dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Strona 2 z 2
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29
  1. #21
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Avatar CityMatic
    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Polska B
    Posty
    6.902

    Domyślnie

    Sebastian - dzięki wszystko jasne u mnie było podobnie, ale czyściłem kompleksowo....rurki, elektronikę, wentylatory i czujniki temp również , wszystko wróciło do normy.
    Pozdrawiam
    Spokojna przystań M36a w wersji L
    ----------------------------------------------------------------
    Głupca nic tak nie drażni, jak cudza mądrość.
    Lenia nic tak nie drażni, jak cudza pracowitość.

    ----------------------------------------------------------------

    JEŚLI POMOGŁEM KLIKNIJ PODZIĘKUJ

  2. #22
    FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100)
    piotri

    Zarejestrowany
    Aug 2007
    Skąd
    Wielkopolska
    Posty
    143

    Domyślnie

    Potwierdzam, w tym roku samo czyszczenie wymiennika i wymiana filtrów nie pomogło. Reku stawał się coraz głośniejszy i rosły wartości. Przedmuchanie rurek pomogło, a raczej z tego co zauważyłem kurz chyba po prostu osiadł na końcach rurek przy wentylatorze.
    Projekt Ciepły z pracowni Domek. 115m2 pow użytkowej. Sciany styropian: 17cm 031, dach: 15+18 wełny( 035+038 ). podłoga 13cm EPS100 038. Okna trzyszybowe. Rekuperator Brink Excellent. Gaz GZ50: Junkers Cerasmart ZSB16-1A z pogodówką. Całość podłogówka.

  3. #23
    DOMOWNIK FORUM (min. 500)
    dwiecegly

    Zarejestrowany
    Apr 2015
    Skąd
    Bielsko-Biała
    Kod pocztowy
    43-300
    Posty
    964

    Domyślnie

    del -przenioslem
    Ostatnio edytowane przez dwiecegly ; 19-11-2018 o 13:17

  4. #24

    Domyślnie

    Mam pytanie/ Jak bardzo trzeba rozbebeszyć reku zeby sie dostac do tych rurek cisnieniowych ? Rozumiem że trzeba wyjąćwymiennik? Rurki jak sa montowane? Tylko wciskane czy trzeba je odkręcać z jakis króććów. Ile czasu sobie zarezerowować na tą robotę?
    Mam też wysokie opory na nawiewie.

  5. #25

    Domyślnie

    Witam,

    mam podobne problemy z wydajnością. Mój Renovent 300 ma ponad 3 lata i od początku miałem problemy opisane tutaj na forum, czyli cieknącą wodę i muszki z nawiewu. Pierwszy problem udało się rozwiązać rynienką, drugi jeszcze przez instalatorów poprzez montaż dodatkowego filtra wstępnego przed rekuperatorem.

    Obecnie mam problem z sporadycznie pojawiającym się błędem E100 (czujnik ciśnienia po stronie nawiewnej). Zanim zabrałem się do rozebrania wentylatorów dla 100m3/h rekuperator osiągał jakieś 80m3/h przy sprężu wlotowym ponad 300Pa. Po czyszczeniu wymiennika, czerpni, filtrów i wentylatorów osiągał nawet 150m3/h. Wcześniejsze 100 m3/h dobijał przy około 170Pa. To było tydzień temu, dzisiaj znowu pojawił się błąd. Próbowałem przedmuchać rurki od ciśnienia, odkurzałem je w obie strony i nie wiem co jest nie tak.
    Jak jest ustawione 100m3/h to osiąga przy około 300Pa, bardzo głośno pracuje i jest dość niestabilny w porównaniu do wywiewnego (oscyluje cały czas od 70-120m3/h)
    Jak jest ustawione 150m3/h to maksymalnie osiąga 120m3/h i oscyluje pomiędzy 0 Pa - 360Pa. Zdarza się, że nagle pokazuje 0Pa i 0m3/h. Rurki są w pełni drożne, jak zassysam przez nie powietrze to wydaje się ,że wszystkie 4 (nawiewne i wywiewne) mają podobny opór.
    Wywieny układ osiąga 100m3/h przy sprężu 45Pa, 150m3/h przy sprężu około 110Pa.

    Dziękuję za ewntualną pomoc.

  6. #26

    Domyślnie

    Udało mi się w pewnym sensie rozwiązać problem i jestem zaskoczony. W filtrze wstępnym mam materiał typu G4 dla którego kierunek umieszczenia nie wpływa na instalację. W rekuperatorze na wejściu mam F7, który był umieszczony "śliską stroną" od strony czerpni. Jak obróciłem filtr "śliską stroną" w kierunku wymiennika odczyty są zupełnie inne.
    dla 100m3/h osiąga 100m3/h przy 160Pa
    dla 150m3/h osiąga 150m3/h przy 300 Pa,
    z wyższymi wartościami ma problem ale tak było od początku ze względu na użycie dodatkowego filtra wstępnego. W zimie dokładałem jeszcze kasetkę z węglem aktywnym, która jeszcze bardziej pogarszała te wyniki. W tym roku jeszcze jej nie wstawiłem.
    Jak to możliwe, że ukierunkowanie tego materiału F7 ma taki wpływ?
    Dodatkowo od samego początku nie używam oryginalnych filtrów, tylko zakupiłem kasety w których dużo łatwiej wymienia się ten materiał (szukałem powodu przedostawania się muszek przez rekuperator). Niestety nic to nie dało i dopiero filtr przed rekuperatorem rozwiązał temat.

  7. #27
    SYMPATYK FORUM (min. 10)
    klimator

    Zarejestrowany
    Sep 2010
    Skąd
    Łańcut
    Kod pocztowy
    37-100
    Posty
    98

    Domyślnie

    Hej niestety mam podobny problem renovent excellent 400 Plus przy ustawieniu 225m3/h mam spręż wl 410pa spręż nawiew 331pa i wydajność spręż wywiew 181 m3/h a spręż 221m3/h czym dmuchaliscie te rurki ?? Bo przyznam się że nie bardzo wiem czym to dmuchać i co z tym zrobić filtry mam G4 czyściłem kratkę czerpni bo była zasyfiona ale nie pomogło wyciągnąłem wymiennik odkurzyłem i wnętrze trochę odkurzyłem, na wentylatorach wydaje się nam trochę takiego czarnego nalotu, trochę wyczyściłem bez ich wyciągania ale też nie pomogło te rurki mają takie gumowe końcówki ściągnąłem i wyczyściłem je ale też być nie pomogło.

  8. #28
    WITAJ, czytaj i pytaj... :)
    piotras35

    Zarejestrowany
    May 2014
    Skąd
    Poznań
    Kod pocztowy
    61-064
    Posty
    2

    Domyślnie

    Witam pamiętasz jakie łożyska założyłeś w ręku.

  9. #29

    Domyślnie

    Dobrać można łożyska co najwyżej po kodzie wentylatora, nie po urządzeniu.
    A najbezpieczniej to jechać/zamawiać po zdemontowaniu z wentylatora mając łożyska w ręku.

Strona 2 z 2

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony