dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Strona 243 z 258
Pokaż wyniki od 4.841 do 4.860 z 5150

Temat: KULINARIA

  1. #4841
    ELITA FORUM (min. 1000) Avatar Władca Przysmaków
    Zarejestrowany
    Aug 2015
    Skąd
    warszawa
    Kod pocztowy
    01-376
    Posty
    1.060

    Domyślnie

    Cytat Napisał niktspecjalny Zobacz post
    Czuje i co z tego. Ty nie czujesz to i chwatit. Pozazdrościć ,że dajesz sobie z koronkiem rade na pachnąco.Swoją droga Wy macie przecież inny smród ,a panujący syf - mutant grypy znosicie zjawiskowo.Przepraszam zapominam o tej wyższości nad innymi narodami.Zmykam do wątku bo mi się gotuje za mocno.Zdrówka WP.
    Nie czujesz smrodu ulatniającego się z twoich rzygawek? Poprawiłem na właściwe słowo.

  2. #4842
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Cytat Napisał Władca Przysmaków Zobacz post
    Nie czujesz smrodu ulatniającego się z twoich rzygawek? Poprawiłem na właściwe słowo.
    Przecież napisałem ,że nie czuję bo wędlina domowa jest przykryta. Trochę capiła pizza jajem ale przywyknąć szło.Wafle capiły wiśnią bo przeważała w warstwie.Twoje cofki nie capią ? Uuuuuuuuuuu toś w tym koronce na imprach nie bywał .Zapomniałem ,że Ty nawet inaczej pachniesz.. Jak masz wstręt do moich potraw i buchasz zawartością żołądka to pamiętaj żeby maseczkę zdejmować bo zafajdasz uszy i zapalenie się wda ,a może i coś gorszego bo takie czasy nastały..
    Ostatnio edytowane przez niktspecjalny ; 07-05-2020 o 06:40

  3. #4843
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    pomidorowy weekend
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1589154761121.jpg
Wyświetleń:	29
Rozmiar:	62,6 KB
ID:	443931

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1589154768741.jpg
Wyświetleń:	22
Rozmiar:	76,1 KB
ID:	443932

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1589154774824.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	70,2 KB
ID:	443933

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1589154781969.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	56,4 KB
ID:	443934

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1589154797560.jpg
Wyświetleń:	24
Rozmiar:	51,1 KB
ID:	443935

    pomidorowe pozdrówka
    unde venis et quo tendis

  4. #4844

    Domyślnie

    Tradycyjne, wędzone jałowcem

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wedz1.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	99,1 KB
ID:	444915

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	wedzonki2_2020.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	96,3 KB
ID:	444916

  5. #4845
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    Wygląda niezmiernie smakowicie. Narobiłeś mnie ochoty na domowe wędlinkj (a dość dawno już nic nie zrobiłem).
    Jesteś widzę pasjonatem tego rodzaju jedzenia. Polecam Tobie jedną z ostatnich książek Roberta (zapewne wzbogaci Twoje menu).
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1591432336191.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	51,9 KB
ID:	444932

    ... i u mnie czasami tradycyjnie (domowy chleb ze smalcem i małosolny)
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1591432449350.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	98,7 KB
ID:	444933

    ... a ostatnio udziec jagnięcy w sosie musztardowym, zawijany prosciutto
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1591432429552.jpg
Wyświetleń:	17
Rozmiar:	86,1 KB
ID:	444934

    Smakowicie pozdrawiam
    unde venis et quo tendis

  6. #4846

    Domyślnie

    Cytat Napisał Chef Paul Zobacz post
    ....Jesteś widzę pasjonatem tego rodzaju jedzenia....
    To za mocne stwierdzenie. Zauważam, i to czasami skłania mnie do pokazania, lokalne potrawy, które przetrwały inwazję techniki, programów kulinarnych w tv i internetu.

    Weźmy na przykład słoninę, wędzoną jałowcowym dymem. Jeszcze bardziej przaśna od chleba ze smalcem, dobrze zrobiona ma konsystencję masła, ... i znika ze stołu w pierwszej kolejności. No bo przecież dietetycy i lekarze zalecają jadanie białych mięs

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sl1.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	91,1 KB
ID:	444955

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	sl2.jpg
Wyświetleń:	220
Rozmiar:	92,0 KB
ID:	444956

  7. #4847
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie





    Można?.Przepraszam za powiększenie fotki irqul
    Ostatnio edytowane przez niktspecjalny ; 08-06-2020 o 04:35

  8. #4848

    Domyślnie

    Cytat Napisał niktspecjalny
    ...Można?...
    Można

  9. #4849

    Domyślnie

    Spróbowałem, bo tego lata jest na topie i wypada zjeść, wiedzieć jak smakuje.
    Przyrządzony jak sznycel i mielony, w zasadzie mieści się w konwencji potraw tradycyjnych, chociaż mało kto użyłby takiego określenia, jeżeli bym potrawę nazwał.
    Mnie się przyjął, niezły, ale...., i tu wielka niespodzianka- żonie smakował.

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zs1.jpg
Wyświetleń:	28
Rozmiar:	85,4 KB
ID:	445143

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zs2.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	83,1 KB
ID:	445146

  10. #4850

    Domyślnie

    Czyżby żółciak siarkowy?

  11. #4851

    Domyślnie

    Cytat Napisał Indy*go Zobacz post
    Czyżby żółciak siarkowy?
    Trafiony, zatopiony

    Przy jedzeniu nachodziły mnie refleksje o innych gatunkach, które jadałem i przeżyłem. Purchawki (do teraz mało znane jako jadalne), piestrzenice (uznane potem za trujące), olszówki (też), czernidlaki (ponoć dobre, ale nie do wódki- ha, ha ) , no i teraz żółciak siarkowy- hit sezonu!

    Jadłem!

    Grzyby z lasu to nasza tradycja i duma dobrej kuchni, no więc jak tu nie spróbować nowości, zwłaszcza jak wyrosło niedaleko za chałupą
    Ostatnio edytowane przez irqul ; 13-06-2020 o 20:43

  12. #4852
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    młode purchawki są niezmiernie smaczne

    ... dziś u mnie przegrzebki z zielskiem i serem
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1592082258853.jpg
Wyświetleń:	18
Rozmiar:	54,2 KB
ID:	445172

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1592082273726.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	50,9 KB
ID:	445173

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1592082303060.jpg
Wyświetleń:	13
Rozmiar:	50,4 KB
ID:	445174

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1592082311720.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	37,1 KB
ID:	445175

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1592082360721.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	50,3 KB
ID:	445176

    pozdrawiam smakowicie
    unde venis et quo tendis

  13. #4853

    Domyślnie

    Cytat Napisał irqul Zobacz post
    Trafiony, zatopiony

    Przy jedzeniu nachodziły mnie refleksje o innych gatunkach, które jadałem i przeżyłem. Purchawki (do teraz mało znane jako jadalne), piestrzenice (uznane potem za trujące), olszówki (też), czernidlaki (ponoć dobre, ale nie do wódki- ha, ha ) , no i teraz żółciak siarkowy- hit sezonu!

    Jadłem!

    Grzyby z lasu to nasza tradycja i duma dobrej kuchni, no więc jak tu nie spróbować nowości, zwłaszcza jak wyrosło niedaleko za chałupą
    Tafiłam, bo żółciaka szukałam jakies 2 lata i swojego pierwszego znalazłam tydzien temu, więc jestem na bieżąco z tematem!
    Niestety na mnie wrażenia nie zrobił. Był już chyba za stary i smakował zwyczajnie drewnem A cieszyłam się jak dziecko, gdy znalazłam go na jesionie. Dwa kilo grzyba! O ho ho...



    Purchawki tez zbieram i polecam spróbować na masełku, a potem posypać delikatnie cukrem pudrem. Deser taki .

    A czernidlak to juz mistrzostwo smaku. Taka lesna cielęcinka! Po kołpakowatym można kieliszeczek wychylić, po pospolitym faktycznie lepiej alko nie tykać!

    Ten rok zapowiada sie obiecująco pod wzgledem grzybowym, więc darz bór!

    Pierwszy tegoroczy!


  14. #4854

    Domyślnie

    Cytat Napisał Indy*go Zobacz post
    ....Był już chyba za stary i smakował zwyczajnie drewnem..
    To być może, takie uroki prób i błędów. Ze swojego wykorzystałem połowę i nie byłem pewien, czy nie wyrzucić jeszcze trochę

    Cytat Napisał Indy*go Zobacz post
    ....Purchawki tez zbieram i polecam spróbować na masełku, a potem posypać delikatnie cukrem pudrem..
    Tego jeszcze nie przerabiałem, brzmi ekstremalnie dziwnie i pewnie dlatego się skuszę

  15. #4855
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Cytat Napisał irqul Zobacz post
    To być może, takie uroki prób i błędów. Ze swojego wykorzystałem połowę i nie byłem pewien, czy nie wyrzucić jeszcze trochę


    Tego jeszcze nie przerabiałem, brzmi ekstremalnie dziwnie i pewnie dlatego się skuszę
    Zbieram swoje grzyby.Kozaki i młode purchawki także, zajączki i maślaki pstre

    .Ich kapelusze są baaaaardzo smaczne.Lubię dziwaczną kuchnie dlatego brawo Wy.Spróbuję.

    https://zdrowie.tvn.pl/a/maslak-pstr...szenie-grzybow
    Ostatnio edytowane przez niktspecjalny ; 18-06-2020 o 17:10

  16. #4856
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    PURCHAWKA CHROPOWATA
    ( Lycoperdon perlatum )
    jadalny gdy posiada białe wnętrze
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	purchawka1.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	70,4 KB
ID:	445326

    CZASZNICA WORKOWATA
    ( Calvatia excipuliformis )
    jadalny gdy posiada białe wnętrze
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	mushroom06.jpg
Wyświetleń:	14
Rozmiar:	61,4 KB
ID:	445327

    dziś
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200607_164646.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	97,0 KB
ID:	445329



    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200615_185309.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	106,4 KB
ID:	445330
    unde venis et quo tendis

  17. #4857
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Cytat Napisał Indy*go Zobacz post
    Tafiłam, bo żółciaka szukałam jakies 2 lata i swojego pierwszego znalazłam tydzien temu, więc jestem na bieżąco z tematem!
    Niestety na mnie wrażenia nie zrobił. Był już chyba za stary i smakował zwyczajnie drewnem A cieszyłam się jak dziecko, gdy znalazłam go na jesionie. Dwa kilo grzyba! O ho ho...



    Purchawki tez zbieram i polecam spróbować na masełku, a potem posypać delikatnie cukrem pudrem. Deser taki .

    A czernidlak to juz mistrzostwo smaku. Taka lesna cielęcinka! Po kołpakowatym można kieliszeczek wychylić, po pospolitym faktycznie lepiej alko nie tykać!

    Ten rok zapowiada sie obiecująco pod wzgledem grzybowym, więc darz bór!

    Pierwszy tegoroczy!

    Wrócę jeszcze na chwile do czernidłaka mylonego czasami z niewyrośnięta kanią.Przyznam szczerze ,ze nigdy w moich lasach go nie widziałem za to na własnym ogrodzie i owszem.Młode bez czarnych oblamówek na kapeluszach takie :
    https://podwieczorekumorfeusza.wordp...k-kolpakowaty/

    są bardzo smaczne.Zapytam o panierkę do tego żółciaka siarkowego.Nigdy go nie jadłem.



    https://dziennikpolski24.pl/zolciak-siarkowy/ar/3105368

    Wygląda imponująco.

  18. #4858

    Domyślnie

    Cytat Napisał niktspecjalny Zobacz post
    Wrócę jeszcze na chwile do czernidłaka mylonego czasami z niewyrośnięta kanią.Przyznam szczerze ,ze nigdy w moich lasach go nie widziałem za to na własnym ogrodzie i owszem.Młode bez czarnych oblamówek na kapeluszach..
    Dokładnie tak! Spotkac go można na trawnikach, koszonych łakach, obrzeżach lasów, a w lesie również nigdy nie widziałam. Ja mam swoją pewniakową miejscówkę w drodze na Podlasie, przy pewnym ośrodku wybudowany na Bugiem, na dawnych terenach leśnych i tam na super wypielegnowanym trawniku czernidłaki mozna kosą ciąć! Pierwszy raz gdy tam zajechalismy na parking i pobieglismy na trawnik z koszami, to panu od pielęgancji terenów zielonych mało nie oczy z orbit nie wyszły, że takie trujaki ludzie zbierają


    Cytat Napisał niktspecjalny Zobacz post
    Zapytam o panierkę do tego żółciaka siarkowego.Nigdy go nie jadłem....
    Na stronie Smaczna Pyza jest kilka przepisów na żółciaka. Ja się przymierzałam do schabowych, ale po obgotowaniu w osolonej wodzie moje kawałki grzyba wykrojone pod schaby okazały sie strasznie nasączone wodą. Jak gąbka! Próby odsaczenia, wycisnięcia niewiele dały. To w sumie huba, grzyb dość twardy. Spóbowałam zrobić flaczki. No, ale te również nie powaliły na kolana ani smakiem, ani konsystencją. Mysle, że grzyby były już zbyt stare, zbierać chyba nalezy takie osobniki jak na zdjęciu,które umieściłeś. Ponoć najsmaczniesze są żółciaki z czereśni, a unikac należy z tych rosnących na robinii. Gdybym jednak panierowała, to tak jak zwykłego schabowego, choć ja zamiast bułki uzywam panieru z ciecierzycy.

  19. #4859

    Domyślnie

    Cytat Napisał Chef Paul Zobacz post

    dziś
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200607_164646.jpg
Wyświetleń:	20
Rozmiar:	97,0 KB
ID:	445329
    U mnie dziś tylko taki jegomość spotkany w lesie Grzybów o dziwo brak, choć leje codziennie i czuję, że jeszcze trochę a sama porosne grzybnią od tej wilgoci!




    Cytat Napisał Chef Paul Zobacz post



    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200615_185309.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	106,4 KB
ID:	445330
    Jakie słodziaki! To młode daniele u Ciebie o ogrodzie? No, u nas tylko Głódź takie hoduje... Ja się ciesze jak sarenka do mojego sadu zajrzy.



    Z radości, że przyszła daruję jej nawet obgryzanie czereśni, choć najbardziej lubi liście starej odmniany jabłoni - Żeleźniaka. Swoją droga bardzo ciekawa, rzadko już chyba spotykana odmiana, pochodząca przynajmniej z XVIIw., której jabłka na jesieni są jeszcze kompletnie nie nadające się do jedzenia, a dojrzewają dopiero przechowywane w piwnicy ok. stycznia do czerwca. Kiedys owoce te były ozdobami na choinkach! Pięknie kwitnie jeszcze przed wytworzeniem liści.


  20. #4860
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    Cytat Napisał Indy*go Zobacz post
    ...

    Jakie słodziaki! To młode daniele u Ciebie o ogrodzie? No, u nas tylko Głódź takie hoduje... Ja się ciesze jak sarenka do mojego sadu zajrzy.
    ...
    Niestety to tylko młode sarny (zaledwie kilkutygodniowe) ... zasmakowały w pomidorach na mym ogródku

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200620_135256.jpg
Wyświetleń:	12
Rozmiar:	89,9 KB
ID:	445388
    ... ostatni uratowany pomidor (przed "inwazją") trafił do burgera
    unde venis et quo tendis

Strona 243 z 258

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony