Napisał
herakles
No więc grzebałem z dwa dni po internetach. Głównie szukałem jakiś negatywnych opinii. Jedyne czego się doszukałem, to to, że ktoś uznał, że plastik jest złej jakości. Nie znalazłem żadnych negatywnych opinii elektryków, jedyne co, to kilka opinii, że ktoś tam gdzieś zainstalował ileś lat temu i działa do dziś. Była jedna opinia stwierdzająca, że skoro to spełnia restrykcyjne niemieckie normy to nie może być jakiś totalny chłam.
Zatem w dalszych moich poszukiwaniach na temat różnic kwestię jakościową należy pominąć. Nie ma żadnych namacalnych opinii, że działa źle, są pojedyncze, że po prostu działa. No bo co tu ma nie działać, to proste urządzenia.
Wziąłem się zatem za kody EAN. Skupiłem się na producencie Bemko i jego produktach Schelinger. Podejrzewam, że te drugie produkowane na jakiejś niemieckiej licencji, patrząc na nazwę, ale skąpo o informację na ten temat. Jednak wszystkie te produkty mają kody EAN zaczynające się od 590, czyli są produkowane (albo co najmniej składane) w Polsce. Jako, że większość życia spędzam w Polsce, jeżdżę po polskich drogach, korzystam z polskiej kolei i generalnie całej infrastruktury jest to dla mnie ważne, żeby używać produktów których produkcja dokłada cegiełkę do tychże dóbr. Pozostałe produkty jakie sprawdzałem były produkowane we Francji, Niemczech, Irlandii i Słowenii (Eaton, Schneider, Siemens itd). Niektórych EANów nie udało mi się ustalić.
Wniosek jaki mi się nasuwa jest taki, że niska cena wynika po prostu z niższych kosztów produkcji jakie mamy tu lokalnie, a nie z gorszej jakości. Do tego jest jeszcze jakiś tam koszt logistyczny.