Cytat Napisał kominiarz Zobacz post
Mam troszkę inne zdanie niż Ty. Przez nieodpowiednią obróbkę cieplną potraw można zrobić sobie i innym krzywdę, często bardzo nieświadomie, po co eksperymentować? Są metody sprawdzone.

Zawsze trzymam się kilku podstawowych zasad, po pierwsze, nigdy nie grilluje bez tacki, pomimo że ściekający tłuszcz w piecu, którego używam nie ścieka bezpośrednio na żar i nie powoduje wydzielanie się bardzo szkodliwych substancji, które z powrotem osiadają na przyrządzanych potrawach, po drugie używam wyłącznie drzewa liściastego, po trzecie w przypadku pieczenia mięsa praktycznie zawsze przed obróbką cieplną je marynuje, dzięki czemu nie wymaga długiego pieczenia, nie tracą swych wartości odżywczych, są kruche, delikatne, smaczne i pachnące.

Pierwsi na to wpadli podobno Anglicy, „barbecue” czyli pieczenie w dymie - grillowanie pośrednie. pozwalające uzyskać potrawę kruchą, dobrze wypieczoną o wspaniałym smaku. Poczytaj w necie, jest troszkę o tym.

Porównaj sobie chleb zrobiony w piecu chlebowym na drewnie, jego smak, aromat z chlebem kupionym w sklepie, porównaj sobie pizzę z prawdziwego pieca na drewno z tą tradycyjną robioną na indukcji.

To co zaprezentował powyżej grecko87, jest niezdrowe. Tacki, tacki, jeszcze raz tacki !
To prawda co piszesz , są już w Polsce takie piece ogrodowe z funkcją grillowania gdzie nie używa się węgla drzewnego
a tylko drewna .