Szaszłyk kaukaski- BEZ GLUTAMINIANU!!

Bardzo prosty, mało znany w naszym kraju sposób peklowania mięsa w CEBULI.

Przepis:
1. Mięso z udźca indyka/cięlęciny, pokroić w kawałki około 4cm.
2. CEBULĘ (połowa wagi mięsa) pokroić w talarki, POSOLIĆ, przemieszać z mięsem. Nie dodawać ŻADNYCH innych przypraw. Tylko SÓL!!!
3. Peklować w lodówce (miska zakryta folią strech) kilka, kilkanaście godzin.
4. Nadziewać mięso ściśle, (bez cebuli), uformować kiełbaskę na pręcie/patyczku.
5. Grilować na dużym ogniu, po opieczeniu trzeba podnieść. Szaszłyk ma być wewnątrz soczysty, nie wysuszony.


Peklowanie w cebuli uwydatnia smak mięsa, brak przypraw czyni potrawę oryginalną , wobec czego należy spodziewać się pytań- Ooh, SMACZNE, jak to było robione?

Można upiec więcej, szaszłyk na zimno jest jeszcze lepszy