Dostępne w wersji mobilnej
No cóż.. skoro ogólnoświatowy problem ze styrenem i łykaniem styropianu przez Azję Cię nie przekonuje, to cóż począć. Jeśli poprawi to Twój humor, to napiszę - to spisek, wina rządu, wina opozycji (*)
(*) niepotrzebne skreślić.
PS - skoro amerykańce zamkneli dwie fabryki styrenu z powodu zimy i była dwutygodniowa przerwa w produkcji u Holendrów, to może jak to ruszy będzie lepiej.
Ostatnio edytowane przez Pytajnick ; 07-04-2021 o 17:47
Chatka Z7L GL 82+24 m2 100% podłogówka, ogrzewane PCPW Atlantic 6kW. Zero kominów, WM z reku Izzifast. Termoizolacja - podłoga -15cm styro 036, ściany- 20cm 031, strop 30cm PUR Synthesia, nad garażem 20cm.
Problemy ze styrenem były przejściowe. Obecnie problemem są panikarze, którzy u producenta próbują kupić detaliczną ilość styropianu. Bo takie obrazki są codziennoscia- grupki ludzi pod fabrykami styropianu, a każdy chce 20-30 m3... Nie ważne, że potrzebują go dopiero na jesień, nie ważna jest cena. Oni przeczytali, że drożeje i muszą go mieć teraz. A spekulanci maja żniwa.
Produkcja styropianu idzie normalnie. Przez to, że jest (częściowo) sztuczny popyt, to na zamówienie trzeba czekać 3-4 tygodnie. Tak jak pisale- w maju może być jeszcze jedna podwyżka, a później stabilizacja. Im szybciej ludzie przestaną panikować, tym szybciej cena zacznie spadać.
Notowania styrenu: http://www.sunsirs.com/fr/prodetail-168.html
Po części brak styrenu, po drugie producenci i hurtownicy sami nakręcają tę spiralę. Ciekawe jakby zgłosił odpowiednim urzędom aby zbadali podejrzenie zmowy cenowej? Producenci mają swoje 5min, jest argument o braku styrenu który powoduję podwyżkę 20% to oni sobie to wykorzystali do pretekstu kolejnych 20%.
Pracuję u producenta z branży budowlanej, nasze produkty są robione ze stopów metali, gdzie jak wiemy stal poszła grubo do góry. Ostatnia podwyżka była w kwietniu 2020, teraz będzie dopiero kolejna i co? Około 5%. A moglibyśmy walnąć 30% "bo przecież stal i nie tylko stal poszła ostro do góry". Ale nie możemy sobie pozwolić bo mamy sporo konkurencji to raz a dwa nikt u nas nie bawi się w zmowy cenowe więc podwyżka jest dostosowana do faktycznego wzrostu kosztów wytworzenia produktów.
Co do styropianu - ja posiedzę , popatrzę i poczekam. Na głowię nie upadłem żeby za kawałek białych czy czarnych kulek płacić po 300zł za m3.
Taka ciekawostka - swisspor lambda max na jednym z portali styropianowych - 291zł/m3. Wszedłem na niemieckiego ebaya, ten sam EPS za 1m3 255zł. I FV przerzucana przez hurtownika ze Szczecina. Jak to rozumieć? Niższy Vat w De czy może po prostu pazerność Polaków na polskim rynku?
Zwykła konkurencja na niższą marżę.
Nie raz opisywałem mój przykład z zakupem styro na budowę, swój styro pod płytę, na elewację i na strop kupiłem w Gdańsku a mieszkam w Gliwicach.
Żaden skład budowlany w pobliżu 40km nawet nie zbliżył się do ceny z Gdańska.
Od Genderki mam całość izolacji.
od ceny w PL 291pln (23% VAT) odejmij wartość VAT - transakcja wewnatrzwspolnotowa UE wyjdzie Ci 236,58 netto
a sprzedaja po 255 - calkiem przyzwoita marza, tyle ze logistyka troche drozsza.
To tez jeden z powodow, dlaczego podaje sie ceny w netto a nie w brutto o co co jakis czas sa wojenki : "ale dlaczego operujecie cenami netto, jak ja i tak mam do zaplaty brutto"
sadzisz ze na rynku styropianow nie ma konkurencji ? wsrod producentow i wsrod dystrybutorow?
Dostawca materiałów (cała PL)
Styropiany: na elewacje / na podłogę / na fundament
Dekoracje na elewacje: imitacja deski / panele kwarcowe / imitacja piaskowca
Systemy elewacyjne: grunt, klej, tynk, siatka
Dodatki: narożnik, bonia itp.-też są ale już się nie mieści w stopce.
Nie pisz PW kliknij >> Czat <<
Obejrzyj moje filmy na YT
akurat "robię" w branży przetwórstwa tworzyw sztucznych i powiem wam jak to wygląda od kuchni.Na rynku jest kryzys ponieważ najwięksi producenci jak INOVYN(PVC) oraz BASF(plastyfikatory) itp. ogłosiły „siłę wyższą” i nie produkują. W związku z tym nie ma surowca na rynku. Dostaliśmy podwyżki nawet do 30 % na polistyren, polipropylen, polietylen, san i pvc i na nie przystaliśmy bo nie mamy innego wyjścia ale co z tego skoro nawet po podwyżce nie można ich kupic... W związku z powyższym ceny wszystkiego z plastiku poszły albo pójdą bardzo mocno do góry - m.in styropianu, rur do kanalizacji ogólnie wszystkiego. Czy ceny wrócą do tych sprzed pandemii? Nie nie wrócą, za parę miesięcy sytuacja powinna się ustabilizować tzn cena surowca powinna przestać wzrastać.