Według Solbetu można murować piwnicę z ich bloczkow.
By ta operacja miała sens należy ściany dobrze zaizolować od wilgoci.
Co o tym myślicie?
Proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.
Według Solbetu można murować piwnicę z ich bloczkow.
By ta operacja miała sens należy ściany dobrze zaizolować od wilgoci.
Co o tym myślicie?
Proszę o przeniesienie do odpowiedniego działu.
Ostatnio edytowane przez klaudiusz_x ; 22-03-2011 o 00:29
CO: prąd w G12W:Kocioł elektryczny 6kW + tania PC PW 8kW od 04.2020r.
Śmierdzące GWC maxowe 24m2 Temperatura za GWC zimą poniżej 4*C
Zakomarzone GWC
Ściany: protherma z perlitem+silikat drążony 24cm + 20cm eps 033 Piwnica bloczki betonowe+styrodur 10cm pod ziemią i 10cm eps 033 nad. Podłoga parter: 20cm eps 035+anhydrytowe wylewki parter z poddaszem 125m2.
Poddasze skosy 35cm 037, jętki 15cm 039.
Dostępne w wersji mobilnej
Beznadziejny pomysł.
aedifico
"...Zadziwiające, że składniki dobrego i złego betonu są dokładnie takie same, a jedynie umiejętności, poparte przez zrozumienie wykonywanych czynności i zachodzących procesów są odpowiedzialne za różnice."
A.M. Neville "Właściwości betonu"
....a co z wytrzymaloscia konstrukcyjna takich scian?? Trzeba liczyc, ze na sciany piwnicy jest tez napor gruntu
Niestety nie wiem jak wysoko są wody gruntowe, ale obawiam się że wysoko i ściana może być narażona na ich działanie. Jedną ścianę piwnicy mam mieć całkowicie w ziemi. Dom na zboczu górki, z odpływem wody nie będzie problemu.
Dom 30 metrów poniżej mojej działki ma studnię z wodą na głębokości lustra 1,5 metra. Wodę mają zawsze, podlewają nią ogródek. Dawniej kiedy nie było wodociągu służyła jako użytkowa.
Zakomarzone GWC
Ściany: protherma z perlitem+silikat drążony 24cm + 20cm eps 033 Piwnica bloczki betonowe+styrodur 10cm pod ziemią i 10cm eps 033 nad. Podłoga parter: 20cm eps 035+anhydrytowe wylewki parter z poddaszem 125m2.
Zakomarzone GWC
Oczywiście,że beznadziejny. Zawilgocone BK tracą do 30% ze swojej i tak mizernej wytrzymałości. Koszt 1m3 ściany BK będzie większy niż z bloczków, ścianę z BK należałoby dobrze zaizolować co odzwierciedli się zużyciem izolacji np. na poziomie ok. 3,2 kg/m2 razem z gruntowaniem x jakieś 5 pln kg to mamy ponad 15 pln/m2 samej izolacji przeciwilgociowej w warunkach braku wysokiego zwierciadła wody gruntowej.
aedifico
"...Zadziwiające, że składniki dobrego i złego betonu są dokładnie takie same, a jedynie umiejętności, poparte przez zrozumienie wykonywanych czynności i zachodzących procesów są odpowiedzialne za różnice."
A.M. Neville "Właściwości betonu"
Przeglądając forum trafiłem na wypowiedzi sugerujące by ostatnie warstwy piwnicy z bloczków betonowych znajdujących się minimum 30 cm nad gruntem wykonać z BK 400 w celu lepszej izolacji cieplnej parteru (jak i calej ściany).
Proszę o porady w tej kwestii.
Zakomarzone GWC
co do kosztów to bloczek betonowy kosztował mnie 7 zł (wym 24x24x49) za szt i bloczek z BK tez 7 zł (24x24x59) za szt tylko betonowy ma 49 cm długości a BK ma 59 cm wiec w sumie z BK powinno być trochę taniej. Co do izolacji to i tak ja pewnie będziesz robił więc koszt taki sam. Ja budowałem z betonowych bo jakoś tak nie naturalnym wydawało mi się dawać BK pod ziemię. Piszesz że wody gruntowe mogą być wysoko więc zrób piwnice z betonowych i tyle nawet jak zamokną to nic im nie będzie a z BK to różnie może być zamoknięte tracą na wytrzymałości i bardziej się kruszą (piszę o Solbecie).
Coż, cokolwiek by nie zamokło to straci swoje wyjściowe parametry, nie tylko bk. Faktem jest to, że bk nasiąknie łatwiej niż bloczek betonowy i pod ziemią faktycznie może to wyjść różnie. (na powierzchni nie ma to znaczenia). Fakt, że jestem zwolennikiem bk, ale piwnice chyba mimo wszystko robiłbym ze zwykłych bloczków.