Miło poczytać o tym jak zmagacie się z materią kuchenną . Dużo się tu u Was działo.
Chciałbym jednak obalić parę mitów jakie się pojawiły w tym temacie.
Po pierwsze laminaty. Padło stwierdzenie , że laminat to słaby materiał. Nieprawda.
Laminat to jeden z lepszych i wytrzymalszych materiałów jaki jest stosowany w kuchni. Ma znakomite własności mechaniczne, chemiczne nawet termiczne a więc nadaje się doskonale na blaty, ściany a także w miejscach gdzie jest płyta, nawet gazowa.
Muszą tylko być jak zawsze zresztą zachowane pewne warunki. W przypadku płyt gazowych powinien to być laminat o klasie B (EN 438 2005) określany często jako Flambex. Większość blatów w kuchniach z ogniem otwartym powinna mieć ten typ laminatów.Dla płyt elektrycznych czy indukcyjnych nie ma takich wymagań.
Odmian wykończenia jest kilka typów - wiadomo te z połyskami czy lakierowane są najbardziej podatne na zarysowania i nie warto ich stosować na blaty. Dobrze popatrzeć na oznaczenia, które mówią jaki typ zastosować na szafki, ściany ,parapety okienne, stoły, blaty kuchenne. Nie ma w meblarstwie laminatów uniwersalnych.
Kolejny mit. - blaty drewniane są słabe, odbarwiają się i szybko niszczą. Też nieprawda.
Dobrze wykonane , odpowiednio zabezpieczone są trwałe i lepiej wyglądają nawet po latach niż kamień. Są też od niego łatwiejsze w renowacji.
Stolarze , którzy odradzają te blaty nie potrafią lub nie mają zazwyczaj pewności do swojej technologii. Blat z płyty sztorcowej octowany i impregnowany olejem utrzymać łatwo w czystości, konserwować i odnawiać. Można na nim ciąć, wałkować, tłuc kotlety. Nie odbarwia się od wody nawet przy zlewie, można montować nawet pod nim zlewy podwieszane.
Warunek - odpowiednie drewno, odpowiednie klejenie , odpowiedni olej ( nie można używać nawet tych polecanych jako najtwardsze do podłóg - muszą być właśnie do blatów). Lakierowanie produktami żeglarskimi to metoda dobra , ale renowacja niezwykle uciążliwa.
Drewno to także laminat tyle, że naturalny.
Ustawienie płyty kuchennej przy oknie. Są przepisy , które mówią w jakiej odległości można ustawiać kuchenkę ( zwłaszcza gazową)i nie jest to widzimisię a każde mówienie " u mnie tak jest" to zwykła nieodpowiedzialność za słowa ze strony doradców.