Witam,
mam pytanie, jaka powinna być minimalna średnica komina, która będzie odpowiadała do montażu kominka z płaszczem wodnym. Podobno zbyt mała średnica będzie miała wpływ na pojawianie się tzw. "wykwitów na kominie"
Dziękuję za informacje.
Dostępne w wersji mobilnej
Średnica zależy od mocy, co tam kupisz masz wyjście czopucha, którego średnicy nie można zmniejszać.
Jak komin ma małą średnicę, to kominek-piecyk pelletowy kupić, mają wyjścia na czopuchu nawet 80mm.
Wykwity na kominie to przez zakup kominka z płaszczem wodnym, który ma płaszcz zbyt nisko w stosunku do paleniska i od sposobu palenia.
Źródła ciepła na paliwa stale w nowo budowanych domach, powinno się kalkulować razem z kominem i każdym dodatkowym m2 kotłowni potrzebnej do obsługi takiego kotła.
PV 9,72 kWp dach. Kocioł Rakoczy 38kW-MultiFun i Ecoal, komora szam.
Dom-440m2 do ogrzania. Sezon 2015-2016
https://forum.muratordom.pl/album.php?albumid=4756
Dziękuję za odpowiedź.
Proszę jeszcze o wasze opinie dotyczące kominka DGP. Aktualnie, zastanawiam się nad montażem takiego typu kominka ale trochę nasłuchałem się na temat okopconych wylotów, kurzu, zapachy dymu... i mam wątpliwości czy to dobry wybór. Aktualnie mam kominek zwykły (grawitacyjny), który nadaje się do wymiany stąd to pytanie.
Jakie są Wasze doświadczenia z użytkowania kominka DGP (plusy i minusy).
Minimalna średnica komina dymowego to 14x14 cm. Ale to przepisy, które trzeba umieć interpretować i zastosować. Kondensat pojawia się z różnych powodów, raczej związanych z niewłaściwym opałem. Głównie niedosuszonym....Ciąg kominowy to relacja wysokości komina i jego średnicy. Warto odnieść się tutaj do wytycznych producenta urządzenia grzewczego (średnica wylotu dymu). Zwykle podaje taką, jaka odpowiada średnicy komina, przy minimalnej wysokości od przyłącza - ok 4-5 mb. Zmiana średnicy komina w odniesieniu do średnicy wylotu dymu z kominka, w granicach 10-15% nie wpływa negatywnie na pracę urządzenia, ale za takie kombinacje powinien odpowiadać doświadczony fachowiec kominkowy, lub kominiarz.
Witam serdecznie,
Poszukuję wkładu kominkowego, który spełniałby następujące warunki:
- wkład powietrzny na drewno
moc około 13 KW
szyba jak najniżej posadzki
otwieranie szyby za pomocą gilotyny
szerokość szyby min 60 cm ; wysokość 45 cm +
palenisko zamknięte
przeszklenie proste
Co byście polecili? DEFRO HOME PORTAL ME G wydaję się być OK. cos innego w tej cenie?
Dzięki
Ostatnio edytowane przez Bednar87 ; 24-04-2023 o 14:11