Witam interesuje mnie czy spora różnica jest w budowie domu z dachem mającym 2 spady a dachem 4 spadowym . Domek ok 120m2 ?
Dostępne w wersji mobilnej
Powierzchnia dachu taka sama. Przy dwuspadowym większa kubatura poddasza możliwość okien a nawet balkonu w szczytach ale konieczność ich wybudowania. Koszt pokrycia wzrasta o koszt dachówek skrajnych (szczytowych) można jednak ich nie stosować i zastąpić obróbka blacharską. W dachu kopertowym za to więcej rynien, obróbek i gąsiorów. Tu niestety nie ma zastępstwa choć raz widziałem taki dach, na którym zamiast gąsiorów była obróbka blacharska. Pozdrawiam.
miłego dnia
mój nowy adres e-mail: aw.witand@gmail.com
Życie pokazuje, że będzie więcej. Przy blachodachówce samo pokrycie b ędzie tańsze na dachu dwuspadowym. Nie ma odpadów, trochę mniej gąsiorów a więc i aksesorii do nich, mniej rynien. Trójkątne szczyty można wykonać w technologii szkieletu. Pozdrawiam.
miłego dnia
Dom 13*14m kąt 30st.
Pokrycie to tyle samo mkw więc nie będę tego uwzględniał
Wariant I dwuspad:
Kalenica 14 mb * 16,5 pln - 231 pln
obróbki blacharskie zakańczające 13*2*cos(30)^-1= 30 mb *16,5 pln - 495 pln
rynny 14*2 = 28 mb * 25 pln - 700 pln
okapniki 28 mb * 16,5 pln - 462 pln
rynhaki 28/0,6 = 47 szt. *10 470 pln
rury spustowe 2*3 = 6mb *30 pln - 180 pln
zaślepki - 4 szt.*15zł - 60 pln
kosze - 2 szt.*35zł - 70 pln
razem 2668 PLN Brutto za materiał
Wariant II czterospad:
Kalenica 1 mb * 16,5pln - 16,5 pln
Naroża 4*10,61 = 42,4 mb * 16,5 pln - 700 pln
okapniki 54 mb * 16,5 pln - 891 pln
rynny 14+13)*2 = 54 mb * 25pln - 1350 pln
rynhaki - 90 szt. *10 - 900 pln
narożniki - 4 szt.*80zł - 320 pln
kosze - 4 szt.*35zł - 140 pln
rury spustowe 4*3=12 mb * 30 pln - 360 pln
razem 4677 pln brutto materiał
założenia:
obróki z blachy powlekanej 55zł/m2 średnio 30 cm szerokości
rynny itp. http://rynny.icopal.pl/Rynny_cennik_26.09.2011.pdf
Ściany szczytowej nie uwzględniałem, gdyż wtedy trzeba rozpatrywać to z konstrukcją dachu, krokwiami narożnymi itp. a to już dłuższa historia.
Piotr Kniaziuk
Specjalista ds. Badań i Analiz w Laboratorium Budowlanym
No nie tyle samo! Powierzchnia dachu taka sama co nie oznacza, że pokrycia będzie tyle samo. Na dachu kopertowym dojdą spady a przy blachodachówce wielkoformatowej będą dość duże. Do tego 4 kolanka, 2 wylewki i 6 mocowań rur spustowych więcej. Reasumując w samym pokryciu dach kopertowy kosztuje dużo więcej. Pozdrawiam.
miłego dnia
A można po polsku??No nie tyle samo! Powierzchnia dachu taka sama co nie oznacza, że pokrycia będzie tyle samo. Na dachu kopertowym dojdą spady a przy blachodachówce wielkoformatowej będą dość duże.
Co do drugiej części wypowiedzi to się zgodzę nie doliczyłem tego.
Piotr Kniaziuk
Specjalista ds. Badań i Analiz w Laboratorium Budowlanym
Przy dachówce czasami brakuje malutkiego trójkącika w narożu i niestety prawie cała dachówka idzie na odpad (o ile nie ma koszy, bo w takim wypadku może zostać użyta jeszcze raz). Blachodachówka ma średnio 110 krycia, a w narożach blachy spotykają się pod kątem 45*. Jeśli blacha domierzona jest "na styk" to z każdego arkusza jest odpad ok. 0.6 m^2
Ostatnio edytowane przez bracki88 ; 22-02-2014 o 17:27