dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Strona 6 z 6
Pokaż wyniki od 101 do 103 z 103
    FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100)
    pdothash

Kod pocztowy
    55-120

Domyślnie

Ja mam podpięty licznik do pompy i w zasadzie konfiguracja sprowadza się do dwóch rzeczy:
    1. Odpowiednia polaryzacja przewodów wyjścia impulsowego z licznika
    2. Waga impulsu

Ja po kilku miesiącach niezliczania przez pompę impulsów chciałem wykorzystać licznik impulsów Supla LIW-01. W wyniku eksperymentów zamieniłem miejscami przewody idące do pompy ciepła i pompa zaczęła poprawnie zliczać zużycie.
    Niestety nie dzieje się to w czasie rzeczywistym, pompa pokazuje zużycie dopiero po jakimś czasie, być może po skończeniu cyklu grzania.
    Polecam zatem upewnić się czy waga impulsu jest prawidłowa, a następnie zamienić przewody miejscami.
    Ostatnio edytowane przez pdothash ; 21-03-2023 o 08:51 Powód: literówki
    Piętrowy z dachem dwuspadowym własnego projektu, garaż w bryle budynku. Ławy, EPS100 18cm. Ściany Silka 24cm, styro grafit 20cm. Strop nad poddaszem wełna 20cm, dach wełna 25cm.
    Parter 70m2 + garaż z kotłownią 40m. 10cm styro między garażem a mieszkaniem, na garażu dach płaski lany, styro 20cm. Poddasze użytkowe 70m2. Podłogówka wszędzie, rzadziej w garażu. PC DeDietrich Alezio V200 11kW. Reku Aeris Next 350. PV 4,55kWp na dachu, połać S.

Domyślnie

Pdothash czyli w Twoim przypadku wartości zużycia kWh dla CO oraz CWU sumując się odpowiadają wynikowi z podlicznika?
    Pytam dlatego że dziś rozmawiałem z moim instalatorem, który konsultował tą kwestię z serwisem fabrycznym De Dietrich gdzie ponoć twierdzili, że licznik na pompie zlicza tylko zużycie jednostki zewnętrznej, co wydaje mi się bez sensu...

Co do samego podlicznika to u mnie niestety wskazuje więcej (przy czym jest to realne zużycie) niż PC.
    Wartość impulsu mam ustawioną zgodnie z tabelą w instrukcji pompy.
    Moj podlicznik generuje 1000 imp/kWh czyli wartość na pompie mam ustawioną na 1Wh.

Co do biegunowości to chodziła mi po głowie taka myśl że być może oznaczenie biegunów na wpięciu do pompy lub na samym podliczniku jest niewłaściwe - bo samo podłączenie jest zgodnie z biegunowością bi 3 razy to sprawdzałem. Zastanawiam się na zmianą biegunów tylko mam obawę czy nie uszkodzę w ten sposób płyty w pompie?
    Voldik

FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100)
    pdothash

Kod pocztowy
    55-120

Domyślnie

Cytat Napisał voldik Zobacz post
    Pdothash czyli w Twoim przypadku wartości zużycia kWh dla CO oraz CWU sumując się odpowiadają wynikowi z podlicznika?
    Zasadniczo tak, oto porównanie z ostatnich sześciu dni
    Kod:
    +------------+-------+
    | podlicznik | pompa |
    +------------+-------+
    |       15,7 |    16 |
    +------------+-------+
    |       14,5 |    15 |
    +------------+-------+
    |       18,0 |    18 |
    +------------+-------+
    |       20,4 |    20 |
    +------------+-------+
    |       17,2 |    17 |
    +------------+-------+
    |       13,3 |    14 |
    +------------+-------+
    Pod ten podlicznik podpięta jest jednostka zewnętrzna, jednostka wewnętrzna (łącznie z grzałkami, czyli zasadniczo wbrew zaleceniom DeDietrich które są w instrukcji) oraz pompa obiegowa do cyrkulacji CWU (tak wyszło po prostu, ale pompa cyrkulacyjna to pomijalne zużycie nie zafałszowujące wyników).
    Cytat Napisał voldik Zobacz post
    Co do biegunowości to chodziła mi po głowie taka myśl że być może oznaczenie biegunów na wpięciu do pompy lub na samym podliczniku jest niewłaściwe - bo samo podłączenie jest zgodnie z biegunowością bi 3 razy to sprawdzałem. Zastanawiam się na zmianą biegunów tylko mam obawę czy nie uszkodzę w ten sposób płyty w pompie?
    No cóż, głowy sobie nie dam uciąć że nic się nie uszkodzi, natomiast ja u siebie podczas eksperymentów zmieniłem tę polaryzację kilkukrotnie i nic się nie stało. Zresztą o ile rozumiem działanie tego układu, to prędzej uszkodziłoby się wyjście impulsowe w liczniku energii, niż coś po stronie zliczacza, czyli w tym przypadku płyty pompy ciepła.
    Piętrowy z dachem dwuspadowym własnego projektu, garaż w bryle budynku. Ławy, EPS100 18cm. Ściany Silka 24cm, styro grafit 20cm. Strop nad poddaszem wełna 20cm, dach wełna 25cm.
    Parter 70m2 + garaż z kotłownią 40m. 10cm styro między garażem a mieszkaniem, na garażu dach płaski lany, styro 20cm. Poddasze użytkowe 70m2. Podłogówka wszędzie, rzadziej w garażu. PC DeDietrich Alezio V200 11kW. Reku Aeris Next 350. PV 4,55kWp na dachu, połać S.

Strona 6 z 6

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia