Dostałam ofertę gdzie okna do nowego budynku mają współczynnik >0.9 czy to jest problem? Co mogę stracić finansowo przekraczając ten wskaźnik? Czy każde jedno okno musi być <0.9?
Dostępne w wersji mobilnej
Pobawiłem się BuildDeskiem i przeliczyłem mój dom dla różnych parametrów moich okien.
- Uw=0,65 g=0,53 --> EUco+w=15,9
- Uw=0,7* g=0,53 --> EUco+w=16,66
- Uw=0,9 g=0,53 --> EUco+w=19,49
- Uw=1,00 g=0,53 --> EUco+w=20,98
Lepsze Uw to oszczędności. Oczywista oczywistość. Ale patrzymy tylko na jeden parametr - ile ciepłą wypuszczą. A są też inne jak szczelność czy przepuszczalność energii promieniowania słonecznego g. A co, jak "zimny" pakiet bardziej przepuszcza promieniowanie słoneczne?
- Uw=1,00 g=0,7 --> EUco+w=17,37
- Uw=1,00 g=0,75 --> EUco+w=16,43
Wychodzi na to, że niepotrzebnie skupiamy się (i my, i minister w rozporządzeniu) na jednym parametrze. Okazuje się, że tańsze, jednokomorowe okna o znacznie gorszym od wymaganego U mogą być bardziej energooszczędne. Więc nie, samo gorsze U nie oznacza z automatu droższego ogrzewania.
Mogłem uzyskać lepszy efekt szukając okien o lepszym g zamiast skupiać się, jak chyba wszyscy, na Uw.
*Średnia ważona - takie okna mam, nie zmieniałem dla wszystkich U.
Ostatnio edytowane przez Kaizen ; 09-02-2023 o 20:40
a co by dopiero było, jakbyś mógł wpisać tam także parametry przepuszczalności powietrza... zwłaszcza konkretną wartość przepuszczalności odniesienia..
Ps. Sedno w temacie autora postu tkwi w czymś innym:
- okno "pięciomorowe" o głębokości 70mm z pakietem szybowym Ug 0,7-0,6 osiąga Uw rzędu 0,9-1,0
- okno "siedmiokomorowe" ~80mm - ma już szybę Ug 0,5 i Uw ok. 0,8.
Różnica w cenie między nimi bywa duża ze względu na cenę profili.. i w tym tkwi tajemnica ich "ciekawej" alternatywy![]()
A Ty?! Widząc tonącego wyciągniesz rękę? czy smartfona..