Dostępne w wersji mobilnej
Za małe rozstawy już tylko w jednym obwodzie = większe opory od optymalnych i bez stłumienia przepływu przegrzane pomieszczenie. To z kolei powodują konieczność tłumienia w nim przepływów = dalszy wzrost oporów i większe zużycie prądu a może i potrzebę mocniejszej pompy. Im więcej takich obiegów tym bardziej efekt narasta + trzeba podnieść tz jak nawet po stlumieniu "za gęstych" pętli w pozostałych nie wystarcza przepływów.
Nie ma jednego dobrego rozstawu - w każdym domu inna będzie optymalna kombinacja rozstawów w poszczególnych pomieszczeniach. I żeby ją znaleźć potrzebne są obliczenia i projekt.
EOT z mojej strony.
Zalezy co kto rozumie pod pojeciem duzy. I tak dla przykładu z jednego z moich obliczen garaz o pow. 33,5 m2 ma straty dla Tw=12 oC i -20 zewnątrz 1428 W
Dobrałem dwa grzejniki rzy załozeniu Tz=35 oC i dT=5 oC
1) Grzejnik Purmo (lub odpowiednik) CV33-90 - 1800 mm - moc grzejnika 1500 W
2) Grzejnik j.w. CV22-90 - 2300 mm - moc grzejnika 1423 W
Dla mnie obydwa grzejniki są nie duze, a bardzo duze. Kazdy ma inne kryteria wielkosci co dla jednego jest duze dla innego moze byc małe. Z tym nie dyskutuje, ale grzejniki CV33 to grzejniki trzypłytowe dosc grube/głebokie, długosc 1,8 czy 2,3 m tez nie jest mała. Postrzeganie wielkosci jest wzgledne ale ja nie chciałbym miec takiego klocka w garazu.
Ostatnio edytowane przez mac_612 ; 22-02-2021 o 09:45
Po prostu masz błędne przypuszczeniaTak się składa, że sobie to przeliczyłam. .
Chcą czy nie wiedzą, że starczy 8C? To różnica. Najpierw jest wyścig o to kto ma najwięcej styropianu na ścianie, a potem niepotrzebne grzanie garażu
Pomijasz kompletnie fakt małej delty t oraz niskiej temperatury w pomieszczeniu.
Dla pomieszczenia o stracie 1500W i temp. 70/50C i temp. pomieszczenia 20C grzejnik to np. 33-60 L=100cm, a dla tych samych parametrów ale temperaturze wewn. 8C to 22-60 :=60cm.
Nie interesuje mnie czy wiedzą czy nie wiedzą, po prostu chce miec tyle. Ja nie narzucam im jaka mają miec temperature w garazu, miałem klienta ktory zazyczył sobie aby mogle miec temperature w garazu 18 oC, oczywiscie nie utrzymywał jej caly czas ale podłogówka miała miec taka moc aby ją osiagnac. Takie byo załozenie a z tym nie dyskutuje, ale z czystej ciekawosci zapytałem po co. Po to aby mozna było tam zagrac w tenisa stołowego z dziecmi (garaz był dosc duzy). Nie to jest problemem aby inwestora przekonywac jaką ma miec temperaturę w garazu. To tylko jego wola a projektantowi i wykonawcy nic do tego. Dobrze to odzwierciedla starorzymska maksyma prawnicza "chcącemu nie dzieje sie krzywda" i tym dywagacje chcenia lub nieswiadomosci inwestora mozna by zakonczyc.
Co do grzejników przykłady ktore podałem pokazują ze grzejniki zasilane Tz podłogówki i dT=5 oC muszą byc duze jjezeli maja oddac stosunkowo duze moce. Nie jest to rozwiazanie konkurencyjne do podłogówki bo takie grzejniki nie sa tanie i zajmują sporo miejsca.
Po co liczyc grzejnik dla Tz= 70 o C i dT = 20, przelicz te same grzeniki dla Tz=35 i dT=5, dokladnie tak jak dla podłogówki.
Ostatnio edytowane przez asolt ; 22-02-2021 o 21:27
Ostatnio edytowane przez asolt ; 22-02-2021 o 22:39
Nieprawda. To wymóg prawny.
10) w przypadku zamierzenia budowlanego dotyczącego budynku – analizę technicznych, środowiskowych i ekonomicznych możliwości realizacji wysoce wydajnych systemów alternatywnych zaopatrzenia w energię i ciepło, w tym zdecentralizowanych systemów dostawy energii opartych na energii ze źródeł odnawialnych, kogenerację, ogrzewanie lub chłodzenie lokalne lub blokowe, w szczególności gdy opiera się całkowicie lub częściowo na energii z odnawialnych źródeł energii, o których mowa w art. 2 pkt 22 ustawy z dnia 20 lutego 2015 r. o odnawialnych źródłach energii (Dz. U. z 2020 r. poz. 261, 284, 568, 695, 1086 i 1503), oraz pompy ciepła, określającą:
a) oszacowanie rocznego zapotrzebowania na energię użytkową do ogrzewania, wentylacji, przygotowania ciepłej wody użytkowej,
b) dostępne nośniki energii,
c) wybór dwóch systemów zaopatrzenia w energię do analizy porównawczej:
– systemu konwencjonalnego oraz systemu alternatywnego albo
– systemu konwencjonalnego oraz systemu hybrydowego, rozumianego jako połączenie systemu konwencjonalnego i alternatywnego,
d) obliczenia optymalizacyjno-porównawcze dla wybranych systemów zaopatrzenia w energię,
e) wyniki analizy porównawczej i wybór systemu zaopatrzenia w energię;