Mam zamiar zaciągnąć kredyt mieszkaniowy na wykończenie domu.
Doradźcie - w jakiej walucie?
Dostępne w wersji mobilnej
Dzięki za jakieś wskazówki.
W tej chwili Własny Kąt w PKO BP jest oprocentowany na jakieś 12,4% w złotówkach, i 6,4% w EURO - to jest dosyć znaczna różnica przemawiająca na korzyść EURO. Niewiadomą jest kurs EURO i stabilność PLN. Jeśćli EURO nie będzie kosztować po ewentualnej dewaluacji więcej niż 4,50zł to bardziej się opłaci brać kredyt w EURO.
Jeśli chodzi o kredyt w złotówkach to myślę że stopy procentowe polecą jeszcze trochę w dół i za jakieś 3-4 lata kredyt w złotych będzie oprocentowany na ok. 8% - więc warto go rozważyć.
Ja chciałbym ten kredyt spłacić w miarę szybko, więc trudno mi czekać aż stopu procentowe NBP spadną, ale z drugiej strony boję się zbytniego osłabienia złotego.
Co wy na to?
To nie jest tak proste jak myślisz.
Zdecydowana większość banków (czym sie nie chwali) wypłaca transze kredytu walutowego po kursie kupna (na ogół dewiz), a raty przelicza po kursie sprzedaży - w ten sposób mają ukrytą "prowizję" na poziomie 3%-4%
EUR i USD w najbliższym czasie mogą stracić na wartości (z różnych powodów), a tym samym kredyty w tych walutach są troszkę ryzykowne.
Najstabilniejszy jest CHF (ale i ten ostatnio trochę się ruszył), a jak dobrze poszukasz to znajdziesz banki które udzielają kredytu w CHF oprocentowanych poniżej 4%
Generalnie skontaktuj się z kilkoma bankami (www.hvb.pl, http://www.pbk.pl, http://www.ptf.com.pl) i poproś o oferty i porównaj:
1. Całkowity koszt kredytu (czyli ile im oddasz w tym samym czasie za te same pieniądze)
2. Wysokość ukrytych opłat i prowizji (rzeczoznawcy, opłaty "manipulacyjne", różnice kursowe, ubezpieczenia)
3. Opcje (przewalutowanie, wcześniejsza spłata kredytu, zawieszenie spłat, itp...)
BTW. O pieniądzach gadamy na Prawo & pieniądze
Jasiu