PDA

Zobacz pełną wersję : Obiad z dwóch dań.niekoniecznie mięsny



Strony : 1 2 3 [4]

niktspecjalny
16-09-2014, 06:44
Chcę wam przedstawić obiad z dwóch dań trochę mięsny ale na zagrychę jak to mój kumpolo powiedział ........drzazga w dupie.:D:D:D

http://images67.fotosik.pl/186/663ea5d6798832a0med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

Jest tu wszystko.Majonez kielecki,placek ziemniaczany inny i mój winogron prywatny.

http://images70.fotosik.pl/184/cdb89438577048a0med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images66.fotosik.pl/184/c3d5b0ac6ddb2d11med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

Proszę zwrócić uwagę na wyrazistość tych placków które tak na prawdę nie są z ziemniaków.Mąka ziemniaczana jajo i ..............no właśnie.Ktoś wie czego użyłem???Proszę zgadnąć.Smażą się identycznie ale smakuja inaczej..P. ansi greengaz niech wypociny zostawią w swych topikach.

Do perm.
Jeśli nie lubisz śledzi po wiejsku to zagryzajka do miętowej księżycówki nie dla ciebie.

Wyjściówka na talerzu.

http://images69.fotosik.pl/184/04b77a9e8ec0a630med.jpg (http://www.fotosik.pl)

perm
16-09-2014, 07:48
...Ja tylko mięso, więc nie oczekuj zachwytów. :)

niktspecjalny
16-09-2014, 08:15
Ja tylko mięso, więc nie oczekuj zachwytów. :)

Wiem i spodziewałem się takiej twej odpowiedzi.Śledź był tym dopełnieniem mięsnym a placki są ............już powiem by w tajemnicy nie trzymać tych co nabijają mi licznik........... z tartych białych szparagów.:D:yes:.Polecam.

niktspecjalny
16-09-2014, 08:20
Ja tylko mięso, więc nie oczekuj zachwytów. :)

Myślę nad ksywką dla ciebie.Skoro jak to prawisz jesteś mięsożerny może ............permstekożerm.:D:D:D.

niktspecjalny
18-09-2014, 09:57
Chcemy być tu ale na przeszkodzie stoi jak zwykle termin i atrakcje hotelowe.Firma która nam to organizuje musi sprostać wyzwaniu i ulokować nas tam w 5 osób.A to jest taki mały problem ale jest.

http://www.holidaycheck.pl/data/urlaubsbilder/images/2/1159768729.jpg

Tam też jada sie normalnie

http://www.holidaycheck.pl/data/urlaubsbilder/images/2/1159768809.jpg

Pije sie także normalnie.

http://www.holidaycheck.pl/data/urlaubsbilder/images/2/1159768805.jpg

Znane widoki.Chcemy na nasza cudowna rocznicę zabrać naszych kochanych milusińskich.

http://www.holidaycheck.pl/data/urlaubsbilder/images/2/1159768721.jpg

Chcemy mieć helikopter w cenie i dwa przeloty gratis nad teneryfą.

niktspecjalny
18-09-2014, 10:24
Możemy byc także tu.

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/b2/06/e8/aqualand-costa-adeje.jpg

Panie Zofija i ansija zapewne znają Adeje.

http://static1.demotix.com/sites/default/files/imagecache/a_scale_large/1700-2/photos/1358709213-fiesta-of-san-sebastian-in-adeje-tenerife_1739802.jpg

zapewne to też widziały ga...........y

niktspecjalny
18-09-2014, 10:38
Taki stół to dla was drobnostka tez tu jadałyście

http://static.tui.pl/public/galeria/hotele/TFS/31029/852x558/lato/3.jpg

http://media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/02/31/40/4b/papas-y-mojo.jpg

Czym Panie się pochwalicie???Ja fotki z Teneryfy zrobię a wy???

http://guiaquebueno.com/Images/Restaurantes/ff2ef7d1-a663-4a4b-9a80-3d5619532cc1.jpg

niktspecjalny
18-09-2014, 10:48
http://us.123rf.com/450wm/jagcz/jagcz1211/jagcz121100323/16611392-pyszny-stek-wo%C5%82owy-na-drewnie-z-p%C5%82omieni-na-backgrouns.jpg

Czy P.wiedza albo lepiej ,znają technikę wykonania tego steku???:stirthepot:.Tam takie jeść będziemy.

niktspecjalny
20-09-2014, 07:32
Jadę po steki do Macro,ale mam wczorajszy obiad.Rosół na króliku i korpusach,szpondrze.Szybka potrawka z królika z bardzo dużą ilością natki pietruchy i koperku ,ziemniaki nie pure i buraczki bez śmietany ale zapalane.Steki robię dla siebie a dziamdzie:p maja obiadek jakby co.

Zdun Darek B
20-09-2014, 11:45
o pomylilem zdjecia. hahaha, smiszek ze mnie. ha ha


mialem na mysli to


http://112.imagebam.com/download/Y64YN5cjxuvy9GXLUZy2tw/33264/332632231/P1090966%20%282%29.jpg

Ostatnio pojawiły się w naszej okolicy bobry , jakieś 700-800 metrów od mojego domu, może i raki zawitają ponownie ?
Niekoniecznie takie wielkie jak to monstrum ale złapane osobiście byłyby 2X smaczniejsze ..

niktspecjalny
20-09-2014, 19:43
Szkoda..............;).Zaraz wróci..szkoda ale jak z kanarów wrócę to fotki wkleję.Ale szkoda ,że się znowu pojawia ciało .które powinno być odizolowane od społeczeństwa.Szkoda.

niktspecjalny
21-09-2014, 07:04
Do mojego wątku wkleję mojego steka na płycie kamiennej zrobionego by stekożerców nie drażnić.Takie kupiłem.

http://images68.fotosik.pl/200/54454d8aef491ab6med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

Płytę przesmarowałem czosnkiem.I smażyłem temp. aż zgasła mi dioda.

http://images70.fotosik.pl/199/0c0eb387a030c7b1med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images66.fotosik.pl/199/bffe05c92039343fmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images68.fotosik.pl/200/7799d0b1212df946med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

W tle lekuchny eksperyment jako dodatek.Rewelacja.Pozdrawiam P.Radosława z Kielc dziękując za podpowiedź.

Średnio wysmażony za poradą mistrza.

http://images69.fotosik.pl/199/7092a797b68209efmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

Smakuje dobrze.

http://images70.fotosik.pl/199/2594fb1077bbc4b9med.jpg (http://www.fotosik.pl)

niktspecjalny
21-09-2014, 07:32
Niedziela coś lekkiego po wczorajszym steku.Może płytę włożę do kominka na rozżarzone polana i coś lecz nie wiem co.CDN.....

niktspecjalny
21-09-2014, 08:36
Już wiem moje kochanie mi podszepło.;).Kupiłem jeszcze w Makro nowość stek siekany z wołowiny.Powtórki też w modzie.

AldiS
21-09-2014, 18:12
U mnie w niedzielę tradycyjnie obiad z dwóch dań: rosołek i kurczak z ziemniaczkami i młodą kapustką. W tygodniu to zazwyczaj jednodaniowe obiady.

niktspecjalny
23-09-2014, 09:00
Wtorek na obiad pulpety cielęce z ryżem w sosie chrzanowym i pieczywem czosnkowym,bez kasz i ziemniaków.Do tego surówka por,jabłko,czerwona papryka,ogórek małosolny(wczorajszego wyrobu).Sos na bazie oleju czosnkowego i siekanej bazylii.Prażona cebulka i suszone jabłka.Fotkę poglądową wkleję Na prv dla Pań Magdy i Kasi więcej.:yes::hug:

niktspecjalny
23-09-2014, 10:30
Danie ze stekiem siekanym robionym na płycie kamiennej

http://images70.fotosik.pl/206/5360979316981acdmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

Ogóras małosolny,ziemniaki pure ,tegoroczne marynowane grzyby.

niktspecjalny
26-09-2014, 06:47
Jutro sobota a dzisiaj jeszcze piątek.Zrobię dzisiaj na obiad pieczone ziemniaki na bekonie i nasz chłodnik ogórkowy prosty ale zawsze z grillowaną papryką.

niktspecjalny
27-09-2014, 08:21
Zakupy w sobotę i jadę po wołowinę na steki bo w wątku o stekach z perm w roli głównej nic nie smakuje i jest twarde.Pomijam steki Chefa .Czas jest ,poszukam.Bakłażana po grecku zaplanuję.Ziemniaki po tyrolsku jak się bywało dorobić też spróbuję.W domku cieplutko w kominku sie pali to i obiadek będzie wspaniały.Będzie deser grecki bo jeszcze jesteśmy na czasie.Została Teneryfa ale ona nie przepadnie.Na zakupy.Pozdrawiam licznikowców i Panie z prv.

niktspecjalny
27-09-2014, 08:37
Odpowiedzi: 768 (http://forum.muratordom.pl/misc.php?do=whoposted&t=212651)
Odwiedzin: 91.883


Zbliża się rocznica 100 000 i miło mi ,że mam tyle wejść dzięki Wam.To będzie zajebiste gotowanie .

Zdun Darek B
27-09-2014, 10:16
Bo to ostatnio forum o gotowaniu ..a zaczynało jako budowlane ..

niktspecjalny
27-09-2014, 20:09
Bo to ostatnio forum o gotowaniu ..a zaczynało jako budowlane ..

A co byś chciał...............???Za to stwierdzenie???.:confused:.Medal???.W czymś przeszkadza ci to powiązanie???.W 2003 roku zaczynałeś jako.....................pozwolisz ,że zrobię tu delikatną pauzę jako budowlaniec.Coś osiągnąłeś oprócz tej reklamy???


Pracownia zduńska - ponad 30 lat doświadczenia
Budujemy: piece, kominki i kuchnie kaflowe. Sprzedajemy: wkłady kominkowe, kafle, piecyki wolnostojące i materiały zduńskie.


Masz wielki problem ,że ludzie gotując także budują ,a ty biedaku nie masz zbytu u zainteresowanych.:mad:

niktspecjalny
28-09-2014, 08:36
Przeniesione z wątku o stekach.

Paszczy z wykałaczką nie musisz bo to nieapetyczne.:D:D:D.Interesuje mnie patelnia za 50 zł i jej stek po 6 min.To takie dziwne???.Mam swoją babcie, która mi służy do steków i różnych kotletów grillowanych to miło by było popatrzeć na coś nowego.Wszak prawić chciałeś o stekach.Wkleję tu a potem jak poprosisz to wykasuje i przeniosę do mojego wątku.Pierwszy prezentowany jest z Lidla i smażony na starej zrytej patelni w pracy w czasie lunchu:hug:razem z kolegą.Bardzo soczysty rozbratel ale bez kości.

http://images69.fotosik.pl/222/03786e4cdedd938cmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images67.fotosik.pl/224/12bebf8995884f85med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images70.fotosik.pl/221/23cb98256dee9235med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

Ten natomiast jest z Auchana zakleiłem pewną rzecz by nie pokazywać.

No i jego obróbka z bim-berkiem w roli drugiej.
http://images68.fotosik.pl/222/437875d80dc1807amed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images66.fotosik.pl/222/7d526286d6176410med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

Ta końcówka jest odjazdowa.

http://images67.fotosik.pl/224/c5d68cefd1a2e19bmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images66.fotosik.pl/222/3e072ebc8ebddd79med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)


Bułka ciabatka z bekonem dla podbicia smaku i swojskie dodatki.Księżycówka morelowa.Jest także i na mym steku.:wave:.

Nie do kosza ale smakowało.

http://images68.fotosik.pl/222/ab7764d875d6b5acmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

niktspecjalny
30-09-2014, 07:00
Propozycja na obiad dość odważna.Kluski łyżką kładzione(baza lemieszka) i sos pieczarkowo-karczkowy.;)

Ale najlepszy jest boczuś z cebulką.

niktspecjalny
02-10-2014, 07:09
Zupa groszkowa na giczy wołowej z kością.Potem ją podpieką z warzywami i nafaszeruję kabaczek.W mojej zupie groszkowej zawsze staram się by był tam groszek zielony,może być mrożony ale nie z puszki.Pamiętajcie ,że ta delikatna zupa z dużą ilością koperku będzie bardziej wykwintna gdy warzywa przesmażymy na maśle.Jej smak jest niepodważalny.Kabaczek oprócz mięsa nie ma żółtego sera jako łącznika ale za to ma białko z jajka i to w sporej ilości.

smacznego.

niktspecjalny
04-10-2014, 09:55
Dzisiaj inny barszcz ukraiński i na drugie coś z mięsa w nim ugotowanego. Surówka z lodowej.

niktspecjalny
05-10-2014, 09:15
Tak to wyglądało przed i po konsumpcji.

http://images66.fotosik.pl/243/daa9b9b77ef830bdmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images69.fotosik.pl/243/7a9d8291575258a0med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images66.fotosik.pl/243/5f174602d459d2b9med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images66.fotosik.pl/243/c492838e8690b353med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images68.fotosik.pl/244/f2a4f8486db09a2cmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images68.fotosik.pl/244/5b3662d1061c68c1med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images67.fotosik.pl/245/2d9326c154089249med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

Barszcz na boczuniu. Zabielony bez mąki z suszonymi podgrzybkami i proszkiem grzybowym.Mięso z barszczu duszone z cebulą i papryką.Ryż pieczony w oleju truflowym.Surówka.lodowa,pomidor oczyszczony ,ogórek parzony,miód,czosnek i tymianek,sól pieprz do smaku,oliwa z oliwek.Lodowa sałata pieczona.

niktspecjalny
05-10-2014, 19:00
Jutro może ryba w roli głównej....a jak nie złapię.Mam fajną zapiekankę z ryba. Lepsiejsza niż pizza.

niktspecjalny
14-10-2014, 09:22
Naleśniki z mozzarellą i zupa krem z ogórków szklarniowych w pierzynce z kalafiora.Ciasto naleśnikowe z mąki pszennej i kukurydzianej bez krzty mleka ale za to z płynem na który przepis Grek mi sprzedał.Mozzarella ta w płynie z tartym żółtkami i selerem naciowym.Farsz wspaniały,bardzo delikatny lekko solony bez pieprzu ale za to z ostrą papryką.I wreszcie zupa.Niegdyś robiłem ją w thermomixsie.Tym razem jest inaczej.Parzone ogórki bez obierania traktuję blenderem.W międzyczasie na skrzydełkach wywar z warzywami.Kalafior na małe różyczki i na dobrze rozgrzane masło klarowane.Ziemniaki ugotowane w mundurkach obrane pokrojone w kostkę.Teraz warzywa z wywaru do ogórków pęczek koperku z łodygami i jeszcze raz blender i całość papki do wywaru.Następnie ziemniaki i kalafior.Chwilę gotuję do mrugnięcia i bardzo delikatnie zabielam śmietana bez mąki.

niktspecjalny
16-10-2014, 06:26
Wczoraj nastawiłem dwie golonki na gotowanie .Gotowały się 2h na wolnym gazie.Golonki podpiekę na maśle klarowanym i zrobię trochę sosu chrzanowego.Z wywaru powstałego zrobię może auszpik albo jakieś mięcho.Mam przecież szynkowar.Kawałek rolowanej np. łopatki i galantyna gotowa.

niktspecjalny
20-10-2014, 08:31
Propozycja na obiad ,która kiedyś wzbudzała we mnie zaniepokojenie kulinarne-obiad.Przypomnę.ziemniaki surówka z ćwikłowego buraczka na bazie chrzanu.
http://images68.fotosik.pl/290/99413a3c5f3f5658med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
I galareta z wywaru po gotowaniu golonek.
http://images70.fotosik.pl/290/e66569c3f2bbd3b7med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images66.fotosik.pl/290/b6019df2f552bd66med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Zalana marchew i odrobina pietruszki.Jest tu pewien myk ale nie ujawnię go.
http://images67.fotosik.pl/292/2b9bbbb27db7e86fmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
W/w dodatki do tej cudnie smacznej galarety i obiad z dwóch dań przepyszny.Dziwnie się komponuje ale bez próby nie da się.Miało być inaczej ale też klawe.Następnym razem będzie coś innego.

niktspecjalny
20-10-2014, 08:59
Wiem ,że nie lubicie moich propozycji ale jakoś da się z tym żyć.Kolejna trochę zmodyfikowana z bardzo celnym skutkiem gdyż usłyszałem od rodzinki D.P.vel N.S.,że ciekawsza od poprzednich.Bardzo często je robię bo bardzo nam smakują.Te gołąbki są tym razem z samego farszu z tartych ziemniaków i wędzonego bekonu dość sporo i dość sporo cebuli.Nie ma w nich gotowanych ziemniaków.Sos pieczarkowy i danie jak się patrzy.
http://images66.fotosik.pl/290/cf1f47e005e415demed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Bekonu i cebuli nie można przesmażyć.Liście gotowane są na wodzie słonej ale i z cukrem.Po co cukier już to kiedyś pisałem.
http://images69.fotosik.pl/290/9154953dd19f0e08med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Ziemniaki kremowe z Tesco..
http://images66.fotosik.pl/290/e87e2968b8c1e911med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
zawinięty i do piekarnika.Dowolność sosów jest im bardzo sprzyjająca.
http://images66.fotosik.pl/290/65d64f1588aefc1emed.jpg (http://www.fotosik.pl)

niktspecjalny
20-10-2014, 09:12
Kolejną propozycją niech będzie moja nowość której się trochę obawiałem.Namiastka tego ale równie szokująca.Same babcie u mnie tym razem wędzarka. Ale jadło z niej fiu fiu.
http://images69.fotosik.pl/290/2bbe9ae882255054med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
rozpalone ona wygrzana ale temp. niska.Wahała się tak pomiędzy 20 a 30 stC. Drewno moczone w wiaderku i jak ogień polewane dodatkowo woda.
http://images70.fotosik.pl/290/111466b1d724b8c2med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Pięć dni wędzenia tak po około 6h dziennie.Kura wędzona z farszem z podgardla i schabu.
http://images67.fotosik.pl/292/d3a13a9d18a42311med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Proszę mi wierzyć była bardzo smaczna.Tak mówili moi młodzi warszawscy żonkosie,córka i zięć.Na zamówienie.Szkoda ,że nie zrobili dalszych fotek ale ja to kiedyś naprawie.Wiem także ,że podali na imprezie z trzema rodzajami kasz.
p.s.
Po każdym wędzeniu i schłodzeniu wędrowała do lodówki.

niktspecjalny
20-10-2014, 09:23
No to na dzisiaj tyle bo mnie ręce od klawiatury bolą.

niktspecjalny
24-10-2014, 07:41
Sobota nie pada i mam ognisko.Proste z czerwonej cegły fotkę wkleję potem.Nie mam jeszcze mojej słynnej rurki jak scyzoryk MacGyvera ale się robi.Ma być 6 w jednym.

niktspecjalny
24-10-2014, 12:03
Będzie szaszłyczek z szynki w marynacie ze soloną słoninką i cebulę w cukrze.Już go zrobiłem.ale nie mam oprzyrządowania do ogniska ale coś poradzę.Fotki będą.

niktspecjalny
24-10-2014, 14:16
Tak jak mówiłem wątek o stekach umiera.Licznik stoi to ja startuję ze swoim ogniskiem.Będą i steki,będzie i prosiak :p:bye:,będzie kociołek,będzie szaszłyk,będzie wielki ruszt i będzie może P. Okrasa.Próby zaproszenia nie powiodły się póki co ale nadal walczymy o tego Pana.

niktspecjalny
24-10-2014, 15:13
Moje ognicho jeszcze bez szaszłyczka.
http://images69.fotosik.pl/304/07ae0fc491a4992fmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images67.fotosik.pl/305/8b541659e9901bd1med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images66.fotosik.pl/303/55789ff19e81eaccmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

Pan zrobiła a ja zrobię szaszłyczek,pyszną sałatkę cezara,pieczone ziemniaki z boczkiem i fetą,gorzałeczka bo fajnie witać wickendeczka.Szaszłyk i inne dostawki może pokażę..

http://images69.fotosik.pl/322/486c6272bed1628dmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images70.fotosik.pl/321/2c959cc195afe1bcmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images69.fotosik.pl/322/c1bd65f0f7a613e7med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

Sie udał ale jednak z szynki peklowanej jest wspaniały ten jest z łopatki.

niktspecjalny
30-10-2014, 11:45
Na życzenie mojej Donny Cici ma być gęsty barszcz biały na zakwasie tak gęsty ,że łycha ma stać.Kiełbasa parzona ma być pokrojona w krążki i przesmażona na rumiano na bardzo małej ilości tłuszczu.Na koniec zasypana cebulą i odstawiona pod przykryciem.Włoszczyznę drobno krojoną należy włożyć pod koniec gotowania gdy korpus ze skrzydełkami zmięknie.Obieramy go a mięso wkładamy na cebulę i znowu przykrywamy. Wszystko delikatnie mieszamy i przesmażamy.Wkładamy do wywaru i chwilę gotujemy by smaki się połączyły.Dodajemy zakwas i po chwili gotowania zabielamy śmietaną.Odrobina zmiażdżonego majeranku i kminku na posypkę.Tym razem w barszczu znajda się także jaja na twardo.Wkładamy w zupę pokrojone w ćwiartki.Gotowe.Fotka jak nie zapomnę potem.

niktspecjalny
01-11-2014, 07:03
Święto obecne zawsze kojarzy mi się ze spotkaniami rodzinnymi przy grobach bliskich którzy odeszli.Po takich spotkaniach zmarznięci wpadamy do tatusiów,mamusi-ów,babć itp., na poczęstunek.Sałatka jarzynowa,bigos,flaczki,wędlina,szarlotka itp. to już standard bez którego jakoś to by wyglądało inaczej.

Dzisiaj i jutro trochę odbiegnę od tego zwyczaju co nie znaczy ,że tych potraw nie mam.Mam bo ma je kto odebrać ;).Kiedyś mnie dawano na wynos, teraz spada to na mnie i ja daję taka widać kolej rzeczy.Będą krokiety z farszem jak na pierogi ruskie,będą krokiety z farszem szpinak + feta,barszcz czerwony,będą pierogi z farszem kurki z lasu ;), na zamówienie córci,kurczak faszerowany odkorowany od kości tyż na zamówienie.Ot takie propozycje na obiado-kolację w takie dzień.

niktspecjalny
01-11-2014, 08:27
Przygotowujemy się do wyjścia a tu taka miła wiadomość.Dziękuję Paniom za przypomnienie.



Odpowiedzi: 789 (http://forum.muratordom.pl/misc.php?do=whoposted&t=212651)
Odwiedzin: 100.275
Pękła stówka za co Państwu odwiedzającym ten topik i nie tylko ten bardzo dziękuję.
Lewy źle to zinterpretował ale ja lubię kombinować w kuchni i coś tam Państwu daję nie uzyskując nic ale konik i zacięcie laika w kuchni to fajna sprawa.Jeszcze raz serdeczne dzięki za odwiedziny w tym i innych wątkach.Wszystkiego najlepszego i miłych TYCH Świąt.

Greengaz
01-11-2014, 09:02
:wave:

niktspecjalny
03-11-2014, 07:04
Tu wkleją moje pokazowe danie bardzo pracochłonne ,wymagające od robiącego wprawy.To kurczę faszerowane jest doskonałe na zimno ale również na gorąco jako dodatek do obiadu z dwóch dań.Do farszu użyłem:

wątróbki drobiowej
mielonego mięsa wołowego
moczonej w mleku bułki
smażonej cebuli i pieczarki
po jednym pęczku natki i koperku
posiekałem także tymianek
4 szt jajko
czosnek
słodka papryka,pieprz i tym razem Vegeta.
olej z oliwek

http://images70.fotosik.pl/331/b27bd34a1b44579emed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Wyjąłem kości.
http://images67.fotosik.pl/332/825619b3bb770535med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Przygotowanie do smarowania.Czosnek przez praskę.olej,papryka,Vegeta,pieprz.
http://images68.fotosik.pl/331/46211ef834caab4cmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Farsz i jego główne składniki.
http://images70.fotosik.pl/331/c40505d75affea1bmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Smażona cebula i pieczarka
http://images70.fotosik.pl/331/200a269df617ce71med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images68.fotosik.pl/331/a66f104c0ff5966cmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Bardzo ważne blanszowanie wątróbki.
http://images68.fotosik.pl/331/11fabd57c6a51e30med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Kurczak już po panierce wew. i zewn.
http://images66.fotosik.pl/331/8a54abe341196c01med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images68.fotosik.pl/331/d2e2403eedeb39d2med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images69.fotosik.pl/331/2dfccb296498deb2med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Nadziany i pamiętajmy aby go zaszyć.Nie wykałaczki itp.Zawijam w folię aluminiową piekarnik 180 stC 1.5 h.
http://images66.fotosik.pl/331/92cdd4a90ee23434med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images70.fotosik.pl/331/4d3b76f0d02c5761med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Wyjęty z lodówki by na fotce pokazać ,że farsz jest mocno związany z mięsem i nie rozpada się w czasie krojenia.Można także pokroić w plastry i zalać naszą ulubiona galaretą.I mamy pysznego kuraka w galarecie.W galarecie gotowanej na nogach itp.

niktspecjalny
03-11-2014, 08:55
Urządzonko już jedzie.Coś dziś trzeba spróbować.

niktspecjalny
04-11-2014, 11:47
Nie dojechało ale nic to dam radę.Na obiado-kolacje bo towarzystwo tyra.będą skrzydełka z ogniska w miodzie i steko-kotlety z łopatki.Kapusta kiszona i frytki.

niktspecjalny
05-11-2014, 09:01
Skrzydełka z ogniska fajne tylko trzeba pamiętać by na koniec rozciąć folię by karmelizować miód na nich.Kotlety z łopatki wyśmienite.

niktspecjalny
06-11-2014, 08:55
Cielęcina w sosie własnym(ma być ciemny:rolleyes:i zawsze ze skórkami z chleba razowego) mizeria i ziemniakomarchewki.;).Pamiętajcie że nie zaszkodzi to ziemniakom gdy będą miały towarzystwo marchewki.

niktspecjalny
09-11-2014, 07:08
Niedziela. Brzydko za oknami a jakiś obiadek trzeba zrobić.Pomysł na zupę jest.Ogórkowa inaczej.Robiłem ją już tyle razy w Thermomixie,a na drugie?Oszczędność.Mięso z wywaru delikatnie podsmażone na maśle.Plastry ziemniaczane z piekarnika w kminku.Surówka .....nie ma pomysła.

niktspecjalny
13-11-2014, 11:11
Tu wkleją moje pokazowe danie bardzo pracochłonne ,wymagające od robiącego wprawy.To kurczę faszerowane jest doskonałe na zimno ale również na gorąco jako dodatek do obiadu z dwóch dań.Do farszu użyłem:

wątróbki drobiowej
mielonego mięsa wołowego
moczonej w mleku bułki
smażonej cebuli i pieczarki
po jednym pęczku natki i koperku
posiekałem także tymianek
4 szt jajko
czosnek
słodka papryka,pieprz i tym razem Vegeta.
olej z oliwek

http://images70.fotosik.pl/331/b27bd34a1b44579emed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Wyjąłem kości.
http://images67.fotosik.pl/332/825619b3bb770535med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Przygotowanie do smarowania.Czosnek przez praskę.olej,papryka,Vegeta,pieprz.
http://images68.fotosik.pl/331/46211ef834caab4cmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Farsz i jego główne składniki.
http://images70.fotosik.pl/331/c40505d75affea1bmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Smażona cebula i pieczarka
http://images70.fotosik.pl/331/200a269df617ce71med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images68.fotosik.pl/331/a66f104c0ff5966cmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Bardzo ważne blanszowanie wątróbki.
http://images68.fotosik.pl/331/11fabd57c6a51e30med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Kurczak już po panierce wew. i zewn.
http://images66.fotosik.pl/331/8a54abe341196c01med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images68.fotosik.pl/331/d2e2403eedeb39d2med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images69.fotosik.pl/331/2dfccb296498deb2med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Nadziany i pamiętajmy aby go zaszyć.Nie wykałaczki itp.Zawijam w folię aluminiową piekarnik 180 stC 1.5 h.
http://images66.fotosik.pl/331/92cdd4a90ee23434med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images70.fotosik.pl/331/4d3b76f0d02c5761med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Wyjęty z lodówki by na fotce pokazać ,że farsz jest mocno związany z mięsem i nie rozpada się w czasie krojenia.Można także pokroić w plastry i zalać naszą ulubiona galaretą.I mamy pysznego kuraka w galarecie.W galarecie gotowanej na nogach itp.

Nazwał syfem moje gotowanie a wszystkim smakowało tym na wynos także.Musi gulga coś.nie sam z :D

niktspecjalny
13-11-2014, 11:13
Na obiad z dwóch dań niekoniecznie mięsnych placek ziemniaczany z nowego urządzenia jednak troszkę z dodatkami,koniecznie mięsnymi.:yes::D.
Idę po dodatki:stirthepot:

niktspecjalny
13-11-2014, 12:31
Dodatki to kiszona kapusta i żeberka "ćwiartki".Omasta żywy tymianek i rozmaryn olej słonecznikowy papryka pieprz sól czosnek.Marynuje się.Krótko bo urządzenie fajne i uduszą się w kapuście.:yes::D

niktspecjalny
13-11-2014, 15:31
Kapusta grillowana na soku z grillowanych żeberek.Fotki wkleję jutro jadę odreagować po tych wpisach kulturki FM.Dawno nie było grillowanej kaczki mus sobie przypomnieć smak.:D:yes:

niktspecjalny
14-11-2014, 09:31
Wkleję tu omlecika z nowego urządzenia synia bo powiedział ,że to świetny pomysł na obiad z dwóch dań. tym razem z małą nutą mortadeli z oliwkami.Oto i on.
http://images70.fotosik.pl/364/52fc69534aff8c3amed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Pieczarki cukrówka ,mortadela
http://images68.fotosik.pl/365/0c223248e7a3bb12med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Mozzarella kostka innej nie było.
http://images70.fotosik.pl/364/893f856f021ccae5med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Proszę zwrócić uwagę jaka czystość bije z tej części opiekacza.Masła klarowanego nie było ale piana zdjęta z normalnego.
http://images66.fotosik.pl/364/8d72ba72fe022875med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Na krótko podsmażanko.
http://images66.fotosik.pl/364/d0d9ec959c558138med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
To co lubimy w omlecie widać.4 rozbite żółtka i rozbita piana z 4 białek.Ząbek czosnku przez praskę i odrobina ostrej papryki.
http://images68.fotosik.pl/365/e1627f2b73062529med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Teraz pod przykrywkę i włączamy drugie pole.
http://images66.fotosik.pl/364/62156baed04787admed.jpg (http://www.fotosik.pl)
Do tego była surówka z kapusty włoskiej,ogórka surowego,jabłka i cebuli,sok z cytryny odrobina oleum,

niktspecjalny
14-11-2014, 11:03
Mam coś co kaczkę przypomina.:D i zajefajne dwie przyprawy sól z ziołami i suszone pomidory z czosnkiem i bazylia.Fajne bo do szybkich i nie tylko potraw dobre.

niktspecjalny
14-11-2014, 11:28
Będzie teraz dedykacja dla nieokiełzanych.:D:stirthepot:

niktspecjalny
14-11-2014, 12:28
Najbardziej to mnie boli opinia dwa w jednym.Nie gotuje a krytykuje.Syfem nazywa moje gotowanko. No to dwa w jednym popatrzcie,
http://images68.fotosik.pl/365/c1467f4fcc2ff48fmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Wyżej opisałem co to za danko jest.
http://images70.fotosik.pl/365/97a75fbff771cf1bmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Zapach świeżych :tymianku i rozmarynu jest wspaniały,odrobina oleju słonecznikowego,papryka sól pieprz i czosnek.Marynowały się kilka godzin może krócej.http://images67.fotosik.pl/367/d3b36a8eeb1d84f0med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Proszę zwrócić uwagę jak zachowała się marynata.Mięso żeberka w pięknym różowym kolorze a ,że chłopy to daltonisty to z deczka czerwonkawy.To zasługa oleju czosnku i papryki.
http://images68.fotosik.pl/365/8d87efc71cc32f57med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Delikatnie grillowane.
http://images69.fotosik.pl/366/4999df243c612179med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Puściły soczek.,który jest bardzo ważny.
http://images66.fotosik.pl/365/1f66a5c7af494e42med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Wjeżdża kapucha kiszona na te soki.Ci co znają to wiedzą ,że kapusty nie siekamy,ma długo schodzić z widelca ja spaghetti.
http://images69.fotosik.pl/366/3ac541df8863db35med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Jedziemy dalej.Kapucha w wytopieńcach żeberkowych się grilluje.Powiem szczerze po raz kolejny.Jeśli ta osoba znowu powie ,że to jest syf obrażając mnie ....................................będę chciał zobaczyć jej syf a jak go nie zobaczę uznam ,że to flaczek rybi.:yes:.To takie wstrętne cały czas słuchać głosu osoby ,która nie ma pojęcia o gotowaniu a ma pojęcie o obrażaniu..;)
http://images69.fotosik.pl/366/73e8b88f728597f1med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Kapusta kiszona bez odsączania kwaśna bo taka lubimy i te żebra kiedys robiliśmy na patalaszce a teraz na nowym w miarę fajnym urządzeniu.
http://images69.fotosik.pl/366/e053b3fa8cab331emed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Proszę zwrócić uwagę że kapusta grilluje się-podsmaża i paruje.Nie ma jeszcze omasty.
http://images70.fotosik.pl/365/886e25b2373c3ce3med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Kolejne
http://images66.fotosik.pl/365/248e40b6a631c75amed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
i to
http://images69.fotosik.pl/366/73345244857cf972med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Następnie
http://images69.fotosik.pl/366/558a3450b4ed7181med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Słuchajcie kapusta poszła od razu po grillowaniu na cebulę dwójkę.Wiemy co to dwójka Jak nie wiemy pytamy tych od syf.Pamiętajmy ,że piszę to nie dla grillowanych żeberek,tak można robić na patelni i jest równie smaczne.
http://images66.fotosik.pl/365/592b6f5cc219ff88med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
żeberka wróciły na grilla.
http://images67.fotosik.pl/367/7f2ac9061b750741med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
a kapucha już z listkami i zielem,kminem wrze.
http://images67.fotosik.pl/367/a3217d1467bb5066med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
żeberka na kapustę.Pamiętajcie ,że tam jest tylko tłuszcz z omasty i sok z kapusty.
http://images70.fotosik.pl/365/bed924d4068d348emed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
już na wierzchu
http://images70.fotosik.pl/365/1903a8573b185729med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)



Już na koniec ci od syfu mi zarzucanego........czyli dwa w jednym ada_marcin (http://forum.muratordom.pl/member.php?8626-ada_marcin) .Niech pokarzą swój syf,ten domowy ten z życia wzięty ten dla wszystkich.Macie odwagę ???.Też wam odpiszę abyście poczuli to .Czy tylko po próżnicy syfem nazywacie czego nie znacie,Wstydźcie się.:mad:.Dlaczego moderator nie reaguje,???

niktspecjalny
21-11-2014, 11:32
Zawsze zastanawiałem się ,że można specjalizować się w kilku(nastu) potrawach -daniu-przekąsce-przystawce ale tkwić w jednym i tym samym,przecież to się znudzi choćby miało być dobre no cóż nie mnie to rozsądzać.

Tak mała przekąska na obiad już tu kiedyś prezentowana. teraz z urządzenia,zresztą bardzo przydatnego.
http://images68.fotosik.pl/386/331c41df5b3c66edmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Taka mini pizza ziemniaczana z dobrej jakości ziemniaków,Jest ulubiona szalotka odrobina na spodzie bo kiedyś zapomniałem napisać nasz ulubiony ser gorgonzola wiórki z mozzarelli tej do zapiekanek i pizzy.
http://images67.fotosik.pl/388/1f1fce6ab9afe27bmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Druga odsłona.Ser cudownie się rozpuszcza.Do tego rodzaju dania gdzie podłożem są tarte ziemniaki z reguły nie podaję sosów pomidorowych.Jakoś lepiej smakują te na bazie kwaśnej śmietany jak do moich ulubionych gołąbków np. zapieczone w kwasie z kapusty kiszonej.

Trzecia odsłona na regionalnym talerzu z lat młodości stara zastawa stołowa.
http://images67.fotosik.pl/388/a20bec7c102a8c37med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

niktspecjalny
23-11-2014, 17:45
Kuskus,ogórek,warzywa mrożone z Hortex,cebula,czosnek w plastrach,olej,kabanosy,Fajny ,prosty na obiad.
http://images70.fotosik.pl/393/635de2302fb6a18dmed.jpg (http://www.fotosik.pl)

niktspecjalny
24-11-2014, 10:24
Kiszeczka ziemniaczana ale może z jakimś innym farszem,ćwikła domowa,kawałek jakiejś cielęcinki we własnym sosie.:bye:

niktspecjalny
25-11-2014, 08:53
Wczoraj jednak trenowałem pizze w urządzonku.Fajna choć mnie nie powaliła, urosła za bardzo co oczywiście nie przeszkadza mym milusińskim.Smaczna ale za gruba. Rzadziutki żur do popijania i jakoś poszło.:D.
http://images69.fotosik.pl/398/0d5a721943df69a6med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Ciasto własne,sos własny z cukrem trzcinowym
http://images69.fotosik.pl/398/8d72ba4d5739ad89med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Kolejność.Ciasto,sos,mozzarella,cebula,pieczarki ,salami.Oregano po cebuli.Syna uzdolniona zawodowo powiedziała ,że ser ma być ukryty pod całą warstwą,nie na wierzchu.Swój kawałek sprofanowałem i posypałem jeszcze na górze.
http://images66.fotosik.pl/397/b3c54d8447d4552dmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
Ostał mi się ino wiór.:wiggle:

niktspecjalny
25-11-2014, 09:06
Biorę się za kichę w urządzeniu .Trynkale świeże zakupione.Farsz i dodatki w trakcie.:stirthepot:

niktspecjalny
25-11-2014, 15:21
No i piz...ło :sick:.Ale cóż są i porażki.Następną razą będzie lepiej.:rolleyes:.
Był sobie farsz
http://images68.fotosik.pl/399/038086c0b0d564cfmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Cebula i bekon ten inny bekon.
http://images67.fotosik.pl/401/575ee84fa7618d37med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Farsz nieco dziwny ale sprawdzony.
http://images66.fotosik.pl/398/799b6588e4dc0ff5med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Szczypiorek i biała rzodkiew ta długa tarta do farszu.Na fotce pierwszej.
http://images68.fotosik.pl/399/42a32506e9be8c02med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Jelita wypłukane i nadziane.
http://images66.fotosik.pl/398/4df97a84ff4260f8med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Nadzienie na miejscu i przygotowanie do wsadu.
http://images68.fotosik.pl/399/be16b06176e791c8med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
W przyrządzie jeszcze nie wróżyło to pi....ęcia.
http://images67.fotosik.pl/401/86c842d8d4d8fdb2med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Posypka na górę czyli ostra papryka ,odrobina cukru trzcinowego mielonego i kurkuma.
http://images70.fotosik.pl/398/1119a7a0243d1ca0med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Na osłodę z resztki farszu placuchy.
http://images69.fotosik.pl/399/7ebbfbe9c575645dmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Polecam bardzo smaczne i niespotykane.Nowość w dom gość w dom ;)

niktspecjalny
25-11-2014, 16:07
Jutro może się skuszę na łódeczki cebulowe z łososiem oczywiście jako dodatek do np.makaronu.Jako obiad z dwóch dań niekoniecznie mięsny ale mięso-rybny.Makaron powinien być żółty ale jak go france zrobili a ty się męcz by pokazać coś innego niźli stek.Mam dyżurek to jutro coś pomyślę.:bye:.Aha macham do tych co mnie czytają z ukrycia i się nie wypowiadają.:p;)

niktspecjalny
29-11-2014, 05:52
Dawno nie mówiłem co jadamy.Dzisiaj poproszono mnie bym zrobił pierogi z soczewicą ale takie coby były inne jak zawsze.Zjeżdża Warszawka to mus im zrobić.Soczewica przygotowana.Wszyscy wiedzą jak.Do soczewicy dodam gotowaną kapustę kiszoną ,parzoną kapustę włoską tak dla przełamania kwasowości i smażonego boczniaka.Składniki wydają się być normalne i w smaku i połączeniu.Surówka .....coś wymyślę by nie zakapuścić ;) za bardzo.Coś tam pokażę jak to uczyniłem.Ostatnio robiłem w urządzeniu bo go testuję placek drożdżowy(nazwa własna dla mego dania) na podbudowie drożdżowego ciasta naleśnikowego.Wyszło tak.jest tu 1 dkg drożdży piekarskich.Wędlina włoska z pakietu z Selgros,pieczarki pażone i ser do zapiekanek i pizzy wielokrotnie tu prezentowany.Sos własny tym razem z przyprawą do suflaków z Krety.
http://images67.fotosik.pl/411/a125eacb9d20ac56med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

niktspecjalny
29-11-2014, 05:54
Łódki cebulowe z łososiem i żółty makaron mówię wam prima sort.;)

niktspecjalny
01-12-2014, 07:20
Ale dzisiaj mam coś innego na obiad.Ta propozycja powali na kolana kolorem ale o smaku powie jakiś kolędnik oczywiście nie tu ale w szopce stekowej.;).Oni tam czytają nawet z ruchu warg.;)

niktspecjalny
06-12-2014, 15:32
Obiady będę wklejał to tak dla tych mniej uposażonych.;)

niktspecjalny
07-12-2014, 07:49
Mam pakiet z łososiem to rzucę na grill,dorobię jakiś biały sos,ugotuję ziemniaki po francusku bo mam rosół,sałata ze śmietaną po babciowemu,odrobina szpinaku i obiad będzie.Łosoś będzie z Varomy-Thermomix parowany,a potem na grillu by go zrumienić.Ziemniaki we własnym rosole z kuminem.Bardzo smaczne, inne ,łagodne w smaku gdy nie przesadzimy z gruboziarnistym pieprzem.Sałata ze śmietaną delikatnie na słodko z małym dodatkiem. Będzie widać na zdjęciu.

smacznego.

niktspecjalny
08-12-2014, 07:36
http://images67.fotosik.pl/437/b200ddd7d4962113med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)



http://images69.fotosik.pl/435/e2bc1fb920ad0574med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images70.fotosik.pl/434/0245c060d6097ab9med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images67.fotosik.pl/437/7dc21994333d7a4fmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

http://images70.fotosik.pl/434/f103482c9a03efa1med.jpg (http://www.fotosik.pl)

niktspecjalny
08-12-2014, 07:46
http://images66.fotosik.pl/434/212f38410daaa8bfmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

Naczynie żaroodporne,połowa usmażonej cebuli ,połowa ziemniaków surowych,pieprz,sól ziołowa,tymianek,znowu cebula,ziemniaki,1/2 l rosołu,przyprawy jak wyżej i masło.Zapomniałem o szpinaku ale był i nawet nie gorzki.Łosoś z sosem ogórkowym ,bardzo przyjemny dodatek do ryby wszelakiej.

smacznego.

niktspecjalny
08-12-2014, 14:09
Dzisiaj z przymusu kluchy Ala spaghetti.Ala nie spaghetti.;)

niktspecjalny
13-12-2014, 05:45
Przymierzam się do boczku Ala Okrasa.Gotowanym w oleju.:yes:

niktspecjalny
13-12-2014, 06:20
Przyznam ,że nie robiłem tak nic jeszcze.6-7 h w oleju to musi coś w tym być.Obejrzałem tą jego blachę żeliwną ,która już się robi na moje ognisko i stwierdziłem ,że brakuje mi na niej grillowych wypustów.Może powiedzieć by mi napawał paski ? ale jak ?.Dzisiaj może lepiej jak pierwszy raz zrobię na płycie marmurowej,którą tu prezentowałem.Idę po mięcho bo mi groszka otworzyli.

niktspecjalny
17-12-2014, 07:33
Zapomniałem tego zamknąć do odwołania bo się to nie podoba wiadomo komu.:p:cool:

niktspecjalny
16-03-2015, 15:45
Nie ma już stekom-ani (houstomani :wiggle::jawdrop:)i dobrze ,to pokażę tu jaki na kolacje zrobiłem sobie stek.;) i nie tylko.Do wieczora ma się jeszcze stare dobre wątki.;)

niktspecjalny
17-03-2015, 10:38
http://images67.fotosik.pl/714/a98c1ee9bc46b228med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images66.fotosik.pl/712/a9e83262057f0398med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images66.fotosik.pl/712/c4e5eb0540a19dfdmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images69.fotosik.pl/712/f1b6eb2abda64e28med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images70.fotosik.pl/712/ec61da7e3eebc3dfmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images66.fotosik.pl/712/db435e667c1e8377med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images69.fotosik.pl/712/a457481011cd6cb7med.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images68.fotosik.pl/712/58b0f7cb1dc61bbcmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images68.fotosik.pl/712/6bfd5338e9b79ecbmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
http://images69.fotosik.pl/712/e4b067d86d9b897cmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
krok po kroku jak producent sobie zażyczył.;):)

Zdun Darek B
17-03-2015, 16:43
No ale szału niema .. a miała być uczta kulinarna

niktspecjalny
18-03-2015, 09:28
No ale szału niema .. a miała być uczta kulinarna

Z części krzyżowej na pierwsze spojrzenie dobrze ukrojony kawałek mięsa na stek.Mam patelnie z podwójnym grubym dnem.Zrobiłem jak pisali.Nie pisali o indukcji ale.Czystą sucha bez grama tłuszczu rozgrzałem patelnię na największej mocy.Wcześniej mięso wyjąłem z lodówki na 1h przed obróbką.Po tym czasie posypałem pieprzem grubo mielonym i nasmarowałem olejem truflowym.Na dymiąca patelnię położyłem na 1 min jedną stronę potem druga strona 1 min i potem jeszcze raz 1min jedna strona i 1min druga strona.Zdjąłem z patelni posoliłem i położyłem zdrapki masła na wierzch.W czasie rozpuszczania masła przekroiłem i wypłynął fajny sos a mięso miało kolor jak widać.Bardzo nam smakował.Będę kupował z krzyżowej bo sprawdzone.:yes:.Szału nie ma ale smaczne zresztą z musztardą własnej produkcji.

niktspecjalny
21-03-2015, 06:48
Mały eksperymencik.Idę do sklepu po mięcho.Konkretnie łopatka i szynka.Ta pierwsza to pieczeń szprycowana rosołem,druga na szaszłyki także szprycowana rosołem.Pieczeń po szprycy i po przyprawach poleży kilka godzin następnie zostanie oproszona mąką i przesmażona z każdej strony na patelni by zamknąć pory.:DPotem do piekarnika podlanie rosołem.Szaszłyki tym razem szynka plus surowy boczek i novum z czerwoną cebulą.Zanim szaszłyk pojedzie nad ognisko tym razem bez folii poleży w chłodnym miejscu by skruszał.:D.Jak się zrobi to pokażę.

do miłego.

niktspecjalny
21-03-2015, 10:47
http://images67.fotosik.pl/727/87d6ecef45f1f9d7med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Takie przygotowanka na gotowanka.

niktspecjalny
21-03-2015, 10:52
http://images70.fotosik.pl/725/c9b98f88efe613fcmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
niestety karczek ze stekarki ale fajny w przyprawach do szaszłyczka.

niktspecjalny
21-03-2015, 10:54
http://images68.fotosik.pl/725/a50df36c336613d2med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Szynka przed rosołem;)

niktspecjalny
21-03-2015, 10:58
http://images70.fotosik.pl/725/2ba07844c101fe6amed.jpg (http://www.fotosik.pl)
Przygotowanie do szaszłyków.;)

niktspecjalny
21-03-2015, 11:03
http://images70.fotosik.pl/725/124507bcbaadd5bfmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
Obiecany szaszłyk ale jutro do zrobienia.;)

niktspecjalny
21-03-2015, 11:05
http://images68.fotosik.pl/725/f61979c588bbf6d5med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Taki w pełni nadziany .Proszę zwrócić uwagę ,że cebula czerwona dominuje.:);)

niktspecjalny
21-03-2015, 11:06
http://images67.fotosik.pl/727/8ce52507e730f836med.jpg (http://www.fotosik.pl)
Idą na leże.Do jutra ;):)

niktspecjalny
21-03-2015, 15:32
Małe co nieco z patelni.
http://images69.fotosik.pl/726/f6fa2db46124658bmed.jpg
(http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)htt p://images66.fotosik.pl/726/4b1880580d79128dmed.jpg
(http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)htt p://images68.fotosik.pl/726/addf65d62d734a70med.jpg
http://images69.fotosik.pl/726/de29bd0eb31ce462med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
Nazywamy go paprykarzem smakuje wybornie jak sie go odpowiedni przyprawi.

niktspecjalny
22-03-2015, 07:48
No i du...pa blada pada śnieg i szaszłyk będzie z małego grilla.Zrobię go jednak na drewnie grabowym nie na węglu drzewnym.:(.Pieczeń z szynki w sosie własnym i ziemniaki i jakaś surówka ale jaka?:stirthepot:

niktspecjalny
23-03-2015, 19:58
Proszę mi wieżyc ale czerwona cebula smakuje jak zrumieniony kalafior(mój kucharz) .Wszystkim smakowało a mi niestety nie.
http://images67.fotosik.pl/736/3069fdc9fcfa1d5emed.jpg (http://www.fotosik.pl)

niktspecjalny
23-03-2015, 20:03
Szynka za to wyszła bardzo brawo.Jako pieczeń oczywiście.
http://images69.fotosik.pl/734/277fe1368272b060med.jpg (http://www.fotosik.pl)

Greengaz
23-03-2015, 20:05
Proszę mi wieżyc ale czerwona cebula smakuje jak zrumieniony kalafior(mój kucharz) .Wszystkim smakowało a mi niestety nie.
http://images67.fotosik.pl/736/3069fdc9fcfa1d5emed.jpg (http://www.fotosik.pl)

To wieżyć to od wieży /taka wysoka budowla/?

niktspecjalny
23-03-2015, 20:17
To wieżyć to od wieży /taka wysoka budowla/?

Akurat nie od zbiorników na propan i propan butan.Wierzę:D ,że powinny być zakazane w gastronomi a najprędzej przed domem.Wieżyć:D nie chcę:D by to ustrojstwo zawitało w naszych domostwach.Wiara czyni cuda ,a ty już jesteś poza nią ze swoimi tu osiągnięciami.Polecam ci kurczaka opalanego gazem.Wyśmienity.Wkleję go specjalnie dla cię.:D:D:D

niktspecjalny
24-03-2015, 05:06
http://www.gastrotar.com.pl/images/kuraki2.jpg
Kurczak z rożna gazowego.Jako składnik obiadu z dwóch dań.Zdrowy i fajny dodatek.

niktspecjalny
24-03-2015, 12:34
W oddali panie korektor- greengaz kebab opalany gazem z butli.Jeśli i to promujesz to jesteś zaprzeczeniem tego co bezpieczne i co smaczne.Zacznę od tego co to za persona o zwiewnej nazwie korektor.Jest to osoba która swój profesjonalizm przekłada nader skrupulatnie na poprawę różnych tekstów pisanych języka polskiego z niesamowitą dozą w fachową wiedzę.Trzy cechy ją wyróżniające.Odpowiedzialność,doświadczenie i spostrzegawczość. Ty żadnej z tych cech nie posiadasz o tym ,że nie potrafisz gotować i jakoś to przekazać nawet bydle jak, nie wspomnę.gdyby było namolność , upierdliwość,niepoprawność w ocenie i szyderczy stan, wszelkie konkursy kulinarne wygrywasz.;):D.

niktspecjalny
26-03-2015, 09:29
Znowu flaki.ale jakie.Żołądki kurze,korpus ze skrzydełkami,szponder,flaki.Pokaże w miseczce.;)

niktspecjalny
11-04-2015, 18:41
Taki obiadek dzisiaj jedliśmy.
http://images69.fotosik.pl/787/b48dd98464f8fec8med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images68.fotosik.pl/787/46def95abfc1e66dmed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images69.fotosik.pl/787/47c833f88179fe1emed.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images67.fotosik.pl/788/ce7a0887b0ca47d1med.jpg (http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)
http://images68.fotosik.pl/787/48f53c875d046eb3med.jpg
Sama prościzna na talerzach od aksamitnego kremu z pomidorów ,kwaśnicy poprzez dewolaja i kaszankę z grilla skończywszy na pierogach po chłopsku.
(http://forum.muratordom.pl/redirector.php?url=http%3A%2F%2Fwww.fotosik.pl)

niktspecjalny
11-04-2015, 21:48
Kolejne obiady już niebawem.Troszkę się uspokoi.Malkontentom i tetrykom powiemy pas.;).i zaraz wracamy z kulinarnymi nowinkami.;)

niktspecjalny
12-04-2015, 15:03
http://images67.fotosik.pl/790/a685085ffb242ccfmed.jpg (http://www.fotosik.pl)
Powtórka z rozrywki.;)

niktspecjalny
13-04-2015, 10:19
Gołąbki pasują i tutaj ale nie będę powielał dań.Coś innego wkleję.

niktspecjalny
14-04-2015, 07:07
zupa ogórkowa pasuje mi także tutaj z kieszonka w polędwicy ale także nie będę powielał .