Myjk - ja buduje Riwiera 4 z MG projekt. Taka to niby kostka, ale dość skomplikowana kostka w sumie. Na razie to zobaczyć jej nie mozna bo na PnB sie doczekać nie mogezarzuciłam juz wcześniej okiem do Domu na Zakręcie, moje klimaty
![]()
Dostępne w wersji mobilnej
Ja ostatnio dużo czytam, mało piszę, ale jak najbardziej jestem bociankiem 15Dziś wytyczyliśmy dom, przyjechały deski szalunkowe, stal itp. Beton i piach też zamówione. Po niedzieli wchodzą murarze i robimy fundamenty. Przd zimą przykryjemy dom. Dach już mamy kupiony. Będzie braas cementowy, grafit.
W kwestii ogrzewania to właśnie dlatego, że dużo czytami i staram się rozmawiać, z tymi, którzy wiedzą zdecydowaliśmy się na wodną podłogówkę napędzaną prądem ku zdziwieniu i powątpiewaniu całego otoczeniaDodatkowo w razie "W" zostaje kominek. Jeden komin nam odpadł, tak samo jak drzwi do kotłowni i cały ten brud. W kotłowni będę miała piękną pralnię i suszarnię
zaryzykowałam i mam nadzieję być zadowolona. Pozdrawiam ciepło wszystkie bocianki.
Witaj quisquis- powodzenia życzę
Artemika, za papierki trzymam kciuki- oby szybko wszystko poszło!
U nas batalia o nazewnictwo pomieszczeń tzw. "pomieszczenia usługowe" o czym pisałam wcześniej TU udało się załatwić.
Pismo z wyjaśnieniami archtekta i kierownika budowy zostało przyjęte przez bank, ale opóźnienie wynikające z tego tytułu pozostało. Mamy poprawny wniosek, nasze dokumenty etc. ok, zdolność kredytowa wyliczona przez bankowego analityka jest taka jaką potrzebujemy, teraz bank ma przygotować decyzję kredytową i umowę do podpisu. magiczne 12 dni roboczych w których wg. BGŻ Paribas miał cały proces się zmieścić od dnia złożenia wniosku i kompletu dokumentów mija we wtorek 25 sierpnia, 3 etapy za nami, teraz ostatni, mam nadzieje, że już będzie z górki i po pierwszym stropie ruszymy dalej.
Ostatnio edytowane przez MadziulaPM ; 23-08-2015 o 13:26
Hej, mi się udało ustalić marżę kredytu na 1,5. Nie wiem czy dalej szukać. BPH dawało mi 0,85, ale spore koszty na początek (ponad 10 tys.). Jak u Was? Które banki jeszcze odwiedzić? Sprawdziłam BPH, PKO BP i PKO SA.
ja mam marżę 1,3%, prowizja 2%, ale załatwiałam przez doradcę Muratora, bo bez nich marża była wyższa o 0,3%
dla mnie oprócz oczywiście marży i innych opłat ważne było, żebym poszła do banku tylko na podpisanie umowy, przy 2 dzieciach nie miałam jak nawet po bankach biegać. JEszcze składaliśmy do mbanku - 1,45% i ING - 1,65%
ale to zależy co jeszcze bank chce wcisnąć ze swoich produktów i co Ciebie z tych produktów interesuje.
Ja mam bezpłatne konto (to standard), jedno wynagrodzenie na konto przelewane, ubezpieczenie na życie, ubezpieczenie nieruchomości we własnym zakresie a nie przez bank, karta kredytowa - 1 transakcja w miesiącu (nie lubie kart kredytowych, więc ustawiłam sobie spłatę od razu po użyciu karty, więc musze pamiętać, zeby jej od czasu do czasu użyć) no i ta prowizja :/ ale przy tej marży i tak mi się to opłaca.
Tak, tak - robiłem projekt ogrzewania i liczone było OZC, czym zapewniłem ubaw na wątkach forum, bo tylko frajer robi OZC...
Ściany budynku ocieplone wełną 20 cm, w skosach też 20 cm wełny, na suficie też 20 cm, ale mam zapas miejsca, żeby jeszcze dołożyć, podłoga ma 14 cm + 8 cm ściana fundamentowa - czekam na pierwszą zimę... ... ...
PLANETA 2 - dziennik budowy
Projekt Planeta 2 / użytkowa 170 m2 + garaż 40 m2 / porotherm 24 P+W / ściany wełna 20 / podłoga styropian 14 / poddasze wełna 20 / kocioł Vitodens-222F / 100% ogrzewanie podłogowe
Tak, nawet nie dość, a mocno skomplikowana.Z pewnością jednak się dzięki temu lepiej wizualnie prezentuje. Ja ze względu głównie na energooszczędność (ale też symetrię i łatwość aranżacji) uprościłem ściany do maksimum, przez co domek, o ile nie znajdę sposobu na upiększenie i urozmaicenie elewacji, będzie wyglądać jak PRLowski kloc. Ale jestem dobrej myśli, hehe.
Pochwal się proszę założeniem dziennika (jeśli planujesz), chętnie zasubskrybuję i będę dopingować.![]()
Mnie niezmiennie dziwi, że inwestorzy ufają konstruktorom, którzy z pomocą matematyki gwarantują wytrzymałość stropów i ścian żeby się inwestorowi nic na łeb nie waliło, a wyśmiewają obliczenia zapotrzebowania domu na ciepło jakby to była jakaś wiedza tajemna. Może w ogóle nie wiedzą, że to się wszystko za każdym razem liczy? Tak czy siak, na pohybel z ignorantami.
Dziennik Budowy
*Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla [email protected]oC | 10MWh/rok
*PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
*Sezon 2020/2021 -- CO 2450kWh w domu ~20sC -- CWU brak (1800kWh pokryte z PV)
*Sezon 2021/2022 -- CO 4000kWh w domu ~23sC -- CWU brak (całość kWh pokryta z PV)
*Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
*Stan: Malowanie ścian, składanie kuchni
Kochane Bocianki,
z podziwem i radością obserwujemy Wasze zmagania i sukcesy. Z myślą i o Was organizujemy spotkanie Forumowiczów - już szóste! W atmosferze zabawy, przy dobrym jedzeniu i piwie, w pięknym wnętrzu Pałacu Prymasowskiego - będzie impreza! Można będzie poznać się w realu, nie on line. Będą niespodzianki, konkursy i upominki.
Chcemy mówić też o Was.
Na pytania będą czekali eksperci Muratora.
Zapraszamy z dziećmi - zajmie się nimi animator.
Na koniec spotkania dla chętnych zwiedzenie Starego Miasta z przewodnikiem.
Więcej w Programie spotkania.
Będzie też Klub dyskusyjny na żywo. To miejsce, gdzie Forumowicz może wygłosić prelekcję z tezą (np. Dlaczego budowa domu była największym wyzwaniem w moim życiu?). Czekamy na zgłoszenia (napisz prywatną wiadomość do: Redakcja).
Zapraszamy, bądź koniecznie. To dzień dla Was, dla Ciebie - w niekrępującej atmosferze, bez kosztów - wstęp jest bezpłatny, po rejestracji. Zapraszamy i prosimy - bądź. Jesteśmy dumni z Bocianków - ta impreza jest dla Ciebie.
TU: Dział Spotkania Forum
TU: REJESTRACJA
Załącznik 328239
Witam wszystkich,
Rok 2015 tak dla mnie to jest rok wielkich wydarzeń. Wreszcie po wielu perypetiach z innymi firmami budowlanymi zdecydowałam się na współpracę z Firmą "DOMIKON" i rozpoczęłam budowę domu, o którym marzyłam od lat. Sam pomysł budowy właśnie takiego domu, jaki sobie wymyśliłam i projekt został przenieśliśmy przez mojego architekta na papier, co nie było prostym zadaniem.
Po kilku rozmowach z szefostwem Firmy „DOMIKON” zauważyłam, że rozmawiam z fachowcami i wiedzą, o czym mówią. Nie były im obce nowoczesne domy energooszczędne, ponieważ zajmowali się tym od lat. Propozycja dobrania ogrzewania i innego sprzętu oraz przedstawienie ich było tak wartościowe i pomocne, że decyzja była jedna…TAK WY BUDUJECIE MÓJ DOM”.
Czas budowy mojego domu został określony na 3 miesiące a muszę dodać jest to wyjątkowy dom, jakiego (przypuszczam)nigdzie w polsce nie ma.
Przyszedł czas rozpoczęcia 21.07.2015, przyjechało 4 panów i zaczęli szykować już przygotowane fundamenty na ustawianie domu. Następnego ranka przyjechał dźwig i ciężarówka pełna belek i elementów, które zostały przygotowane na hali Firmy w Czerniewicach. W ciągu kilku godzin plac zmienił się w jedną wielką budowę i z chwili na chwilę coraz więcej było widać z mojego domu, który właśnie powstawał. To, co się dzieje w tym momencie jest nie wyobrażalne, człowiek stoi i patrzy jak rośnie dom, który normalnie stawia się standardowo 1-3 lat w kilkanaście godzin i nagle mamy zarys domu. Wszystko dzieje się w tak krótkim czasie, że po trzech dniach stoją ściany i właśnie przywożą dach, aby je pokryć. Kiedy kryto dach pojawili się elektrycy i po 4 dniach mój dom był okablowany i przygotowana cała elektryka do podłączenia elektrycznego. Po 3 tygodniach wstawiano już okna tak jak u mnie „ogromne” i po wstawieniu okien nagle na placu rozładowywane są płyty gipsowe, które były już mocowane w 5 tygodniu.
Po 5 tygodniach dom jest w stanie surowym zamkniętym, właśnie czekam na drzwi wejściowe, które pozwolą mi zamknąć mój dom na klucz.
Jestem zadowolona z prac wykonanych przez ekipę Firmy „DOMIKON” są tak zorganizowani i solidni, wiele firm powinno brać od nich przykład.
Jak ktoś zamirza budować dom i szuka solidnej firmy, która zrobi wszystko a nie jak standardowo pojawia się kilka firm, które narzekają na złe wykonanie poprzedniej firmy, powinien udać się do Firmy DOMIKON i sami się przekonać jak można wybudować dom w szybkim tempie i trzeba wziąć pod uwagę jedno... Czas to pieniądz... Pozdrawiam Wiola
Co tu ukrywać jak firma wywiązuje się z umowy to się chwali. Nie ma to jak inni budują dom i szukają wielu wykonawców, którzy ich zanim wejdą olewają bo myślą że będzie taniej. Ja wybrałam i tu jeszcze raz DOMIKON bo moim zdanie zasłużyli na moje zaufanie. Są inne firmy, które na dzień dobry mówią "będzie pani zadowolona" i kończy się w sądzie. Pozdrawiam
Ostatnio edytowane przez WiolaF ; 25-08-2015 o 11:58
Wiolaf-Ty po prosty masz wielkie szczęście-masz wyjątkowy dom "pierwszy w Polsce(pozwolisz że ja napiszę z wielkiej litery),sama pewnie tez jesteś wyjątkowa...bo wpadłaś nawet na wyjątkowy pomysł-BEZPŁATNEJ WYJĄTKOWEJ REKLAMY.
Piszesz że :..."Wreszcie po wielu perypetiach z innymi firmami budowlanymi ..."(czyli tez szukałas w wielu miejscach jednak)-ojej to Ciebie tez "olali"....wiem co przeszłaś,jak pewnie już wiesz -mnie też.
wspólczuję i trzymam kciuki za dalej,
masz jakieś zdjęcia.pochwal się
Nie jesteś jedyna bo aktualnie na forum są dwa wątki domów stawianych w tej technologi jeden stanął około tygodnia temu drugi będzie w połowie października,różnica polega na tym że tam jest rzetelna informacja i sprawozdanie z budowy, zdjęcia a nie nachalna reklama.
Każdy wyciągnie swoje wnioski czytając tamte dzienniki, bo tu to nawet nie folder reklamowy.
Forum staje się coraz ciekawsze...Wyjątkowy dom, wyjątkowa właścicielka tak zgadza sięwielu z nas jest wyjątkowych. Z tego co mi wiadomo forum nie jest do reklamowania tylko do opisywania tego czym chcemy się podzielić z innymi. Zamiast zapytać o szczegóły wypłynęła fala dziwnych komentarzy czyżby ..........
Ja nie wnikam kto kogo "olał" i nie wykonał swojej pracy i że murarz zanim rozpoczął nie przyszedł. Ja wybrałam solidną firmę i jestem zadowolona co wynika z mojego opisu. A co do takich domów, które są podobne do mojego...tak są "podobne" ale nie takie same. To jest projekt indywidualny i będzie tylko jeden wyjątkowy. Aby określić, że są takie same trzeba wziąć wiele rzeczy pod uwagę jak wykonanie i całokształt budynku bo wiele domuw są z zewnątrz niby podobne ale jednak inne. Tyle do tego.
Jeszcze jedno co do słowa Polska, faktmała litera ale jest jedna podstawowa zasada, aby innym zwracać uwagę trzeba samemu w danej dziedzinie być "Perfekcyjnym" jakoś z wpisów tego nie zauważyłam. Dziękuję za rozmowe
![]()
u nas już stoją ściany
tu stan jak było 30 % ścian![]()
foto stanu aktualnego będę miała pewnie jutro, przez urlop nie byliśmy 2 tygodnie na budowie!
prawdę mówiąc myślami byłam czasem na budowie
mam dylemat czy robić tylko ogrzewanie podłogowe czy grzejniki zostawić, fajnie jest zimą oprzeć się o ciepły grzejnik
jak robicie u siebie?
w domu będą płytki tylko w kuchni i wiatrołapie-reszta deski drewniane lub panele- kwestia otwarta -zależy od funduszy
co się dzieje jak jest awaria ogrzewania podłogowego?
trzeba zrywać podłogi?![]()
Ja planuję wszędzie podłogówkę. Kalafiory mam obecnie i pomijając że szpecą, to nie dają komfortu cieplnego. I w zasadzie wykluczają zastosowanie źródła niskotemperaturowe typu pompa ciepła. Czym będziesz ogrzewać?
Właśnie mam ciągły spór z małżonką w tym temacie. Żona chce (marzą się Jej) naturalne parkiety (bo to przyjemne, ciepłe dla stóp, ładne, etc.), aczkolwiek rozumie jednocześnie, że to problemy i koszty przy podłogówce (więc się łamie). Ja uważam, że nie ma sensu silić się na drewno/parkiet (czy jeszcze gorzej panele) w celu uzyskania "ciepła" które to głównie gwarantuje drewniana podłoga, gdy ta podłoga i tak będzie podgrzewana przez CO i siłą rzeczy przyjemna w odbiorze dla stóp -- nawet jeśli będzie ceramiczna. Dlatego ja wszędzie chcę kłaść płytki ceramiczne, w salonach i pokojach imitację drewna -- która nie odbiega jakością odwzorowania od paneli.
Tak, ale tak samo jak przy awarii zasilania kaloryferów (gdzie z reguły rurki są w podłodze/ścianie). Pamiętaj, że przed położeniem podłóg instalacja jest testowana. Jeśli nikt nie będzie borować dziur w podłodze, to prawdopodobieństwo uszkodzenia instalacji dąży do zera.
PS "Reklamy" wykonawcy nawet nie chciało się komentować, tak mi ręce opadły. Szkoda tylko, że nikt nie robi z tym porządku "z urzędu".
Dziennik Budowy
*Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla [email protected]oC | 10MWh/rok
*PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
*Sezon 2020/2021 -- CO 2450kWh w domu ~20sC -- CWU brak (1800kWh pokryte z PV)
*Sezon 2021/2022 -- CO 4000kWh w domu ~23sC -- CWU brak (całość kWh pokryta z PV)
*Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
*Stan: Malowanie ścian, składanie kuchni