ok:
do barana zioła, feta
do łaciatej cynamon, chocolate
a tak w ogóle jeszcze trochę papryczki świeżej ostrej jalapeno albo habanero...
Dostępne w wersji mobilnej
Kazdy orze jak moze.Napisał joan
Jesli go na to stac, to i placi za sezonowe utrzmanie warzyw przydomowych, aby mial ciaglosc ich konsumcji rowniez na wczasach.
Papryki u mnie w letnisku jest pod dostatkie, pochwale sie nawet, iz mam zamowienia na nasiona od "szanujacych sie forumowiczow" na przyszly rok.
Najlepsze szczepy papryk organicznych, pomijam pomidory bo i tak wiary nie dasz.![]()
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
To i tak nic nie zmienia.Napisał joan
Ja tobie i tak na slowo nie...., tylko rekom macham.Co do "organiki", to jest organiczna i organiczna.
...a pomidorki, ktorego szczep jest potrzymywany od 1860 roku bez ingerencji czlowieka mozna nabyc tylko w jednym miejscu na swiecie, oczywiscie rowniez mam.Szanujacy forumowicze byli zaskoczeni.
PS. malinek mam tylko 1ar, borowek kilkanascie krzewow .![]()
Dostępne w wersji mobilnej
pomidorrrrki - te organiczne - choć pewnie inne od... organicznych (bo tańsze) wyhodowałam sama - po prostu: ugryzłam kiedyś jedrnego, wyjątkowo soczystego i pomidorowego pomidora - jego skondensowana słodycz pobudziła bardzo moje delikatne kubki smakowe - i wyselekcjonowałam (czyt.:wyplułam) sobie z niego pestki - jeszcze z tą galaretka wokół, itd
to samo z papryczkami
borówek i malinek mam po trzy krzaczki (nie pryskałam absolutnie niczym ) - są ogromne i pyszne...
PS jak bedę w Twoim wieku - to mi sie pewnie ten organiczny ogródek powiększy...może do tego czasu i ja zdobędę te dziewicze pestki... kto wie...
Czasem trzeba skoczyć z mostu zanim rozwiną się skrzydła.
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Pozwalam sobie zacytować Szanowną Autorkę Wątku z przypomnieniem. Podkreślenia i pogrubienia tekstu są mojego autorstwa. Może jednak będziemy się tego trzymaćNapisał ila66
![]()
Uwielbiam to uczucie, kiedy wstaję rano i wiem, że przez cały dzień mogę się opier...ć
Droga do Uroczyska
Brazowe komenty
Wnętrza
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
no dobra, mam wyrzuty sumienia za zaśmiecenie autorce wątku moim pomidorowym "bajerem" (mialam rano wyjąkowo rubaszny humorek i tak jakoś popłynęłam w tym sosie pomidorowym...![]()
![]()
jako zadośćuczynienie przypomnę
przepis na sałatkę ziemniaczaną
ziemniaczki gotowane (wyjęte z mundurkow, choć niekoniecznie, pokrojone w kosteczkę, nie rozgotowane)
dużo rzodkiewek
dużo dymki
dużo szczypiorku
znowu rzodkiewka,dymka, szczypior![]()
![]()
2 łyżki gęstego jogurtu (najlepszy grecki)
łyżka musztardy (z ziarnami gorczycy)
sok z cytryny (do smaczku)
sól
dużo ale to naprawdę dużo świeżozmielonego pieprzu
Dosmaczanie trochę trwa, ale warto poszukac tych odpowiednich wachnięć smakowych![]()
NO po prostu pychota:kolorowo, swojsko, smacznie
Czasem trzeba skoczyć z mostu zanim rozwiną się skrzydła.
Dostępne w wersji mobilnej
Kolorowe faszerowane pomidory.
Składniki
-1pieczona pierś kurczaka(ja ją piekę w maśle pod przykryciem)
-4 duże, dojrzałe, twarde pomidory(2 czerwone,2 żółte)
-4 małe pieczarki(nie rozkwitnięte)
-1 cebula
-1/2 szklanki śmietanki(9%)
-łyżka mąki
-10 dag sera żółtego(ja daje liliputka)
- natka pietruszki
-3 łyżki oliwy z oliwek
-sól
-pieprz
-wino marki wino
czynności:
Pierś kurczaka pokroić w kostkę.Pomidory umyć i ostrym nożem ściąć czubki. Wydrążyć miąższ i usunąć pestki, posolić.Pieczarki oczyścić i zdjąć skórkę. Pokroić w drobną kostkę. Usmażyć na patelni z 1 łyżką oliwy.
Cebulę obrać i posiekać. Dodać miąższ z pomidorów,50 ml wina i podsmażyć na oliwie. Dodać pieczarki i kurczaka. Doprawić solą, pieprzem i wymieszać. Dodać pozostałą oliwę i dusić razem do odparowania nadmiaru winnego płynu a następnie dodać natkę pietruszki i wymieszać.Ser zetrzeć na tarce, wymieszać ze śmietanką i mąką.Pomidory napełnić farszem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą.Wszystkie polać sosem z sera ,śmietanki i maki.Zapiec 20 min w piekarniku nagrzanym do 180` C. Przed podaniem nakryć odciętymi surowymi czubkami pomidorów na przemian.
Dostępne w wersji mobilnej
Bardzo apetycznie brzmi ten Twój przepis, Niktspecjalny![]()
A ja uwielbiam coś, co zna pewnie cały świat
"Boeuf Stroganow"
Składniki: nie wiem na ile porcji, każdy musi dopasować sam
Polędwica wołowa - niekoniecznie, jest bardzo droga. Można użyć wołowiny np. stekowej lub innej, ale w miarę dobrej jakości.
Mąka (troszkę, tylko do oprószenia mięsa)
Pasta pomidorowa (może być np. przecier)
Cebula
Rosól - ja najczęściej robię to w ogóle na rosole, jak zostaje, albo po prostu daję gotowy wywar wołowy.
Śmietana
2-3 łyżki masła lub oleju (masło lepsze)
Pieprz
Mielona papryka
Mięso pokroić w słupki, oprószyć mąką i pieprzem (wołowinę solimy na końcu). Usmażyć na gorącym tłuszczu. Na osobnym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać pastę pomidorową i dodać to do mięsa. Podlać rosołem i dusić tak długo, aż mięso będzie miękkie. Zaprawić śmietaną, posolić i posypać papryką.
Smakuje z różnymi dodatkami, mogą być ziemniaki, ryż, albo tzw. kluski kładzione lub drobne kluseczki francuskie.
Wariacje na temat:
można dodać kiszonego ogórka pokrojonego w kosteczkę lub drobno pokrojone pieczarki.
Można też przełożyć do małych, żaroodpornych kokilek, posypać startym, ostrym żółtym serem i zapiec w piekarniku. Świetna gorąca przekąska.
Uwielbiam to uczucie, kiedy wstaję rano i wiem, że przez cały dzień mogę się opier...ć
Droga do Uroczyska
Brazowe komenty
Wnętrza
Dostępne w wersji mobilnej
.Prawda jest taka, że nie ma bardziej znanej potrawy eintopf. Na dodatek łatwo ją przygotować samodzielnie. Bogaci Stroganowowie zawsze byli blisko dworu, doradzali carom i pożyczali im pieniądze. Na pewno żyli w luksusie i wykwintnie jadali. Niestety, nie wiadomo, który z członków tej szacownej rodziny wymyślił słynne danie z polędwicy, ani w jakich to było okolicznościach. Mnie najbardziej bawi następująca historia: pewnego razu wielki książę Stroganow dowiedział się, że zdradza go narzeczona. Nie należał do ludzi łatwo ulegających emocjom. Stwierdził, że pojedynek byłby dla rywala zbyt dużym zaszczytem. Oburzenie wyładował w kuchni - zaatakował szablą piękny kawałek polędwicy przygotowany na kolację. Uspokoił się wprawdzie, ale z mięsa zostały tylko cieniutkie paseczki. Kucharz nie miał wyjścia i przyrządził je w potrawce. Książę był zachwycony. Co tam narzeczona, nie będzie tej, będzie inna. A dobre jedzenie to podstawa.
Przepraszam za przytoczenie historycznych korzeni "dania Strogonowów".
Nigdy go w domu nie robiłem ale bardziej pasuje mi nazwa polędwica ala Strogonow.Polacy robią go na różne sposoby .Ja jadam go wyłącznie gdy zrobi go moja mama.
Dostępne w wersji mobilnej
swietna anedotaNapisał niktspecjalny
![]()
ja Strogonowa robie wyłącznie z ogórkiem konserwowym i obowiązkowo na koniec ze słodką kremówką![]()
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej