O to właśnie mi chodziło.Napisał zielonooka
Też uważam, że wszystko z umiarem
O to właśnie mi chodziło.Napisał zielonooka
Też uważam, że wszystko z umiarem
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionycha jeszcze sie pochwale tym co kiedys zrobilam - żurek w chlebie
zurek robilam ja (normalny przepis ) a chleb piekl kolega ktory ma manie pieczenia chleba
ale pomysl zrobienia z chleba talerza i "czapeczki" ( kolega nazwal go pieszczotliwie "cyckiem teściowej" ) byl mój
pyyychaaa!!!!
(łapa na fotce moja )
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychŻurek w chlebie
moja odmiana jest taka:
składniki:
- 1/2 l zakwasu
- chlebek
- 25 dag białej kiełbasy
- 20 dag wędzonego boczku
- 20 dag mięsa od łopatki
- 2 cebule
- sól, pieprz czarny mielony
- 2 Liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 3 suszone grzyby
- 2 ząbki czosnku
- marchewka
- natka pietruszki
- 1 pieczarka na każdy chlebek(surowa)
- jajo na twardo
robię go tak:
Suszone grzyby płucze,mocze i gotuje pół godziny z dodatkiem oczyszczonych warzyw,przyprawiam wkładam kiełbasę i boczek, gotuje 25 min. Z tak zrobionego wywaru wyjmuje mięsa i warzywa i przecedzam.Następnie do wywaru wlewam zakwas, dodaje pokrojoną kiełbasę i grzyby,moje ulubione kulki z łopatki(małe kotleciki mielone wcześniej obtoczone w mace i podsmażone na tłuszczu) zagotowuje, całość przyprawiam czosnkiem roztartym z solą i pieprzem, dodaje odrobine suszonego majeranku.Potem z chlebka odcinam wierzch, wyjmuje ze środka miękisz,wlewam do chlebków, dodaję jajo i surową pieczarkę.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychchlebek robie w termomixsie z mieszaniny wielu ziaren a potem pieke go w swoim piekarniku.Wartość odżywcza chlebka duża a okres przechowywania niestety krótki(bez konserwantów).Mimo to smak jest niepowtarzalny.Przepis:
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 100 g kaszy gryczanej
- 100 g płatków owsianych
- 100 g maki pszennej
- 40 g drożdży
- 320 g kefiru
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
czynności:
w naczyniu miksującym mielę kasze i płatki.Dodaje pozostałe składniki.Wyrabiam ciasto.Wkładam do foremki wyłożonej pergaminem(duża na babkę piaskową) posypuje płatkami, i piekę 15 min w temp.80 C.Jak ciasto podwoi swoją objętość zwiększam temp. do 200 C i piekę jeszcze ok 40 min pamiętając aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Nie musi być do tego potrzebny termomix
acha ...fotkę zrobię tylko nie będzie taka ładna jak ta u góry.
.Dawno nie robiłem tego danka bo jest na jakies siakies specjalne okazje.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychProponuję kupowanie certyfikowanej żywności ekologicznej. Często jest trochę droższa, to prawda. Ale... czyż zdrowie i brak nowotworów nie są tego warte? U Ciebie zielona, organic food, co Ci będę gadać...Napisał zielonooka
Dziennik
Komentarze
Blog ze wsi
Nie próbuj mi wmawiać, że natura nie jest cudem, nie opowiadaj mi, że życie nie jest baśnią. Ktoś, kto jeszcze tego nie zrozumiał, być może pojmie to dopiero wtedy, gdy baśń zacznie się kończyć. /Jostein Gaarder/
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychSkoro pandze są wstrzykiwane hormony kobiet w ciąży, co jest prawdą to może placki ziemniaczane z łososiem?(nie dietetyczny ale ktoś powiedział ,że trzeba nauczyć sie z tym żyć)
- 1 kg ziemniaków
- sól,
- jajko,
- 2 łyżki mąki(1 pszenna i 1 kukurydziana)
- pół szklanki oleju do smażenia.
Jako dodatek: kilka plasterków wędzonego łososia, kilka gałązek zielonego kopru.(robiłem też z surowego łososia).Zdania są podzielone.
czynności:
Ziemniaki ścieram na tarce(oczka jak na kanapki studenckie do sera żółtego ), dodaje pozostałe składniki i dokładnie mieszam. Smaże małe jak dłoń placki z jednej strony. Na jeszcze nie usmażoną stronę placka układam plasterki łososia, lub cały jeden plaster,przybieram z wierzchu gałązkami kopru przekręcam na drugą strone i delikatnie dosmażam . Podaje na gorąco zaraz po smażeniu z sałatą lodową na ostro.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychpierożki z grilla "po rusku".
Fajnie smakują.
przepisik brzmi tak:
- 1 kg pierożków "ruskich"(ja robie sam bo maja wszystkie pod sobą )
- grill
- frytkownica
- mieszanina przypraw do posypania(jeżeli ktoś sobie życzy to powiem jakie)
Pierożki wystudzone wkładam do frytkownicy aż się zrumienią a następnie je grilluje w siatkach grillowych.Do "maczania" pierożków robie dip z koperku i madźionezu.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychJezuśicku, ile tu kalorii. Ale co tam zawsze można darować sobie obiad.Napisał niktspecjalny
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychA właśnie tak a propos mojej skromnej osoby, chyba zapomniałes troszku o mnie? Wykombinuj jeszcze ze dwa przepisiki coby do mojej dietki pasowały. PlissssNapisał niktspecjalny
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychSiakoś mi sie spodobało to gadanko do mnie od Ciebie wiec już szukam jakiegoś żarełka.Trochę to potrwa ale coś Ci podeśle.Widzę ,że nikogo więcej nie interesuje moje gotowanie wiec specjalnie dla Ciebie na priva przepis dietetyczny pt.ciuciubaba.Zrobiłem ją na rocznice ślubu (20-stą). Już szukam.Napisał Edmar70
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychO Boże, czyżby taka paskudna była...Ta ciuciubaba oczywiście.Napisał niktspecjalny
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychhalo halo!
melduje ze nie zapomnialam o fotkach łososia - tylko ze sie wyglupilam i nie zrobilam zdjec swoim aparatem a cudzym (tzn. osoby ktora jadla ze mna tegoz łososia) no i teraz mam problem z odebraniem fotek.
osobie bedacej na kolacji "nie chce sie" podpiac kabelka i mi wyslac
wczoraj uslyszalam tekst "jutro ci wysle mooooże" - dzis jest wlasnie jutro wiec mam nadzieje ze jednak fotki zdobede i bede mogla tu wkleic
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych... NS, czyżbyś chciał zejść "do podziemia" ... dawaj przepis ... uwielbiam ... niespotykaneNapisał niktspecjalny
... przyjeżdżaj już teraz ... przez trzy tygodnie przejdziesz szybki kurs ... potwierdzony dyplomem "Wyższej Szkoły Gotowania na Gazie"Napisał selimm
pozdrówka serdeczne
ps - wymyślę Tobie do tego czasu cóś extra ... ma być pikantnie czy łagodnie ?
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych