Dostępne w wersji mobilnej
Skąd wiesz jak Ci się sprawdzi piecokominek? Napisałeś: "Kominek z rozprowadzeniem powietrza jest podstawowym źródłem ciepła w domu parterowym 105m2."...Też tak miałem, 11 lat grzałem kominkiem, teraz jest tam piecokominek. Spalając połowę opału potrzebnego wcześniej, ogrzewa dom dużo lepiej, jednym wsadem na 12 h
Potwierdzam słowa Piotra.
Do wszystkich, którzy błądzą jak ja przed 10 laty kiedy zacząłem "kręcić kichę kominkową" ile ja czytałem jak liczyłem pieniądze aż w końcu mimo rad kominkowych prawdziwych fachowców, nie tych co pierdzielą 3 po3 kupiłem marketowy za 3kafle. Mocno mnie rozczarował. Już zacząłem rozglądać się za zdunem by postawił mi klasyczny piec z dużą szybą. Po dwóch latach wkład sprzedałem bo to było nieporozumienie.
Znalazłem na forum Piotra i enia! tych od piecyka ceramicznego i to był początek sukcesu w podjęciu właściwej decyzji.
Mam piecyk od 7 lat ciągle sprawny, oszczędny, nie wędzę drewna, nie mam wiecznego syfu w pomieszczeniu, palenisko czyszczę raz na 3-4 tygodnie, same plusy. Nigdy nie wrócę do zwykłego kominka i wszystkim odradzam. Tylko żeby inni chcieli słuchać człowieka po przejściach kominkowych. Każda wydana złotówka na zwykły wkład to marnotrawstwo środków. Warto uzbierać kilka zł więcej i zrobić coś porządnego, ekonomicznego co cieszy oko i kieszeń.
Nie ma dobrych rozwiązań za nieduże pieniądze. Kompleksowy wydatek na zwykły wkład+obudowa+DPG to wcale nie są małe kwoty. Jeszcze jak "szefowa" geszeftu ma fantazję to można popłynąć,mam na myśli marmury i inne fiu, bździu. Namawiam do liczenia kasy.
Ostatnio edytowane przez janusz_21 ; 14-03-2022 o 08:13
Aby być mądrym, nie wystarczy mieć wiele ksiąg: osioł dźwigający na grzbiecie wiele książek nie jest przez to mądrzejszy.
Wszystko drożeje to i drewno też, takie czasy. Ja potrzebuję na sezon 4mp, ogrzewając tylko piecykiem więc nawet przy górnej stawce tragedii nie ma. Problem jest gdzie indziej bo ludzie już śmieciuchy odpalają i palą czym popadnie bo namówiono ich na gaz ale część z nich śmieciuchów nie zlikwidowała tylko zawiesiła użytkowanie![]()
Aby być mądrym, nie wystarczy mieć wiele ksiąg: osioł dźwigający na grzbiecie wiele książek nie jest przez to mądrzejszy.
Witam mam pytanie jakiej wielkosci kominek do domku pietrowego 120 metro, kominek na dole usytuowany na srodku , 1 5 metro od schodow ktore prowadza na pietro, ogrzewanie w domu gazowe , kominka mialo nie byc,mial byc, i bylem niezdecydowany, ale to co sie dzieje z cena gazu doprowadzilo do tego ze jednak bedzie.
Prosze o pomoc, kkmpletbie sie nie znam chce porzadny kominek na lata
Witam , czy kominki firmy Defro , a konkretnie Impuls ME BL 10 można brać pod uwagę szczelnego udanego modelu pod dogrzewanie nowego budynku ? Czy może patrzeć bardziej w strone droższego Intra czy też całkiem innej marki/modelu? np: romotop heat 70 Wkład chcę kupić teraz z montażem za rok - ceny wariują...
Ostatnio edytowane przez guja ; 19-04-2022 o 13:58