Dostępne w wersji mobilnej
przepraszam, co to znaczy
"atesty PZH do ciągłego przebywania ludzi w pomieszczeniach ?"
czy beton, pianka PIR, blacha stalowa czy dwuteownik konstrukcyjny stalowy IPE mają jakieś przeciwskazania do przebywania ludzi w ich pobliżu?
i co to znaczy ciągłego?
przecież każdego z tych materiałów używa się do budowy domów...
są takie przepisy? nie mam takiej świadomości...
bez złośliwości dopytuję
Pozdrawiam
Materiały stosowane w budownictwie w różnym stopniu oddziaływują na człowieka. Wytwory przemysłu chemicznego mogą nie być obojętne dla zdrowia. Normy budowlane regulują stosowanie materiałów budowlanych m.in. szkodliwego oddziaływania. Niezależna jednostka może zbadać stężenia szkodliwych substancji chemicznych. Normy budowlane dla ciągłego przebywania ludzi (m.in. budownictwo mieszkaniowe) są surowsze niż dla przebywania czasowego. Płyta warstwowa może zawierać pir. Jak zastosujesz na ściany ten materiał to będzie duża masa pir-a, większa niż wszystkie uszczelnienia pianą. Stąd moje wątpliwości. Pewien jestem że chcesz zastosować płytę warstwową ze względów ekonomicznych, jednak wydaje mi się że oszczędności nie będzie i wydaje Ci się że zaoszczędzisz. Wg. mnie zastosowanie płyty warstwowej uzasadnione jest w budynkach przemysłowych. Jestem przekonany że jak zrobisz dokładną kalkulację to postawisz budynek murowany. Pamiętaj że budynek murowany będzie miał dużo większą wartość i będzie łatwiejszy do zbycia.
Ostatnio edytowane przez Drops2 ; 10-01-2021 o 21:41 Powód: uzupełnienie
Przepraszam czy jest może na sali konstruktor?
Chciałbym skonsultować konstrukcję, bo mój chyba zaszalał i na oko to 6 ton stali
słupki pionowe profil zamknięty 200x200
wieniec i konstrukcja antresoli IPE 360 wypełnienie podłogi antresoli IPE180
konstrukcja dachu IPE 240
Rozumiem że policzył i tak wyszło i jeżeli trzeba to trzeba, ale gdziekolwiek oglądam
konstrukcje hal czy domów to z takimi pancernymi przekrojami się nie spotkałem
natomiast w mostach i owszem
![]()
Po pierwsze to tam nie ma wiencow, bo takie elementy nie wystepuja w konstrukcjach stalowych, moze co najwyzej byc rygiel.
Po drugie masz blisko 7,5 m rozpietosci tego stropu na antresoli, na szybko sobie sprawidzilem jedna belke IPE 360 na antresoli i wyszlo mi wykorzystanie przekrou 66% ale bez wiedzy o tym jake warstwy na tym stropie przewidzial projektant to wrozenie z fusow.
Nie znam się, ale mnie brakuje stężeń w tej konstrukcji.
O akustyce już pisałem.
Natomiast PIR, o który tak martwi się kolega Drops2 jest zamknięty w okładzinie z blachy, z zasady szczelnej.
Po za tym, budynek na pewno będzie uszczelniany od wewnątrz, więc oddziaływanie pir-u nie będzie występowało.
123 m2 parterówki bez kominów.
Dach: płyta warstwowa PIR 160/200, więźba dachowa z betonu i stali.
Ściany: BK H+H i 200mm grafitu Etixx.
Podłoga: 140mm płyty PIR, OP 100%, jastrych anhydrytowy.
Fundamenty: ocieplone na zewnątrz i wewnątrz.
Rekuperator o3ozon.
Ogrzewanie: bufor 1000l z wężownicą CWU,
Gruntowa PC Konceptus 7 kW
Dolne źródło 150 mb PE32 w kurzawce.
W zapasie grzałki elektr. 8 kW + 2 kW.
"wieniec" zapomniałem dać cudzysłów a brakło mi słowa, nie znam tutaj tego słownictwa w konstrukcjach stalowych
umówiliśmy się z konstruktorem na jeden słup w ścianie do podparcia antresoli, na niej, okazjonalnie wykorzystywanej ma być prosta
podłoga czyli dwie warstwy OSB i na to jakaś okładzina pewnie panele...
Ostatnio edytowane przez gambit565 ; 16-01-2021 o 08:43