Dostępne w wersji mobilnej
Może zrób mu tylko prostą ramkę z jakiegoś kamienia, żeby osłonić najbliższe otoczenie drzwiczek czymś łatwym w utrzymaniu(może czarną z granitu). Dzisiaj widziałam kominek, który działa kilka lat i przy wylotach powietrza u góry wszystko było brudne. To mnie trochę zasmuciło. Nie wiem czy zawsze to tak wygląda, czy ma coś nie tak zamontowane...
Ja mam cały biały kominek i nie jest brudny- co prawda sluzy tylko do celów rekreacyjnych i dopiero pierwszy sezon ale jest czysty. W każdej chwili mozesz go przecież przemalować a łatwiej bedzie z bieli na ciemniejszy kolor ewentualnej zmienic niz na odwrót. A to ze jest brudny- przecież wnętrza sie maluje raz na 3-4 lata ( niektórzy nawet częściej) wiec tu tez nie widze problemu.
Dzięki piu za inspiracje. Na pewno się przydadzą.
koktajl, no właśnie też tak sobie pomyślałam, że co to pomalować taki kominek, raz dwa i po robocie, nawet jakbym miała co roku na wiosnę to robić![]()
ja bym czymś obłożyła, ale trudno powiedzieć konkretnie czym, bo nie wiem, co planujesz w kuchni, która jest otwarta na salon i jednak powinno to się zgrywać
Albo lepsza farba, ale czy to się sprawdza?
Może mozaika... (tylko w bieli)...
albo kamień ...
albo jakieś płytki 3D...
http://www.archiexpo.com/architecture-design-manufacturer/3d-ceramic-tile-10759.html
TAU
APAVISA
INALCO
http://www.archiexpo.com/architecture-design-manufacturer/3d-wall-tile-10758.html
itd....
albo nazbierać na MUTINĘ, w bieli czy we wzorach, byłby mocny akcent
http://www.mutina.it/
palimy w kominku piąty rok, w mrozy codziennie, mamy rozprowadzenie ciepła w sufitach, i zaręczam - nic się nie brudzi, nawet na białym suficie. kominek jest pomalowany bardzo jasna farbą, nie mam możliwości, żeby pojawiła się jakakolwiek sadza. wnętrze kominka również jest jasne, bez sadzy.
warunek - prawidłowe palenie (spalanie jednokrotnego wsadu od góry, bez podkładania)
Jazzy- ja bym zostawiła ściany jak jest, na biało !!
tuż na kominkiem masz może 10cm, ściany a potem masz uskok, więc ew. tylko te 10cm będzie ci sie bardzo lekko brudzić, lekke zmycie gąbką nie będzie stanowiło problemu,
warunek- że masz dobry ciąg i dobraną średnicę komina do kominka,
u mnie mam nad kominkiem ok. 50cm wysoką ścianę- położone białe płytki, przecieram max. raz w miesiącu! ale my palimy codziennie!!
Proszę o komentarze w dzienniku..
Dzięki wszystkim za wskazówki i sugestie. Na razie zostaje na biało, potem się zobaczy. Rzeczywiście nie ma co się spieszyć![]()
Ma ktoś w salonie odcienie szarości ?
Chodzi mi o symbole farby bo pomalowałem takim kolorem ze śnieżki - pejzaż zimowy ale wpada momentami w lekki niebieski i coraz mniej mi sie to podoba.
Dziennik budowy - dom w wierzbówach
Komentarze do dziennika
Piec SAS Multi 23kW ST-450 zPID, bojler 250L, podłogówka 100m2 (850mb rurek fi 14), 2x zawór 4D, 2x sterownik st-61 Sterownik pokojowy st-280, - skonfigurowana pogodówka.
powierzchnia użytkowa ok. 180m2, + 50m2 garaż, + piwnice ok 90m2 (kubatura obecnie ogrzewana ok. 900m3)
ściany 30cm porotherm, ocieplenie 10cm styr. 0,031. wełna 20cm, okna 0,7W/m2K, piwnice i fundamenty ocieplone 5cm styro.
julo23
Ściana pomalowana próbkami farb:
Od lewej: F499, K499, J499, F482( to nie szara ale "taka" kość słoniowa), G499.
Wszystkie 499 to "szare" szarości. Farba Tikkurila OPTIVA MATT(5) .
Wybrałam:
"Salon" w J499 średnia szarość:
Sypiania w G499 jasna szarość:
Ja jestem bardzo zadowolona z własnego wyboru. Polecam te 499
.
Ostatnio edytowane przez krystynajoanna ; 13-03-2014 o 09:39
Super ze napisałaś jakie kolorkiw jakiej objętosci kupowałaś próbki ??
Mam tez pytanie o kinkiety z ostatniego zdjęcia ?
ivy17 oj, duże te "próbki" z tikkurili, najmniejsza puszka, czyli 0,4 l.
Ale warto było kupić. Mi bardzo bardzo podobał się też kolor K499, ten ciemny szary, piękny, ale postanowiłam że w tym maleństwie trochę będzie za ciemny i pomalowałam J499 i świetnie tam pasuje.
Te szare 499 pasują do wszystkich innych kolorów mebli czy dodatków, bo są szaro-szare.
Jednak strona świata na którą "wychodzą" okna, jasność pomieszczenia i jego powierzchnia mają duże znaczenie przy odbiorze wizualnym wszystkich szarości, dlatego warto kupić taką puszeczkę 0,4l i pomalować u siebie kawałek ściany aby zobaczyć jak prezentuje się kolor w konkretnym pomieszczeniu.
Pocieszam się że musiałam kupić "tylko trzy kolory" bo resztki dwóch kolorów farb (G499 i F482) miałam z mojego mieszkania i bardzo mi się do tej pory na ścianach podobają.
Lampki-kinkiety kupiłam w CASTO, mają szybkę na dole i u góry, "otwierają" się na magnes z boku, są z aluminium. Ja właśnie takich szukałam, technicznych, świecących z dołu i góry i koniecznie z szybką u góry. Łatwo sprzątać. Chciałam aby prowadnice szafy i kinkiety były z jednego materiału. Cena do przyjęcia, ja siedem miesięcy temu płaciłam za jeden kinkiet chyba 54zł.
Dziennik budowy - dom w wierzbówach
Komentarze do dziennika
Piec SAS Multi 23kW ST-450 zPID, bojler 250L, podłogówka 100m2 (850mb rurek fi 14), 2x zawór 4D, 2x sterownik st-61 Sterownik pokojowy st-280, - skonfigurowana pogodówka.
powierzchnia użytkowa ok. 180m2, + 50m2 garaż, + piwnice ok 90m2 (kubatura obecnie ogrzewana ok. 900m3)
ściany 30cm porotherm, ocieplenie 10cm styr. 0,031. wełna 20cm, okna 0,7W/m2K, piwnice i fundamenty ocieplone 5cm styro.