dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Pokaż wyniki od 1 do 13 z 13
  1. #1

    Domyślnie kolektory prózniowe prosze o pomoc

    Witam posiadam kolektory prozniowe 30rurek i od dzis 31maja godz9:40 pokazuje mi na zegarze manulanym od solarow na zasilaniu 60stopni a na powrocie 30 stopni,woda w bojlerze 40stopni góra.Czy to prawidlowe jest ze 30stopni roznicy miedzy zasilaniem a powrotem?Woda na dole bojlera T2-34,6stopnia,a temperatura kolektorow T1-42,8stopnia zdjecie zrobione jak pompka zaczela chodzi.Zaznaczam ze pompka rzadko sie włacza ,przeplyw 4ml/min,pompka chodzi na 100%,nie na trybie automatycznym.Moze ktos doradzi jaka roznice miedzy T1 a T2 ustawic wlaczania i wylaczania pompki?Obecnie mam 10stopni roznicy T1-10 wlaczania pomki a T2-5stopni.Prosze o opinie
    Załączone zdjęcia Załączone zdjęcia Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0513.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	93,5 KB
ID:	459525   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0514.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	90,6 KB
ID:	459526   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0515.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	91,2 KB
ID:	459527  

  2. #2

    Domyślnie

    Posiadam 30 kur niosek.. miały nieść 30 jajek a niosą 17.
    Zwiększyć im przepływ wody?
    Ostatnio edytowane przez marcinbbb ; 31-05-2022 o 21:52
    7.3kW w fotowoltaice + 7,2m2 kolektorów słonecznych.

  3. #3

    Domyślnie czesc

    Przesylam zdjecia sprawdzalem temperature w roznych miejscach czujnikiem i tam gdzie obecnie czujnik temperatury solarow jest wlozony w kapilare jest najmniejsza temperatura.Zstanawiam sie po co sa te dziurki tam tez mierzylem temperature i tam jest o wiele wieksza temperatura,pytanie moje czy czujnik temperatury w dobrym miejscu jest zamontowany?czy nie powinnien byc po drugiej stronie?(zdjecie z termometrem cyfrowym temperatura75,9stopni)?
    Załączone zdjęcia Załączone zdjęcia Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0503.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	87,7 KB
ID:	459534   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0504.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	87,1 KB
ID:	459535   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0506.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	86,1 KB
ID:	459536   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0507.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	93,9 KB
ID:	459537  

  4. #4

    Domyślnie witam

    jeszcze 2 zdjecia dodaje
    Załączone zdjęcia Załączone zdjęcia Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0509.jpg
Wyświetleń:	9
Rozmiar:	86,7 KB
ID:	459539   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0510.jpg
Wyświetleń:	8
Rozmiar:	93,5 KB
ID:	459540  

  5. #5
    ELITA FORUM (min. 1000) Avatar RAPczyn
    Zarejestrowany
    Oct 2003
    Skąd
    Warszawa
    Kod pocztowy
    03-188
    Dzielnica
    Białołęka
    Posty
    2.160

    Domyślnie

    Zakładając, że kolektor pa powierzchnię czynną około 2,5-2,6mk, to przepływ powinien wynosić na 100% obrotów pompy około 1,8l/min.
    Jeśli temperaturę masz niższą po stronie czujnik, to wskazuje, że czujniki jest na powrocie a nie na zasilaniu... trzeba zamienić rury nad grupą pompową lub przełożyć czujnik temperatury - jeśli to możliwe.
    "Słońce nie wystawia rachunków"

  6. #6

    Domyślnie

    raczej nie ma mozliwosci zmiany czujnika trzeba montowac kapilare z drugiej strony,dzis temperatura wody 61,5stopnia w bojlerze,na kolektorach pokazywalo 69,5-70stopni na wyswietlaczu,a na zegarach manulanych kolor czerwony70stopni,a kolor niebieski60stopni,przeplyw mam ustawiony na 6l/min.Jak mialem mniejszy przeplyw to temperatura glikolu szybko rosla,uwazam ze teraz jest lepiej jak jest przeplyw wiekszy ,hm moze sie myle?prosze o opinie

  7. #7

    Domyślnie

    Witam ktoś pomoże?wyzej opisałem troche proszę o pomoc.Mam także pytanie czy to normalne ze pompka od solarów jak osiagnie zadana temperature chodzi 30sekund(mierzone stoperem pare razy) zanim schlodzi glikol i wyłacza sie,i za jakies5minut znowu dopiero sie właczy jak osiagnie temperature?czy to jest prawidlowo ze ona nie pracuje dłużej?

  8. #8

    Domyślnie

    Witam czy ktos pomoze w tych kwestiach co wyzej opisalem?

  9. #9

    Domyślnie

    Niestety nikt nie planuje.
    7.3kW w fotowoltaice + 7,2m2 kolektorów słonecznych.

  10. #10

    Domyślnie

    Do marcinbbb nie zasmiecaj czyjegos watku ,nie prosze Cie o pomoc.Na priv nie masz czasu odpisywac w sprawie solarów albo Ci sie nie chce z tego co mi pisales a tutaj przeszkadzasz ludziom ,zajmij sie swoimi sprawami

  11. #11
    ELITA FORUM (min. 1000) Avatar RAPczyn
    Zarejestrowany
    Oct 2003
    Skąd
    Warszawa
    Kod pocztowy
    03-188
    Dzielnica
    Białołęka
    Posty
    2.160

    Domyślnie

    Cytat Napisał slawach Zobacz post
    Witam ktoś pomoże?wyzej opisałem troche proszę o pomoc.Mam także pytanie czy to normalne ze pompka od solarów jak osiagnie zadana temperature chodzi 30sekund(mierzone stoperem pare razy) zanim schlodzi glikol i wyłacza sie,i za jakies5minut znowu dopiero sie właczy jak osiagnie temperature?czy to jest prawidlowo ze ona nie pracuje dłużej?
    Za duża prędkość glikolu. Przy HighFlow powinien być między 0,4 a 1l/min x m2
    "Słońce nie wystawia rachunków"

  12. #12
    ELITA FORUM (min. 1000) Avatar kolektor1
    Zarejestrowany
    Jan 2009
    Skąd
    Gdańsk
    Kod pocztowy
    80-020
    Posty
    2.191

    Domyślnie

    Cytat Napisał slawach Zobacz post
    60stopni a na powrocie 30 stopni,woda w bojlerze 40stopni
    Zapowietrza się instalacja. Podpiąć do niej pompę do napełniania, puścić w ruch na co najmniej 10 min.
    Instalacja foto o mocy 10 kWp zasila pompę ciepła o mocy 8 kW
    Koszt ogrzewa i ciepłej wody oraz koszt energii elektrycznej wynosi zero zł.

  13. #13

    Domyślnie

    dziekuje za podpowiedzi ,po paru próbach ustawilem przeplyw na 6ml/min i pompka w sloneczne dni chodzi caly czas ,nagrzalo mi ostatnio do 73stopni wode .pompke mam ustawiona na sterowniku na 100% bo jak wezme mniej to tak jak by buczy troche i ma cieżko,ale to tak jak pisał kolektor1 prawdopodobnie jest zapowietrzona instalacja ,juz umowilem sie na odpowietrzenie

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony