DB
BK,Płyta czy ławy, PC, Kable, Darmowe poddasze, Bezwładność podłogówki, EU, EP, FLIRtuję, ERV, Opłacalność i regulacja WM, Covid.
Dostępne w wersji mobilnej
Moze być murowany, jeśli ma mieć stropodach, tylko to wszystko kosztuje. Prosty garażyk w konstrukcji drewnianej przyda się niemal na każdym kroku, bo w czasie budowy będzie magazynem, a jest przy tym tani. Zdaj sobie sprawę, że w domu bardzo kosztowny jest strop, dach, elewacja... Jak garaż będzie poza bryłą domu mieszkalnego, to te kosztowne rzeczy zostaną "dla ludzi", a dla samochodziku może zostać prosty i tani w budowie garażyk
Zobacz taką prostą wiatę. Bardzo łatwo ją obić płytą. Ale: niech architekt się wykaże wiedzą i inwencją.
--
Dom pasywny podpiwniczony, 230 m2
Gdynia
Decyzja praktycznie podjęta. Weźmiemy architekta i projekt indywidualny.
Teraz pytanie odnośnie pracy nad takim projektem, na co zwrócić szczególną uwagę, czego unikać we współpracy z taką osobą.
Wysłałem wstępne zapytania do kilku architektów w okolicy i czekam na odpowiedzi.
Zaproponować samemu jakiś rozkład pomieszczeń/szkic czy powiedzieć czego oczekuje i dać się zaskoczyć architektowi?
Wiem, że powierzchnia zabudowy nie jest za duża, ale chciałbym mieć jednak ten garaż w bryle z tym że z większą szerokością (chyba że się zrobi zbyt mała część dzienna to zrezygnujemy) Na coś powinienem zwrócić szczególną uwagę ?
Jak już zaczniemy współpracę to będę się starał wrzucać co jakiś czas szkice/układy, które mi są zaproponowane, bo co kilka par oczu to nie jedna a widzę że można liczyć na konstruktywne opinie dot. Różnych rzeczy
Wysoka ścianka kolankowa i minimalny, dozwolony kąt nachylenia dachu, aby zwiększyć przestrzeń poddasza
zrobienie dużej lukarny także pozwoli ci zwiększyć funkcjonalność poddasza.
garaż w bryle kosztuje za m2 tyle co pow. mieszkalna. Ograniczacie przestrzeń mieszkalną dla człowieka na rzecz samochodu.
Dyskusji o wyższości gotowca nad indywidualnym i odwrotnie było trochę.
W przypadku projektów z katalogu to już najprawdopodobniej ktoś przetestował, zgłosił niedoróbki i błędy i możesz o nich poczytać na FM czy innych portalach albo w komentarzach u sprzedawcy. A w przypadku indywidualnego sam jesteś pierwszym i ostatnim recenzentem i testerem. Więc dużo ważniejsza jest jakość i nieomylność projektanta niż gdy zamawiasz projekt z katalogu, wg którego ktoś już budował. Do tego nie wszystko jest błędem, a niektóre rzeczy trudno ocenić na papierze. Niektóre są efektem wyznawanych idei projektanta - nie koniecznie zgodnych z Twoimi czy z ekonomią i ergonomią użytkowania domu.
DB
BK,Płyta czy ławy, PC, Kable, Darmowe poddasze, Bezwładność podłogówki, EU, EP, FLIRtuję, ERV, Opłacalność i regulacja WM, Covid.
Bardzo dobra decyzja! Statystycznie (podobno) jedynie 5% projektów gotowych pasuje na działkę, u Was to pewnie nie będzie nawet 1%.
Najlepiej moim zdaniem będzie, gdy architekt Was wypyta, zrobi coś w rodzaju ankiety:Teraz pytanie odnośnie pracy nad takim projektem, na co zwrócić szczególną uwagę, czego unikać we współpracy z taką osobą.
- ile osób obecnie i planowo, płeć i wiek
- pracujecie zawodowo - w domu? daleko do pracy?
- jak wygląda dalsza okolica - czy są sklepy i ile (ważne przy projektowaniu kuchni i spiżarki)
- jak spędzacie czas wolny, jakie macie hobby, np gdzie trzymać narty i jak je wnieść do domu, od razu kłania się szerokość drzwi i korytarzy
- czy jesteście towarzyscy, czy odwiedza Was rodzina
- jak wygląda sąsiedztwo, bo np od strony sypialni raczej nie warto mieć psa z budą u sąsiada
- czy lubicie prace w ogrodzie - dodatkowe domki, ukształtowanie terenu pod oczko wodne, ale też może się okazać łatwe dojście do WC z ogrodu, żeby w brudnych butach nie łazić po całym domu
- czy lubicie kominek od czasu do czasu czy moze musi być odpalany codziennie
itd itp
Umówcie się na osobiste spotkanie. Będziecie wspólnie pracować nad domem, a nie nad wiatą przystankową. Musicie nadawać na jednej fali.Wysłałem wstępne zapytania do kilku architektów w okolicy i czekam na odpowiedzi.
Nie znasz się, on/ona jest fachowcem. Dom to dużo więcej niż rozkład pomieszczeń.Zaproponować samemu jakiś rozkład pomieszczeń/szkic czy powiedzieć czego oczekuje i dać się zaskoczyć architektowi?
Przekazać tę uwagę projektantowi/ce. I spisać sobie na kartce, co ma być a co nie, bez podpowiadania rozwiazania.Wiem, że powierzchnia zabudowy nie jest za duża, ale chciałbym mieć jednak ten garaż w bryle z tym że z większą szerokością (chyba że się zrobi zbyt mała część dzienna to zrezygnujemy) Na coś powinienem zwrócić szczególną uwagę ?
To ja od razu powiem, że pokazywanie takich szkiców bez najpierw kazania mapki sytuacyjnej jest bez sensu.Jak już zaczniemy współpracę to będę się starał wrzucać co jakiś czas szkice/układy, które mi są zaproponowane, bo co kilka par oczu to nie jedna a widzę że można liczyć na konstruktywne opinie dot. Różnych rzeczy![]()
--
Dom pasywny podpiwniczony, 230 m2
Gdynia
DB
i jaką wysokość ma taki budynek?
Bo mój klocek z płaskim dachem ma docelowo 8,2 m wysokości
https://z500.pl/projekt/796/zx63+b,n...opertowym.html
Przy "selekcji projektów" jak wybraliśmy jabłonki to mieliśmy na liście taką właśnie "kostkę" z dachem kopertowym (o tego typu budynku mówicie?) -> zrezygnowaliśmy z niego ze względu na małe pokoje i salon. Ale sama kostka też jest ok.
Nie podobają mi się za to standardowe stodoły, więc wolałbym iść w klasykę (jako, że nie mogę mieć płaskiego dachu)
Tak sobie teraz pomyślałem odnośnie tego garażu, że przecież mogę wybudować póki co dom, a później złożyć wniosek o nową wuzetkę skoro liczą po powierzchni zabudowy w danym obrębie. Dojdzie mój dom, 2 sąsiadów i po drugiej stronie ulicy gość wykańcza kolejny dom, może wtedy ta średnia zabudowa wzrośnie o te 2-3% i styknie powierzchni na dodatkowy budynek w którym będzie garaż.
Tak sobie teraz myślę dodatkowo, że skoro do 2026 mają wejść zmiany co do mpzp w gminach to może też coś się w tej kwestii zmieni (gorzej jak ustalą tą okolicę pod tereny zielone, bo miasto już wykupiło niedaleko kilka hektarów właśnie pod takie przeznaczenie)
To masz wysokie pomieszczenia albo parę schodków do posadzki. Licz nawet 3.4 do wieńca i potem 3 na drugiej kondygnacji to 6.4 i śmiało zostanie dwa metry na dach kopertę. Przejrzyj sobie typowe projekty to większość się mieści w 8.5 śmiało
Do autora: ten klocek zawsze można powiększyć zwiększyć szer i długość domu i automatycznie masz duże pokoje. Wg mnie normalny projekt ale co kto potrzebuje
Pytanie odnośnie zakresu prac architekta :
-analiza terenu i warunków zagospodarowania,
- projekt koncepcyjny,
- projekt architektoniczno-budowlany,
- projekt techniczny (architektura, konstrukcja, branża sanitarna, branża elektryczna, charakterystyka energetyczna)
- projekt zagospodarowania terenu,
Cena nie uwzględnia:
- mapy do celów projektowych
- geologii
- projektu przyłączy
- projektu instalacji rekuperacji i klimatyzacji
- wszelkich dodatkowych uzgodnień
Czy projekt instalacji rekuperacji i klimatyzacji zakładając że będę chciał mieć taką wentylację powinienem uwzględniać w projekcie architekta, czy nie ma sensu dopłacać do tego skoro firmy instalatorskie robią projekt w cenie ? Czy czegoś brakuje jeszcze w tym zakresie prac , co powinno być / powinienem dodać ? Kolejna sprawa , lepiej iść w lokalnego architekta czy kogoś z dobrymi opiniami ale z drugiego końca Polski , zakładając że ta druga osoba ma trochę niższa cena
Ostatnio edytowane przez valentine28 ; 06-09-2023 o 20:09