Napisał
pdothash
Jest to izolacja pod posadzkami na parterze.
Tak, wiem że pompa jest przewymiarowana, tylko o ile dobrze rozumiem zbyt mocna pompa oznacza to, że zład wody jest za mały, no bo to z punktu widzenia pompy jest jedyna różnica między rozmiarami domów, dobrze mówię?
W każdym razie, ten bufor 300l (oryginalnie był 80l, nie wiem w jakim celu) został dołożony właśnie po to, żeby zwiększyć zład wody.
Co prawda wydaje mi się, że żeby zasymulować większy dom, to powinien być raczej podłączony szeregowo, ale zaufałem fachowcom.
Niestety w tej pompie nie da rady ustawić godzin grzania, można to zrobić tylko pośrednio sterując żądaną temperaturą pomieszczeń, czyli np 30C, żeby mieć pewność że na pewno będzie grzała i 15C, żeby mieć pewność, że nie będzie grzała, no ale mniejsza z tym, bo ona i tak pracuje w cyklach, tzn uruchamia się kilkukrotnie lub nawet kilkunastokrotnie w ciągu doby.
Tak, generalnie zdaję sobie sprawę z tego, że grzałem zbyt wysoką temperaturą, ale niestety dopiero po sezonie grzewczym zorientowałem się, że pompa grzeje do zadanej temperatury zasilania + histereza bufora. Z kolejnymi eksperymentami muszę czekać do kolejnego sezonu grzewczego :/
Tego do końca nie rozumiem, tzn. jaki konkretnie wpływ na instalację ma sprzęgło? Czemu pompie przeszkadza to, że widzi temperaturę powrotu z bufora, a nie z instalacji? Jak się ma temperatura powrotu ze sprzęgła do temperatury powrotu z podłogi?
Zgadza się, ale to jest dla mnie ok, od początku było wiadomo że w najlepszym razie rachunki zostaną nieco obniżone, a nie zredukowane do zera (tym bardziej że jestem na net-billingu).
Nie mam blisko, mam pompę podpiętą do podlicznika, zużycie prądu na CO i CWU za rok 2022 to było 5400kWh, czyli dwa razy więcej :/
No cóż, nie ma pojęcia czy nie bierze.
Coraz wyraźniej jednak widzę, że ten bufor połączony równolegle to faktycznie zło, jakim cudem dwóch instalatorów i serwisant pomp ciepła wszyscy uważają że to prawidłowa instalacja...
Już kilka razy myślałem o dalszej przeróbce instalacji w taki sposób, żeby dołożyć zawory trójdrogowe które umożliwiłyby pracę albo w trybie obecnym albo w takim że bufor jest szeregowo na powrocie z podłogówki.