-
STAŁY BYWALEC (min. 300)
Piewa
Piewa to Coś, co zasługuje na odrębną nazwę. PIEWA- bo podstawowym składnikiem potrawy są PIEczone WArzywa.
Trochę inne (od tradycyjnego) danie jednogarnkowe. Łatwe do przyrządzenia, zaskakuje nowym smakiem pospolitych warzyw. Można zrobić z tego co akurat mamy, albo skomponować zestaw. Wielką zaletą jest brak sztywnego przepisu- można dodać główkę czosnku, cebulę, grzyby, kapustę, jabłko, gruszkę, a nawet rabarbar i przyrządzić oryginalną, dopasowaną do swoich upodobań piewę.
Piewa ze skrzydełkiem indyka:
Ziemniaki kroimy w kostkę 4-5cm, warzywa twarde (marchew, seler, pietruszka) 2-3cm, miękkie (cukinia, cebula) 5-6cm Skrzydło dzielimy na porcje. Układamy wszystko w blaszce, dodajemy na wierzch smalec wieprzowy, solimy i wkładamy do piekarnika. Ustawiamy temperaturę 245 st C, czas pieczenia- 60minut.
Nie trzeba przewracać, przykrywać, zaglądać, regulować. Warzywa skarmelizowane, skórka skrzydełka chrupiąca, mięso wewnątrz soczyste dzięki pieczeniu razem z warzywami.
Wyjmujemy i podajemy gorące na stół.
Warzywa nie chłoną tłuszczu przy pieczeniu w wysokiej temperaturze. Jeżeli jadasz niskokalorycznie, to trzeba przełożyć gorącą potrawę na ogrzany półmisek. W blaszce pozostanie doskonały, smakowy smalec- do smarowania chleba, okrasy.
Piewa z filetem z karpia
Warzywa: ziemniaki, seler, kalafior, pieczarki
Wszystko jak wyżej, ale filety i pieczarki dodajemy na 35 minut przed końcem pieczenia, gruszkę pieczemy 10 minut.
Niezmienne w przyrządzaniu piewy są: czas 60minut i temperatura 245stC, smalec wieprzowy i sól jako jedyna przyprawa. Różnicujemy wielkość i czas pieczenia niektórych składników.
Smacznego
Tagi dla tego tematu
Uprawnienia
- Nie możesz zakładać nowych tematów
- Nie możesz pisać wiadomości
- Nie możesz dodawać załączników
- Nie możesz edytować swoich postów
-
- BB Code jest aktywny(e)
- Emotikony są aktywny(e)
- [IMG] kod jest aktywny(e)
- [VIDEO] code is aktywny(e)
- HTML kod jest wyłączony
Zasady na forum