Dostępne w wersji mobilnej
Do sandwichy MagdyZet jeszcze indyka się dawało.
Ostatnio edytowane przez yokasta ; 17-04-2013 o 11:01
Dostępne w wersji mobilnej
Dobra to dam wam jeszcze 2 mięsne przepisy jeden Hop siup, przy drugim trochę więcej pracy ale też warto:
I przepis na kurczaka:
- pierś z kurczaka rozporządzić(umyć, powycinać błony, kostki i inne farfocle)
- pokroić pierś jak na kotlety, lekko rozklepać
- natrzeć przyprawami (do kurczaka po staropolsku, do kurczaka po węgiersku, kurczak złocisty - ale tej bardzo delikatnie bo pieruńsko słona jest) + jakaś z rodziny Masala (ja mam Tandori Masala - czerwona)
- kotlety smażymy na małej ilości oliwy bez panierki i pod koniec dodajemy gałązkę świeżego rozmarynu
- do tego polecam mrożone półksiężyce z Rydlatylko je usmażcie albo upieczcie a nie że mrożonkę na talerz
![]()
II przepis schab niespodzianka w mundurku
- schab pokrojony jak na kotlety rozklepać na płasko, przyprawić solą, pieprzem i lekko vegetą (lub co kto lubi)
- z jednej strony każdego kotleta posmarować serem feta (Mlekovita w kostce, ja niebieską) i dać pomidor suszony, zawinąć ścisło (nie jak na nalesa tylko w taką kopertę)
- na oliwie z oliwek smażyć łączeniem do dołu aby od razu się ścięło i nie puściło, później równomiernie z każdej strony (oszczędnie z przewracaniem mięsa), dobrze w 3/4 smażenia dać pokrywkę i je poddusić aby przeszły równo
- rozłożyć na blasze z piekarnika plastry szynki parmeńskiej i każdą obsmażoną kopertę zawinąć w jeden plasterek szynki, oczywiście łączeniem do dołu, zapiec do czasu zrumienienia się szynki, podawać np z gotowanymi ziemniakami
Do obu dań pasuje własnej roboty sos pesto z bazylii - POLECAM
- do miski (jeżeli używamy blendera) lub do pojemnika z rozdrabniaczem (u mnie) wrzucamy listki bazylii z całej doniczki !, dodajemy sporo oliwy z oliwek, 3-4 ząbki czosnku, prażone pestki słonecznika (na suchej patelni podsmażamy) i tarty ser parmezan lub inny podobny i sporo soli i pieprzu świeżo mielonego, wszystko mieszamy na gładką masę - oczekiwana konsystencja to dosyć zbita zielona masa ale tłusta od oliwy wspaniale smakującao wyraźnym smaku soli, pieprzu i czosnku
- wrzucamy masę na patelnię bez żadnej oliwy i dodajemy pół szklanki śmietany 30%. Podgotowujemy, ale nie zagotowujemy. Można sos pesto podać oddzielnie a może walnąć kleks na talerz i na to położyć mięso![]()
Nowy wymiar - serdecznie zapraszam!SOMEPLACENICE by Ven
Mirabelka Justyny i Roberta - mieszkamy od 09.04.2011r. fotki strona 2
Nie możesz wysłać PW? Spróbuj tutaj [email protected]
"Sukces nigdy nie jest efektem słomianego zapału - tu trzeba przejść przez prawdziwy ogień"
Dostępne w wersji mobilnej
Prosz..:
Sernik:
spod to rozgniecione ciasteczka z duza iloscia cynamonu, oraz troche miodu i miekkiego masla, zeby wszystko sie ladnie zlepilo i z tego formuje w tortownicy spod.
Tortownice wczesniej wykladam folia spozywcza - calosc i spod i boki, zeby potem latwiej sciagnac obrecz.
Mascarpone 250 g i smietane 30% 500 ml ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Do masy dodaje rozpuszczona 1 lyzeczke zelatyny. Mieszam.
Mase wykladam do tortownicy na wczesniej przygotowany spod z ciasteczek. Calosc posypuje cynamonem i wkladam na kilka godzin do lodowki
Ciasteczka fasolowe:
Fasole z puszki odcedzic i wyplukac. Do miski dodac 2-3 jajka, blenderem zrobic z tego gladka mase. Dodac 2 czubate lyzki kakao, ja slodze miodem ale moze byc i cukier puder, czy zwykly cukier, tylko ten ostatni to dodalabym w trakcie blenderowania fasoli. Ilosc uzalezniona od tego jak slodkie ciastka sie lubi.. 2 plaskie lyzeczki proszku do pieczenia i nastepnie dodaje platki owsiane, zurawine, rodzynki, suszone morele - co mam pod rekaZ masy formuje na papierze do pieczenia male ciasteczka, pieke ok. 20-30 min.
Ciasto fasolowe - wg przepisu jak wyzej, tyle ze bez platkow oraz ew. bez innych dodatkow. Ja do ciasta dodaje jeszcze przyprawe do piernika i wtedy smakuje ono rzeczywiscie jak dobry wilgotny piernik![]()
Dostępne w wersji mobilnej
A co ma Wanilia do Śmietany? prędzej nick Piątnica![]()
Nowy wymiar - serdecznie zapraszam!SOMEPLACENICE by Ven
Mirabelka Justyny i Roberta - mieszkamy od 09.04.2011r. fotki strona 2
Nie możesz wysłać PW? Spróbuj tutaj [email protected]
"Sukces nigdy nie jest efektem słomianego zapału - tu trzeba przejść przez prawdziwy ogień"
Dostępne w wersji mobilnej
Kamiku to nie sernikale ciekawy przepis i już po składnikach wiem że będzie dobry
![]()
Nowy wymiar - serdecznie zapraszam!SOMEPLACENICE by Ven
Mirabelka Justyny i Roberta - mieszkamy od 09.04.2011r. fotki strona 2
Nie możesz wysłać PW? Spróbuj tutaj [email protected]
"Sukces nigdy nie jest efektem słomianego zapału - tu trzeba przejść przez prawdziwy ogień"
Dostępne w wersji mobilnej
Ja smażyłam, chyba tak stało w przepisie![]()
Dostępne w wersji mobilnej
ja oststnio robiłam takiego prostego kurczaka ...ze świetanką 30 %. Pierś z kurczaka ponacinać i w nacięcia włożyć szuszone pomidory + trochę pesto , moze być to Venuskowe , posypac ziołami prowansalskimi itp , zalać smietanką 30 % wymieszaną z odrobiną pesto...piec do upieczeniasos się zagęsći i podawać z tagiatelle....kurczaka można wczesniej włożyc na naoc w maslankę , będzie jeszcze delikatniejszy
![]()
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
dobreeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeejuż mam ślinę u pasa.
Nowy wymiar - serdecznie zapraszam!SOMEPLACENICE by Ven
Mirabelka Justyny i Roberta - mieszkamy od 09.04.2011r. fotki strona 2
Nie możesz wysłać PW? Spróbuj tutaj [email protected]
"Sukces nigdy nie jest efektem słomianego zapału - tu trzeba przejść przez prawdziwy ogień"
Dostępne w wersji mobilnej
No ok, taki to dla mnie nie sernik, to mi bardziej pod tartę podchodzi tylko spód innyważne że dobre.
Nowy wymiar - serdecznie zapraszam!SOMEPLACENICE by Ven
Mirabelka Justyny i Roberta - mieszkamy od 09.04.2011r. fotki strona 2
Nie możesz wysłać PW? Spróbuj tutaj [email protected]
"Sukces nigdy nie jest efektem słomianego zapału - tu trzeba przejść przez prawdziwy ogień"
Dostępne w wersji mobilnej
Lekki torcik bananowy z pianką straciatella na zimno
Ten torcik kusił mnie już od kilku tygodni, aż w końcu nie mogłam sie oprzećCzekoladowo- ciasteczkowy spód, delikatna warstwa serowo- bananowa przykryta kawałkami bananów, następnie pianka a la stracciatella a całość wieńczy masa kajmakowa posypana wiórkami czekolady. Wszystkie smaki wspaniale się dopełniają a torcik jest niezwykle lekki. Doskonale, równiutko się kroi i znika błyskawicznie
Mój mąż stwierdził, że to taka lżejsza wersja banoffee pie. Przepis, z pewnymi zmianami, pochodzi z blogu Kuchnia Pełna Magii.
Torcik bananowy caketime.blox.pl
Torcik bananowy
Składniki( na tortownicę 18cm):
Ciasteczkowy spód
180g ciastek digestive z czekoladą
40g* rozpuszczonej margaryny lub masła
Piekarnik nagrzać do 1800C. Ciastka rozdrobnić blenderem, dodać rozpuszczony tłuszcz i wymieszać aż masa będzie przypominać" mokry piasek". Ciasteczkami wyłożyć blaszkę tworząc lekki brzeg, dobrze ugnieść. Piec około 5 minut. Ostudzić.
*jeśli masa będzie zbyt sucha można dodać dodatkowo około 10g tłuszczu
Masa serowo- bananowa( wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
2 dojrzałe banany
225g serka homogenizowanego waniliowego( zastąpiłam drobno mielonym twarogiem- jak na sernik- z łyżką cukru pudru, łyżką mleka i łyżeczką pasty z wanilii)
1 łyżka żelatyny plus 3 -4 łyżki mleka
Banany rozgnieść widelcem i wymieszać z serkiem. W niewielkim garnuszku żelatynę zalać mlekiem, połączyć i podgrzewać na niedużym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny( uważać, aby nie zagotować!). Odstawić, aby lekko ostygła. Następnie wlać do masy bananowej i dokładnie wymieszać. Natychmiast przełożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do lodówki.
Masa a la straciatella
1 opakowanie śnieżki**
200ml mleka
50g czekolady
1 łyżka żelatyny plus 3-4 łyżki mleka
dodatkowo: 1 banan pokrojony w plasterki
Czekoladę zetrzeć na małych oczkach. Żelatynę przygotować jak w poprzedniej masie, zestawić z palnika. Śnieżkę zmiksować z mlekiem według instrukcji na opakowaniu, kiedy będzie już gotowa dodać letnią żelatynę i dokładnie, ale szybko połączyć mikserem. Na koniec wsypać wiórki czekolady i wymieszać. Tortownicę z masą bananową wyjąc z lodówki i ułożyć na niej pokrojonego banana. Następnie dokładnie rozsmarować masę straciatella. Wstawić do lodówki na około 20 minut.
**można zastąpić śmietaną kremówką ubitą na sztywno- należy pominąć wówczas oczywiście mleko
Dodatkowo:
4-5 czubatych łyżek masy kajmakowej( dobrej jakości gotowej lub jeszcze lepiej domowej ze słodzonego mleka skondensowanego gotowanego w puszce przez 3 godziny)
50g czekolady startej na małych oczkach
Masę kajmakową rozsmarować równomiernie na schłodzony torcik, obsypać czekoladą. Schłodzić dodatkowo około 15-20 minut. Przechowywać w lodówce.
Smacznego
Przepis jest tutaj: http://caketime.blox.pl/2012/09/Lekk...atella-na.html
Polecam, pyszny, lekki i pieruńsko łatwymożna zrobić rano i w południe jest gotowy
![]()
Nowy wymiar - serdecznie zapraszam!SOMEPLACENICE by Ven
Mirabelka Justyny i Roberta - mieszkamy od 09.04.2011r. fotki strona 2
Nie możesz wysłać PW? Spróbuj tutaj [email protected]
"Sukces nigdy nie jest efektem słomianego zapału - tu trzeba przejść przez prawdziwy ogień"
Dostępne w wersji mobilnej
A jesli chodzi o pieczony sernik, to robilam na swieta ten: http://www.kwestiasmaku.com/desery/s...i/przepis.html
Wyszedl przepyszny![]()
Dostępne w wersji mobilnej
a to pychotkę znam!!teściowa robiła, dobra
![]()
Nowy wymiar - serdecznie zapraszam!SOMEPLACENICE by Ven
Mirabelka Justyny i Roberta - mieszkamy od 09.04.2011r. fotki strona 2
Nie możesz wysłać PW? Spróbuj tutaj [email protected]
"Sukces nigdy nie jest efektem słomianego zapału - tu trzeba przejść przez prawdziwy ogień"
Dostępne w wersji mobilnej
Yokasta a Tobie wyszedł wtedy ten tort makowo-pomarańczowy?![]()
Nowy wymiar - serdecznie zapraszam!SOMEPLACENICE by Ven
Mirabelka Justyny i Roberta - mieszkamy od 09.04.2011r. fotki strona 2
Nie możesz wysłać PW? Spróbuj tutaj [email protected]
"Sukces nigdy nie jest efektem słomianego zapału - tu trzeba przejść przez prawdziwy ogień"
Dostępne w wersji mobilnej
AAAAAAA!!!!!!! do tego tortu bananowego to sama gotuję masę na wierzch (najlepiej zacząć robić ją na początku bo robi się 40 min).
Wlewamy śmietanę 30 % (przecież nie 18%![]()
)200 g np Zott na patelnię i 2-3 łyżki miodu, mieszamy na gładko i to ma się gotować aż zrobi się w kolorze toffi, lekko przestudzić i na ciasto
![]()
Często trzeba mieszać, ale spokojnie można w kuchni jednocześnie sprzątać![]()
Nowy wymiar - serdecznie zapraszam!SOMEPLACENICE by Ven
Mirabelka Justyny i Roberta - mieszkamy od 09.04.2011r. fotki strona 2
Nie możesz wysłać PW? Spróbuj tutaj [email protected]
"Sukces nigdy nie jest efektem słomianego zapału - tu trzeba przejść przez prawdziwy ogień"
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
wyszedłale średnio mi smakował
![]()
Dostępne w wersji mobilnej
z ciast polecam ten przepis:
http://www.mojewypieki.com/przepis/k...dyniowa-pianka
NIEBO W GĘBIE![]()
Dostępne w wersji mobilnej
Przypomniał mi się jeszcze
3 BIT![]()
- ok. 50 dkg herbatników
- 3 śmietany kremówki (30%) - znowu![]()
- 3 śmietanfix’y
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
(trzeba je ugotować w tej puszce zamkniętej w garnku z wodą2 godz. powstanie karmel) albo kupić gotowy
Budyń:
- 3/4 l mleka
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki maki ziemniaczanej
- 1 budyń śmietankowy
- 1/2 szkl cukru
Wykonanie budyniu:
odlać pół szkl mleka i rozrobić w nim mąkę z budyniem,resztę mleka zagotować z cukrem i dodać rozrobiona wcześniej mąkę.
Do gorącego budyniu włożyć 2/3 kostki Kasi i mocno wymieszaćżeby się połączyło i wylać na herbatniki
Składanie ciasta:
herbatniki
budyń
herbatniki
karmel
herbatniki
kremówka ubita z śmietan fixem na sztywno
na wierzch zetrzeć czekolade
![]()
![]()
![]()
![]()
Dostępne w wersji mobilnej