Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychto czasem lepiej jednak pokombinować z beczkami - jak się chcę wędzić to nie musi być aż tak skomplikowane by w rodzice w ogródku mają beczkę + rurę odprowadzającą wkopaną w ziemię - po wędzeniu składamy i nie ma ani takich dużych kosztów ani nie zajmuje dużo miejsca... bo weź gdzies postaw takiego kolosa...
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychWidziałem to ustrojstwo. Wynalazek bardzo fajny i plusem jest że mobilny, choć do przechowywania sporo miejsca potrzeba. Komora wędzarnicza niewielka, jeśli ktoś chce jednorazowo całą świnie przerobić to się nie nadaje, ale do uwędzenia kilku kawałków mięsa i dwóch kurczaków albo kilku kilo ryb będzie akuratna.
Podana cena jest z kosmosu, to nawet w moim znielubionym sklepie na P o ponad tysiąc zł taniej, a na aledrogo w okolicach 1600-2000 zł np.
http://allegro.pl/trzy-komorowy-gril...601550311.html
http://allegro.pl/grillo-wedzarnia-g...610716694.html
wersja bardziej chałupnicza i toporna jeszcze trochę tańsza
http://allegro.pl/grilo-wedzarnia-i1624350037.html
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychWitam.
Wersja chałupnicza z samochodowych zbiorników po gazie LPG
Tak na serio - to bardzo dobry materiał dla majsterkowicza chcącego zrobić coś takiego we własnym zakresie.
Pozdrawiam.
"...na Kontynencie do tej pory wierzą w tego włóczęgę... Pierwszy Mag - Zdun Włóczęga - Wędrowna Iskra, buduje w wybranych domostwach piece, które przynoszą szczęście i dobrobyt. W domu, w którym On roznieci ogień...w tych domach rodzą się magowie..."
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychHejo,
No i wiem trochę wiecej:
Potrzebne są dwie beczki: Jedna to komora do pieczenia. Montuje się ją nad paleniskiem (na leżąco, i ta jest cała, można wykonać w niej 2 "półki"). Z pokrywy robi się "drzwiczki" do tego naszego "piekarnika" (można zamontować termometr). Drugą beczkę o promieniu większym o 10 cm, odpowiednio się przycina i montuje nad nad tą pierwszą tworząc konstrukcję dla ceglanej (kamiennej, jak kto woli) obudowy, zapewniajac jednocześnie przestrzeń do curkulacji ciepłego powietrza wokół komory "piekarnika". Do niej przyspawa się komin. Obie beczki montuje się na wumurowanym z cegieł (zgodnie ze sztuką) palenisku.
Tyle wiem od kolegi męża, który kiedyś to robił i mówi, że to bardzo łatwe.
(Zależy jak dla kogo )
Każdy kontakt........... pozostawia ślad.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychPamiętam te czasy, niecałe dwadzieścia lat temu. Robiliśmy takowe ustrojstwa, były modne na działkach.
Liczyliśmy za to 4 półlitrówki (wódki) czyli środka zmieniającego nastrój. Były to czasy gdy praktycznie robiło się na "przelew"
Albo bardziej precyzyjnie, ja robiłem praktycznie "na przelew"
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychPomijając wszelakie wynalazki, wędzarni, grilli z beczek i bębnów z pralek...
Przecież miejsce gdzie stoi grill, wędzarnia, kominek otwarty w naszym ogrodzie to miejsce ważne, przeznaczone do spędzania wolnego czasu, odpoczynku i miejsce wszelakich spotkań towarzyskich. A więc miejsce w którym powinniśmy się czuć komfortowo, miejsce ładne i spełniajace nasze wymagania.
Sytuacją komfortową jest gdy miejsce to jest zadaszane i umorzliwia spędzania czasu gdy pada deszcz.
Poniżej zamieszczam kilka fotek z innych stron, które na szybko znalazłem w internecie. Ja u siebie planuję budowę grillo - wędzarni w altance pod zadaszeniem. Z paleniskiem otwartym.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychA ja mam "w głowie" (na razie) projekcik "pieca" (grill+wędzarka+suszarnia grzybów/owoców) przystawiony do małej altany, aby nie zajmować w niej i tak już szczupłego miejsca. W altanie dostępne będą jedynie drzwiczki z blachy stalowej (zamówię u ślusarza), które zamykane będą jedynie na czas wędzenia. Grillowanie odbywać się będzie w tej samej komorze, co wędzenie po wsunięciu w prowadnice tacy na węgiel drzewny i rusztu. Podczas wędzenia na tych samych prowadnicach zawieszałbym kije wędzarnicze (oczywiście wielkość "amatorska"). Jeśli mi starczy samozaparcia, to spróbuję też zainstalować z boku kanału kominowego demontowalny wentylator, który by odciągał w bok dym z węgla drzewnego (bo podobno niezdrowy ), aby przypiekać potrawy możliwie bez udziału dymu.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych