dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Projekt domu 130-140m2

Hej! Szukam obecnie gotowego projektu domu w okolicach 130-140m2 + wbudowany garaż ~35m2. Mam na oku wiele projektów, które są blisko spełnienia moich potrzeb, ale zwykle wymagają kompromisu w zakresie metrażu (pokoje są zwykle od 8 do 12m2) lub nie mają też master bedroom. Rozpisałem sobie powierzchnię pomieszczeń i wygląda to tak:

master bedroom (pokój 1) - 15m + łazienka - 7m2? (prysznic, wanna, bidet, toaleta)
    gabinet (pokój 2) - 9m2
    pokój dla gości (pokój 3) - 15m2
    siłownia (pokój 4) - 15-20m2. Tu właściwie fajnie by było nie mieć osobnego pokoju, a po prostu przenieść sprzęt do garażu jeśli byłby odpowiednio wielki, bo sprzętu nie będzie raczej dużo - power rack (stoisko o wymiarach mniej więcej: Wysokość: 216 cm Szerokość: 170 cm Długość: 150 cm), stoisko na hantle. Ewentualnie przenieść na strych, ale nie wiem czy to dobry pomysł.
    łazienka - 5m2 (prysznic, bidet, toaleta)
    salon + jadalnia - 30-35m2
    kuchnia - 10m2

Tu reszta pomieszczeń których powierzchnie trudno mi ocenić, bo różnią się w zależności od projektu. Oprócz pomieszczenia gospodarczego i wiatrołapu (w gospodarczym fajnie by było mieć odpowiednio dużo miejsca na graty, a w wiatrołapie szafę i miejsce na rozebranie się) fajnie by było ograniczyć metraż tych pomieszczeń, ale nie wiem czy to możliwe. Dość optymistyczne przyblizenie, liczby mogą nie mieć sensu :
    wiatrołap - 4m2
    kotłownia 4m2
    pomieszczenie gospodarcze 5m2
    hol + schody 10m2 (?)
    pralnia 4m2

Dodatkowo garaż w bryle budynku - ok. 35m2. Wszystko na działce o wymiarach 25x60m.

Główny koncept jest taki, żeby mieć jedną sypialnie połączoną z łazienką - druga łazienka byłaby dla gości i reszty domowników. Pokoje, oprócz gabinetu, minimalnie po 15m2. Dach dwuspadowy, fotowoltaika, pompa ciepła. Bez kominka i balkonów i elementów przez które ucieka ciepło/podwyższają niepotrzebnie koszty budowy oraz utrzymania. Elewacja z elementami drewnianymi.

Od kilku miesięcy przeglądam projekty i na razie stworzyłem taką listę domów które mi się podobają, ale mają swoje wady:
    https://www.dobredomy.pl/projekt/lukrecjaV/ - niepotrzebne WC (wystarczą mi 2 łazienki), w pokojach brakuje dodatkowego 3-4m2, nie ma czwartego pokoju na siłownię (chociaż tu może mógłbym zrobić kompromis i przenieść sprzęt do garażu..)
    https://www.dobredomy.pl/projekt/stokrotkaII/ - identyczne problemy jak wyżej
    https://www.archon.pl/projekty-domow...5a6911b4#pg1-9 - brak master bedroom, w dwóch pokojach dałbym powierzchnie większą o 2-3m2
    https://www.dobredomy.pl/projekt/tuliuszVII/ - identycznie jak wyżej
    https://www.dobredomy.pl/projekt/tuliuszIX/ - identycznie jak wyżej, niepotrzebne balkony (ale to pewnie da się wywalić z projektu)
    https://www.dobredomy.pl/projekt/alexII/ - tu podobne problemy, pokoje są jeszcze mniejsze niestety
    https://www.dobredomy.pl/projekt/milaII/ - podobnie jak wyżej
    https://www.dobredomy.pl/projekt/antonioII/ - tu już metraż praktycznie spełnia oczekiwania, ale są balkony skonstruowane w taki sposób, że w sumie nie wiem czy da się je usunąć/czy dom będzie bez nich dobrze wyglądał
    https://www.extradom.pl/projekt-domu...ci--11-KZN1005 - przydałaby się bardziej 'drewniana' elewacja

https://www.extradom.pl/projekt-domu...ern-2m-WOK1046 - ten projekt wygląda najbardziej obiecująco, ale ogrzewanie jest gazowe i wentylacja jest grawitacyjna, wysokość ścianki kolankowej wynosi 0,88m - nie jestem pewien czy to za mało

W większości z tych projektów mam problem z powierzchnią pokoi i zastanawiam się czy poszerzenie ich jest możliwe w gotowym projekcie?

Zastanawiam się czy tylko z tego powodu warto wybrać projekt indywidualny, może udałoby się zachować metraż pokoi taki jak rozplanowałem a w resztach pomieszczeń (kotłownia, komunikacja, pralnia) udałoby się jeszcze go zmniejszyć, ostatecznie obniżając metraż budynku i tym samym koszty budowy.
    Ale mam obawy że słabo się dogadam z architektem i czas wykonania projektu wyjdzie koszmarnie długa (chciałbym już w tym roku szukać zleceniobiorcy na budowę w przyszłym roku), jakość nie będzie zachwycająca.

Co myślicie? Czy kojarzycie może jakieś strony gdzie projekty spełnią mniej więcej oczekiwania co do metrażu? Dzięki!

Domyślnie

siłownia (pokój 4) - 15-20m2. Tu właściwie fajnie by było nie mieć osobnego pokoju, a po prostu przenieść sprzęt do garażu jeśli byłby odpowiednio wielki, bo sprzętu nie będzie raczej dużo - power rack (stoisko o wymiarach mniej więcej: Wysokość: 216 cm Szerokość: 170 cm Długość: 150 cm), stoisko na hantle. Ewentualnie przenieść na strych, ale nie wiem czy to dobry pomysł.
    Pomyślałem nad tym dłużej i zastanawiam się czy nie korzystniej byłoby zrobienie siłowni na zaadaptowanym poddaszu. Czy takie rozwiązanie nie byloby tańsze i bardziej elastyczne? Na parterze byłoby 15-20m2 mniej, więc dom się by mocno zmniejszył, na czym mi zależy. Chociaż w takim przypadku będzie na pewno droższy strop i jest też kwestia izolacji żeby latem nie robiła się sauna, a w zimę nie było.. zimno

REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!FORUMOWICZ WIELKI SERCEMMODERATOR FORUM
    Elfir

Wpisy w Dziennikach Budowy
    54

Domyślnie

Od tego by była przyjemna temperatura dba klimatyzacja.

Nie szukaj konkretnie domu z master bedroom tylko z powierzchnią na której da się go zorganizować. W adaptacji możesz przestawiać ściany działowe w sposób dowolny.

Nie bardzo rozumiem dlaczego przejmujesz sie ze w projekcie jest ogrzewanie gazowe i wentylacja grawitacyjna? Przecież to są kwestie kompletnie umowne. W adaptacji wykreślisz kominy i zmienisz ogrzewanie.

Zbyt wiele projektów wrzuciłeś, abym ci każdy analizowała - wybierz z 2 nad którymi można dyskutować.
    Na dodatek nie wiem czy chcesz parterowy czy z poddaszem?
    Czy kalenica ma być równoległa do drogi?

W Antonio nie masz balkonów tylko portfenetry.

To co rzuciło mi się w oczy, to stosunkowo małe kuchnie, w których z wysokiej zabudowy zmieści się jedynie lodówka. A upchnięcie już słupka z piekarnikiem zaczyna być problematyczne.

Ile w sumie tych pokojów potrzebujesz? Sypialnia, pokój gościnny, gabinet i siłownia? Rozumiem, że planujesz dłuższe pobyty gości i dlatego nie chcesz łączyć gabinetu z pokojem gościnnym?
    Ostatnio edytowane przez Elfir ; 19-03-2023 o 17:06

Domyślnie

Zbyt wiele projektów wrzuciłeś, abym ci każdy analizowała - wybierz z 2 nad którymi można dyskutować.
    na razie skłaniam się ku temu: https://www.dobredomy.pl/projekt/lukrecjaVI/
    Na dodatek nie wiem czy chcesz parterowy czy z poddaszem?
    dom parterowy z poddaszem do adaptacji - wydaje mi się, że w przypadku siłowni to mogłoby być lepsze rozwiązanie niż wydzielenie jakiegoś pokoju 12-15m2 (zdecydowana większość projektów tylko takie ma niestety) który może być za mały gdybym chciał dodać więcej sprzętu
    Czy kalenica ma być równoległa do drogi?
    tak
    Ile w sumie tych pokojów potrzebujesz? Sypialnia, pokój gościnny, gabinet i siłownia?
    tylko tyle - siłownię tak jak wyżej wspomniałem chciałbym umieścić jednak na zaadaptowanym poddaszu, reszta znajdowałaby się na parterze
    Rozumiem, że planujesz dłuższe pobyty gości i dlatego nie chcesz łączyć gabinetu z pokojem gościnnym?
    tak - docelowo pokój gościnny zamieni się w pokój dla dziecka

REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!FORUMOWICZ WIELKI SERCEMMODERATOR FORUM
    Elfir

54

Domyślnie

od jakiej strony masz wjazd na działkę?

Garaż jest trochę ciasny - nie da się otworzyć drzwi samochodu a prawej aby móc wsiadać na miejsce kierowcy. Przydałby się metr szerszy.
    Ostatnio edytowane przez Elfir ; 19-03-2023 o 23:26

Elfir

54

Domyślnie

Można zrobić master bedroom w samym końcu budynku. Zlikwidowałam okna na ścianie, aby można było dom przysunąć na 3 m od granicy i tym samym mieć dalej od płotu sąsiadów wielkie okno przy jadalni.

Elfir

54

Domyślnie

albo tak (zostawiając okna). Wówczas łazienka rodziców jest z oknem.
    Zrobiłam też połączenie wiatrołapu z kuchnią - nie trzeba chodzić z zakupami przez salon, tylko od razu odstawić je do spiżarni lub kuchni.

Domyślnie

Cytat Napisał Elfir Zobacz post
    od jakiej strony masz wjazd na działkę?

Garaż jest trochę ciasny - nie da się otworzyć drzwi samochodu a prawej aby móc wsiadać na miejsce kierowcy. Przydałby się metr szerszy.
    Masz rację - czy jest możliwe 'rozszerzenie' budynku na tyle, żeby garaż zyskał ten dodatkowy metr (i pokoje nad nim przy okazji)? Chociaż strzelam, że nie jest to możliwe i będzie trzeba to zrobić kosztem powierzchni np. pomieszczenia gospodarczego?

Dzięki za zerknięcie na projekt!

Domyślnie

Cytat Napisał Elfir Zobacz post
    To co rzuciło mi się w oczy, to stosunkowo małe kuchnie, w których z wysokiej zabudowy zmieści się jedynie lodówka. A upchnięcie już słupka z piekarnikiem zaczyna być problematyczne.
    Ile według Ciebie powinna wynosić powierzchnia kuchni żeby pomieścić sprzęt, tzn. lodówkę, słupek na mikrofalówkę i piekarnik, zmywarkę?

Elfir

54

Domyślnie

Dom z dachem dwuspadowym w bok poszerza się łatwo. To nie powinno być skomplikowane dla architekta.
    W tym projekcie nie poszerzysz prosto garażu kosztem innych pomieszczeń, bo oddzielony jest ścianami nośnymi - każde ich przesuwanie to liczenie konstrukcji na nowo. Łatwiej przesunąć ścianę zewnętrzną w bok o 1 m niż kombinować wewnątrz.

Kuchnia - to nie jest kwestia metrażu, tylko ustawności wnętrza. Zbyt wiele okien, wejść, zbyt krótkie ściany utrudniają wstawianie wysokiej zabudowy.

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia