dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Strona 244 z 258
Pokaż wyniki od 4.861 do 4.880 z 5150

Temat: KULINARIA

  1. #4861
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Cytat Napisał Indy*go Zobacz post
    Dokładnie tak! Spotkac go można na trawnikach, koszonych łakach, obrzeżach lasów, a w lesie również nigdy nie widziałam. Ja mam swoją pewniakową miejscówkę w drodze na Podlasie, przy pewnym ośrodku wybudowany na Bugiem, na dawnych terenach leśnych i tam na super wypielegnowanym trawniku czernidłaki mozna kosą ciąć! Pierwszy raz gdy tam zajechalismy na parking i pobieglismy na trawnik z koszami, to panu od pielęgancji terenów zielonych mało nie oczy z orbit nie wyszły, że takie trujaki ludzie zbierają




    Na stronie Smaczna Pyza jest kilka przepisów na żółciaka. Ja się przymierzałam do schabowych, ale po obgotowaniu w osolonej wodzie moje kawałki grzyba wykrojone pod schaby okazały sie strasznie nasączone wodą. Jak gąbka! Próby odsaczenia, wycisnięcia niewiele dały. To w sumie huba, grzyb dość twardy. Spóbowałam zrobić flaczki. No, ale te również nie powaliły na kolana ani smakiem, ani konsystencją. Mysle, że grzyby były już zbyt stare, zbierać chyba nalezy takie osobniki jak na zdjęciu,które umieściłeś. Ponoć najsmaczniesze są żółciaki z czereśni, a unikac należy z tych rosnących na robinii. Gdybym jednak panierowała, to tak jak zwykłego schabowego, choć ja zamiast bułki uzywam panieru z ciecierzycy.
    Ponoć najsmaczniesze są żółciaki z czereśni,
    Brzmi przepięknie .Wiem ,że nie znajdę go w lesie , a tym bardziej gdzieś na targu od grzybiarza. Huba zawsze mi się kojarzyła z czymś rosnącym na drzewie ,a i widziałem i kiedyś robiłem z niej różne gadżety (zasuszona huba). Niesamowite to o czym piszesz i ta panierka z ciecierzycy. Możesz coś o niej powiedzieć więcej? Pzdr.

  2. #4862
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Mam suszone podgrzybki zeszłoroczne. Nie to co żółtak ale taki podrabiany kotlet grzybowy pokonam .Idę po pieczarki i mam odrobinę wołowiny.Posiekam pieczarki, zmielę wołowinę ,namoczę grzyby i delikatnie podgotuje w wodzie z masłem.Usmażę kotleta i zrobię takiego grzybowego hamburgera z pomidorem i piklami.Zainspirowałaś mnie za co dziękuję.Do roboty.

    Trochę mi nie wyszło z zamierzeń.Wołowina okazała się łopatką,podgrzybki prawdziwkami ,a pieczarka za to norma.

    mea culpa.
    Ostatnio edytowane przez niktspecjalny ; 21-06-2020 o 11:54 Powód: p.s

  3. #4863
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Pomysł na śniadanie ale i pomysł na hamburgera zostaje jako pomysł.





    Najbardziej z tego śniadanka smakuje jak zawsze prepare z polędwicy wieprzowej.

  4. #4864

    Domyślnie

    Cytat Napisał niktspecjalny Zobacz post
    ...... i ta panierka z ciecierzycy. Możesz coś o niej powiedzieć więcej? Pzdr.
    To produkt z mielonej ciecierzycy o bardzo przyjemnym, delikatnie orzechowym smaku. Moim zdaniem znakomicie sprawdza się w daniach, gdzie polewamy roztopionym masłem i bułką jako zamiennik tejże (kalafior, fasolka czy bób), fajny przy panierkach do miesa czy ryb, choć jak dla mnie pije zbyt duzo tłuszczu. Dobrze sprawdzi się jako zagęstnik farszów (jak twój miesno-grzybowy) czy sosów. Panier ma niski indeks glikemiczny, więc jest wykorzystywany przez osoby z problemami glikemii (insulinoopornośc, cukrzyca). Bardzo lubię i polecam

  5. #4865
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    pierwszy dzień lata

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200621_143646.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	101,7 KB
ID:	445421
    "soak aye" na desce

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200621_144934.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	98,8 KB
ID:	445422
    sałata rzymska i szparagi

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200621_145913.jpg
Wyświetleń:	21
Rozmiar:	95,8 KB
ID:	445423
    "rose" się dobrze komponuje z tym daniem

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200621_145818.jpg
Wyświetleń:	19
Rozmiar:	91,4 KB
ID:	445424
    deser ... pieczone brzoskwinie z miodem, rumem i malinami

    Smakowicie pozdrawiam
    unde venis et quo tendis

  6. #4866
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Cytat Napisał Indy*go Zobacz post
    To produkt z mielonej ciecierzycy o bardzo przyjemnym, delikatnie orzechowym smaku. Moim zdaniem znakomicie sprawdza się w daniach, gdzie polewamy roztopionym masłem i bułką jako zamiennik tejże (kalafior, fasolka czy bób), fajny przy panierkach do miesa czy ryb, choć jak dla mnie pije zbyt duzo tłuszczu. Dobrze sprawdzi się jako zagęstnik farszów (jak twój miesno-grzybowy) czy sosów. Panier ma niski indeks glikemiczny, więc jest wykorzystywany przez osoby z problemami glikemii (insulinoopornośc, cukrzyca). Bardzo lubię i polecam
    Dziękuje za pomysł. Dobrze wiedzieć takie rzeczy. Wielki ukłon w Twoją stronę.

  7. #4867
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200628_060415.jpg
Wyświetleń:	26
Rozmiar:	81,8 KB
ID:	445827

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200627_054936.jpg
Wyświetleń:	30
Rozmiar:	101,0 KB
ID:	445828

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200628_055941.jpg
Wyświetleń:	27
Rozmiar:	95,3 KB
ID:	445829

    polecam ... smacznego
    unde venis et quo tendis

  8. #4868
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Witam.

    Korona wirus nawet kulinaria zaatakował. Pomysły się skończyły i jakoś dziwnie życie uszło z tego gotowania. Szkoda bo zawsze można było popatrzeć na pomysły choćby miały być bardzo krytykowane, a i fotki ludziska oglądali.Szkoda naprawdę szkoda.

  9. #4869
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    Zaczynamy

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200718_133826.jpg
Wyświetleń:	22
Rozmiar:	97,0 KB
ID:	446325
    unde venis et quo tendis

  10. #4870
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Cytat Napisał Chef Paul Zobacz post
    Zaczynamy

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200718_133826.jpg
Wyświetleń:	22
Rozmiar:	97,0 KB
ID:	446325
    Paweł choćby dla kurtuazji. Śmiejesz się ze wszystkiego na FM to i dobrze, humor fajna sprawa.Dużo radości przynosi Ci bytność na FM co sprawia ,że pobudzony znowu chcesz być sobą. Nie uważasz ,że to takie ludzkie?. Pisz,wklejaj ,wyśmiewaj ,nauczaj ..............to cały Ty ,ja przywykłem.

    Zaczynaj!!!

  11. #4871
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    Na drobno
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200718_091345.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	89,5 KB
ID:	446328
    unde venis et quo tendis

  12. #4872
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    ... masło i dobre wino
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200718_134122.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	95,1 KB
ID:	446401
    unde venis et quo tendis

  13. #4873
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Regionalne spóźnione śniadanie.Regionalne gołąbki.








  14. #4874
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Paweł takie gołąbki Ty jadał?





    Skład interesujący i smak zaskakujący.

  15. #4875
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Tu masz deser po gołąbkach.





    smaczny

  16. #4876
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    Jedna szklaneczka do cebuli, dwie do przepłukania gardła
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200718_094019.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	98,6 KB
ID:	446423
    ... redukujemy
    unde venis et quo tendis

  17. #4877
    Lider FORUM (min. 2800) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!
    2112wojtek

    Zarejestrowany
    Feb 2005
    Posty
    4.617

    Domyślnie

    Cytat Napisał Chef Paul Zobacz post
    Jedna szklaneczka do cebuli, dwie do przepłukania gardła
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20200718_094019.jpg
Wyświetleń:	16
Rozmiar:	98,6 KB
ID:	446423
    ... redukujemy

    Redukuj, redukuj.
    Paul, przy tym tempie gotowania , to zanim się potrawa upichci, gostek Ci w tyłek wejdzie bez mydła.

  18. #4878
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWY MISTRZ ZŁOTEJ PATELNIFORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    Chef Paul

    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    Florida
    Posty
    5.472

    Domyślnie

    Po redukcji wina, redukcja następna ... bulionu z wołowych kości
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	FB_IMG_1595547756373.jpg
Wyświetleń:	10
Rozmiar:	100,3 KB
ID:	446535
    unde venis et quo tendis

  19. #4879
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Cytat Napisał 2112wojtek Zobacz post

    Redukuj, redukuj.
    Paul, przy tym tempie gotowania , to zanim się potrawa upichci, gostek Ci w tyłek wejdzie bez mydła.
    Dopełzło inteligentne aż tutaj i się ślini.Maseczka bo wirus powraca.

    Talerz chłopa



    Pizza z suszonymi pomidorami.


  20. #4880
    Banned
    niktspecjalny

    Zarejestrowany
    Apr 2006
    Skąd
    Lublin
    Kod pocztowy
    20-247
    Dzielnica
    Konkretna
    Posty
    15.683
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    18

    Domyślnie

    Cytat Napisał 2112wojtek Zobacz post

    Redukuj, redukuj.
    Paul, przy tym tempie gotowania , to zanim się potrawa upichci, gostek Ci w tyłek wejdzie bez mydła.
    "Inteli". Śniadanie na szybko. Dupska Ci nie rozwali i mydła nie trzeba.





    Pamiętaj faciu (synonim od gostek by było zabawniej),że ogóra małosolnego robimy :na 1l wody 1łyż. soli kalifornijskiej,1łyż. miodu,koper i czosnek w całości.
    ,

Strona 244 z 258

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony