Napisał
nurt
No ale akurat to kategoria "KOMINKI", a więc problem paliwa jest z głowy. Paliwem jest drewno...
Komin jest do odprowadzania spalin. KONIEC
Jeżeli mamy paliwo konkretne, już określone, wiemy jakie będą spaliny....
Dochodzi tylko ich temperatura... Od iluś tam postów usiłuję "wymusić" na kominiarzu, aby określił bezpieczną, poniekąd nawet uniwersalną temperaturę, dla standardowych kominów budowanych i przewidzianych do kominków... a nawet tych kominów istniejących już dziesiątki lat, które obsługiwały piece kaflowe i piece kuchenne...
Może przedział 120 - 260 stopni jest bezpieczny dla wszystkich kominów (kominki)
No i oczywiście rozmawiamy tu o optymalnym spalaniu drewna, nie o wędzeniu.
Pisanie o wszystkich kominach, przypomina pisanie o niczym. Za chwilę będzie może poruszony chyba najwyższy komin w Polsce Elektrowni Jaworzno...