dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Strona 23 z 24
Pokaż wyniki od 441 do 460 z 466
  1. #441
    SYMPATYK FORUM (min. 10)
    gregos11

    Zarejestrowany
    Nov 2019
    Skąd
    kuj-pom
    Posty
    55

    Domyślnie

    Taką sprawność to ja osiągam na zwykłym wymienniku krzyżowym. Coś musisz mieć niestety spierdzielone. Zablokuj czymś ten bypass i zobacz co się dzieje ?

  2. #442

    Domyślnie

    Zablokowac ? Tzn ? Moglby ktos rozrysowac albo pokazac na zdjeciu jak to zrobic ?

  3. #443
    SYMPATYK FORUM (min. 10)
    gregos11

    Zarejestrowany
    Nov 2019
    Skąd
    kuj-pom
    Posty
    55

    Domyślnie

    Nie widziałem tego reku w środku, więc teoretyzuję, ale jak ma bypass, to musi powietrze mieć gdzie przepływać bokiem, to w tym miejscu bym je chociaż na chwilę zablokował, kartonem, szmatą, czy czymkolwiek innym.

  4. #444

    Unhappy temperatury

    u mnie bardzo podobnie wychodzi na to że 5 stopni wywiewa a do tego cieknie dziadostwo czy ktoś ma jakieś info o tej wodzie mam dośc podstawiania misek pod rekuperator
    Załączone zdjęcia Załączone zdjęcia Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	reku.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	44,4 KB
ID:	437284  

  5. #445

    Domyślnie

    Masz wyraznie bypass wlaczony „bp” a wtedy wlasnie chyba nawiewa powietrzne z zewnatrz...
    A masz odprowadzenie skroplin ? Na dole taka rurka wystaje, powinna byc podlaczona gdzies do odprowadzania skroplin.

  6. #446

    Domyślnie

    tak wszystko podłączone pisałem kilka postów wyżej że zaczęło ciec koło króćca a nie jego środkiem uszczelniłem to silikonem to zaczęło mi się lać przez pokrywy filtrów wymieniłem filtry na nowe i cieknie dalej
    Chyb arzeczywiście bajpas był włączony a ja myślełem że w ustawieniach pasywny to znaczy że nie działa a tutaj zonk zmieniłem na aktywny i temperatura już jest wywiew 20,4 nawiew 17,1
    Ostatnio edytowane przez Frankowski ; 20-11-2019 o 22:44

  7. #447

    Domyślnie

    Moze gdzies sie zapchalo ?
    Hmm nawiew 17 stopni to i tak chyba malo, gdzies czytalem ,ze roznica wywiew - nawiew powinna byc tak z 1 stopien.

  8. #448

    Domyślnie

    nigdy nie miałem takiego wyniku jutro wsadzę sondę z kamerką do środka przez odpływ i zobaczę w serwisie powiedzieli że mogło zassać wodę tzn chyba wymiennik przez to że nie wymieniłem długo filtrów no ale teraz po wymianie nic się nie zmieniło chyba że prze to ten wymiennik padł albo jest mokry czy coś

  9. #449
    SYMPATYK FORUM (min. 10)
    klew

    Zarejestrowany
    Jan 2017
    Skąd
    Wrocław
    Kod pocztowy
    54-110
    Posty
    68

    Domyślnie

    Cytat Napisał Frankowski Zobacz post
    tak wszystko podłączone pisałem kilka postów wyżej że zaczęło ciec koło króćca a nie jego środkiem uszczelniłem to silikonem to zaczęło mi się lać przez pokrywy filtrów wymieniłem filtry na nowe i cieknie dalej
    Chyb arzeczywiście bajpas był włączony a ja myślełem że w ustawieniach pasywny to znaczy że nie działa a tutaj zonk zmieniłem na aktywny i temperatura już jest wywiew 20,4 nawiew 17,1
    bypass ustawiony na "pasywny" oznacza wyłączony. Wtedy wyświetla się taka szara ikona "BP" jak na Twoim zdjęciu. Wszystko było ok. Włączony BP jest sygnalizowany ikoną BP z białym tekstem.

  10. #450
    SYMPATYK FORUM (min. 10)
    klew

    Zarejestrowany
    Jan 2017
    Skąd
    Wrocław
    Kod pocztowy
    54-110
    Posty
    68

    Domyślnie

    U mnie tak wyglądają temperatury

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	IMG_20191114_164820.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	109,9 KB
ID:	437296

  11. #451
    SYMPATYK FORUM (min. 10)
    klew

    Zarejestrowany
    Jan 2017
    Skąd
    Wrocław
    Kod pocztowy
    54-110
    Posty
    68

    Domyślnie

    Cytat Napisał tommypear Zobacz post
    Niby cos sie poprawiło ale niewiele. Serwis zawiadomiłem, ale kiedy przyjadą....
    A zima za pasem cieżko mieszkać bez wentylacji.
    Jak to u was wyglada przy takich temperaturach, ile macie stopni ponownego nawiewu ?

    Załącznik 437247
    Wrzuć zdjęcia rekuperatora z zewnętrz i kilka ujęć na to co jest w środku.

  12. #452

    Domyślnie

    Cytat Napisał klew Zobacz post
    bypass ustawiony na "pasywny" oznacza wyłączony. Wtedy wyświetla się taka szara ikona "BP" jak na Twoim zdjęciu. Wszystko było ok. Włączony BP jest sygnalizowany ikoną BP z białym tekstem.
    Hmm a jak nie wyświetla sie wcale ta ikona tak jak u Ciebie ?

  13. #453
    SYMPATYK FORUM (min. 10)
    gregos11

    Zarejestrowany
    Nov 2019
    Skąd
    kuj-pom
    Posty
    55

    Domyślnie

    Zwykły krzyżowy ma taki rozkład temperatury teraz:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Bez*tytułu.jpg
Wyświetleń:	71
Rozmiar:	47,0 KB
ID:	437307

    Jak macie podobnie w przeciwprądowym, to coś macie nie tak .-)

  14. #454

    Domyślnie

    Cytat Napisał tommypear Zobacz post
    Hmm a jak nie wyświetla sie wcale ta ikona tak jak u Ciebie ?
    To oznacza, że bypass jest gotowy do otwarcia ale warunki otwarcia nie zostały spełnione i jest aktualnie zamknięty.

  15. #455
    SYMPATYK FORUM (min. 10)
    klew

    Zarejestrowany
    Jan 2017
    Skąd
    Wrocław
    Kod pocztowy
    54-110
    Posty
    68

    Domyślnie

    Cytat Napisał tommypear Zobacz post
    Hmm a jak nie wyświetla sie wcale ta ikona tak jak u Ciebie ?
    Gdy nie ma ikony, to znaczy, że "bypass" jest skonfigurowany jako "aktywny", natomiast ustawienia temperatur powodują, że jest wyłączony.

    Więc:
    Szary - bypass wyłączony kompletnie
    Biały - bypass włączony (aktywny) i w danej chwili przepustnice od BP są otwarte
    Brak - bypass włąćzony (aktywny), ale w danej chwili przepustnie od BP są zamknięte

  16. #456
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar plusfoto
    Zarejestrowany
    Sep 2011
    Skąd
    Obecnie Łódź a potem Łódzkie
    Posty
    5.697
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    5

    Domyślnie

    Cytat Napisał klew Zobacz post
    Szary - bypass wyłączony kompletnie
    Z tego co pamiętam to nie dość że nieaktywny ale i otwarty
    NIE DLA WĘGLA W NOWYCH DOMACH
    Nigdy nie byłem ani nie jestem związany z jakąkolwiek firmą budowlaną, instalacyjną czy sprzedającą cokolwiek co jest związane z powstawaniem domu.

    Dziennik budowy - komentarze i uwagi mile widziane Dane budynku TUTAJ

  17. #457

    Domyślnie

    Witam.

    Mam problem z cieknącą Thesslą z przodu obudowy. Urządzenie założone 3 lata temu, przez ostatnie dwa lata nic takiego sie nie działo. Oczywiście problem pojawił się teraz, gdy temperatury na dworze są niższe i jest duże wykrapanie. W załączeniu zdjęcie. Przód obudowy poniosłem o kilka mm (może z 10) do góry, jak wyjmę wymiennik i poleję wodą w miejsce, gdzie jest jego skraj, to ta woda zlatuje do tyłu. Ale jak już włożę wymiennik, to znów po jakimś niezbyt długim czasie woda leci z przodu . DO tyłu też coś zlatuje, ale tak z litr dziennie skapie do przodu...

    Reku nie był przenoszony, odpinany, popychany, był przykręcony do konsoli cały czas... Przepływy są, jak jest wietrzenie, to słychać, że woda w syfonie bulgoce, w tacy ociekowej nie stoi kałuża... NIe wiem, co z tym fantem zrobić...

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	reku.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	84,2 KB
ID:	437551
    Dziennik budowy wariacji "Heliosa" - zapraszam wszystkich udzielający dobrych rad

    Dom piętrowy 220 m2 (w tym nieogrzewany garaż 32 m2), ściany silikat drążony, EPS 20 cm 0,031, strop nad piętrem 25 cm EPS 0,40, podłoga 15 cm EPS 0,38, PC PPC C10 inverterowa, Dz spiralne 720 mb rury na obszarze ok 500m2, okna 3szybowe Avante, Rekuperator Thessla Green 400

  18. #458

    Domyślnie

    Czy ktoś posiada charakterystyki przepływowe, dane techniczne dla nowych Airpack home 4 ?
    Na stronie producenta jeszcze nie ma o tym wzmianek.
    Prosiłem przedstawiciela thessla green ale brak odzewu

  19. #459

    Domyślnie

    Cytat Napisał Ifarrg Zobacz post
    Witam.

    Mam problem z cieknącą Thesslą z przodu obudowy. Urządzenie założone 3 lata temu, przez ostatnie dwa lata nic takiego sie nie działo. Oczywiście problem pojawił się teraz, gdy temperatury na dworze są niższe i jest duże wykrapanie. W załączeniu zdjęcie. Przód obudowy poniosłem o kilka mm (może z 10) do góry, jak wyjmę wymiennik i poleję wodą w miejsce, gdzie jest jego skraj, to ta woda zlatuje do tyłu. Ale jak już włożę wymiennik, to znów po jakimś niezbyt długim czasie woda leci z przodu . DO tyłu też coś zlatuje, ale tak z litr dziennie skapie do przodu...

    Reku nie był przenoszony, odpinany, popychany, był przykręcony do konsoli cały czas... Przepływy są, jak jest wietrzenie, to słychać, że woda w syfonie bulgoce, w tacy ociekowej nie stoi kałuża... NIe wiem, co z tym fantem zrobić...

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	reku.jpg
Wyświetleń:	100
Rozmiar:	84,2 KB
ID:	437551
    Miałam to samo. Powodem było właśnie złe ustawienie jednostki. Po podniesieniu przodu problem ustał. Może podnieś przód ciut wyżej? U mnie w mrozy, woda kapie z obudowy, z tyłu, od strony czerpni. Ale tego nie przeskoczysz Trzeba wycierać
    Zaciszny domek pod lasem
    143m2 PU, PF-20cm XPS, ściany-20cm grafit, dach i strop-ponad 30cm PUR, poddasze nieużytkowe 15cm PUR-dach+ściany szczytowe, rekuperacja, 100% OP akumulacyjne, wszystko na prąd

  20. #460

    Domyślnie

    Witajcie,
    Jaką macie wilgotność powietrza ? Z tego co czytałem rekuperacja w zimie powoduje że wilgotność spada. U mnie było przeważnie ok 50% obecnie 40 a zdarzyło się ze spadło do 38%. Ja sobie z tym radzicie, czy jeśli w pomieszczeniu jest klimatyzator to nim da się wytworzyć wilgoć - aczkolwiek klimatyzatory chyba służą m.in do osuszania? Czy może uchylać okna?

Strona 23 z 24

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony