Dziękuję. A potrzebny jest np. torf pod sadzonkę czy ta roślina tego nie potrzebuje?
Dziękuję. A potrzebny jest np. torf pod sadzonkę czy ta roślina tego nie potrzebuje?
W budowie: dom 240m2 + garaż 56m2. Projekt indywidualny, płyta fundamentowa gr. 30cm posadowiona na 20cm XPS. Hydroizolacja szlamem cementowo polimerowym flex.
Ściany ceramika 25 P+W, dwa pełnowymiarowe piętra, antresola, okna PCV + HST, dach ceramika Braas Turmalin szary kryształ.
Ogrzewanie podłogowe, pompa ciepła Viessmann Vitocal 200-s, wentylacja mechaniczna, ocieplenie ścian zewnętrznych wełna fasadowa 20cm.
Dostępne w wersji mobilnej
tak.
Ona rozkłada martwą materię organiczną. powszechnie występuje w glebie. We worku po prostu miała idealne warunki i żaden mikroorganizm się nią nie żywił, dlatego się rozrosła
Kłaniam się.
Wysadziłem w zeszłym roku imperaty cylindryczne - kilkanaście sztuk obok siebie. W tym roku to miejsce zostało opanowane przez... no właśnie - trawę. Jednak mam wrażenie, że to nie "moja" imperata a jakieś trawsko, bardzo ekspansywne, które odrasta na potęgę w miejscach pierwotnych nasadzeń i między nimi.
Nieco dalej miałem miłki. Miłki szlag trafił pierwszego roku, gdyż wlazł między nie kret, a może nawet nie jeden. Od tego czasu coś tam odrastało, jednak mam wrażenie że jest to to samo trawsko co przy imperatach. W każdym razie miłek tam nie uświadczyłem.
Pytanie więc i prośba gorąca - co ja mam (zdjęcia poniżej), co tak zdominowało mi pierwotne nasadzenia i z taką siłą w nich odrasta? W innych miejscach ogrodu tego zjawiska nie ma?
PS. Elfir - pytałem Cię o to mailowo, napisałaś że imperata ma zadarniać ale wydaje mi się że chyba nie tak to powinno wyglądać.
![]()
Dzika imperata wygląda tak:
http://zielonozakreceni.pl/forum/ilu...ata-cylindrica
Może nie kupiłeś "red Baron" tylko dzikusa?