dwiemuchy jaki masz model? ile zaplaciles?
dwiemuchy jaki masz model? ile zaplaciles?
Dostępne w wersji mobilnej
Dokładnie tego - kupiłem akurat w Media Markt, bo nie mogłem dostać w necie. Dałem coś ok. 2350 zł; mają go dużo drożej ale da się ładnie stargować w cenie.Znalazłam jeszcze taki Samsunga, tutaj napisali czytelnie "gotowanie tylko na parze", z serii Twin Convection
http://www.samsung.com/pl/consumer/h...BQ1VD6T131/XEO
Dostępne w wersji mobilnej
czy ten piekarnik ma prowadnice teleskopowe?
Dostępne w wersji mobilnej
Ostatnio edytowane przez dwiemuchy ; 05-06-2012 o 22:32
Dostępne w wersji mobilnej
dwiemuchy, zagladnelam, ładnie sie prezentuje, czy mozna uzywac tylko 1/2 piekarnika?
Dostępne w wersji mobilnej
Tak - tak jak w każdym Samsungu z Twin Convection - można używać połówek (każdej osobno bądź obydwu naraz) - lub całości. W zestawie jest separator który wprawdzie nagrzewa się podczas gotowania - ale nie jakoś bardzo; można sterować temperaturą i czasem każdej komory osobno.
Jedyne czego brakuje to pyroliza - jest czyszczenie katalityczne i parowe. Oraz bajery typu termosonda czy rożen (tego pierwszego faktycznie trochę mi szkoda).
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Ja mam klasyczny piekarnik parowy Siemens HB36D572. Jestem z niego bardzo zadowolona. Oprócz gotowania na parze, posiada funkcje "regeneracji"potraw (odgrzewania bez wysuszania jak w mikrofali). Można w nim upiec standardowe ciasto, pieczeń itp. Posiada funkcje zwykłego piekarnika. Używam go od 8 miesięcy i uważam że jego zakup był dobrą decyzja.
Mieszkanie zamiast domu - inspiracje, projekty i... realizacje - zapraszam
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ast-domu/page6
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Mieszkanie zamiast domu - inspiracje, projekty i... realizacje - zapraszam
http://forum.muratordom.pl/showthrea...ast-domu/page6
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Co prawda ja mam jeszcze trochę czasu do wyboru piekarnika, ale ostatnio moją uwagę przykuła funkcja pary w tym urządzeniu. Ciekawa jestem jak sprawuje się model BQ1VD6T131, w stosunku do Electrolux EOB8751 . Jeżeli ktoś korzystał z któregoś z nich chętnie poznam opinie.
Znalazłam fajny artykuł na temat piekarników parowych i piekarników wielofunkcyjnych z funkcją pary, może komuś się przyda.
Podsumowanie paru modeli:
"Kompaktowy piekarnik parowy Siemens HB24D552, posiadający tylko dwie funkcje (gotowanie na parze i rozmrażanie), którego powierzchnie wewnętrzne pokryte są łatwą do czyszczenia emalią, można nabyć za około 2400 zł.
Nieco droższy jest Hotpoint-Ariston MSK 103X LUCE, który pod względem funkcji praktycznie nie różni się od opisanego wcześniej Siemensa. Jego cena wynosi około 2750 zł.
Czterofunkcyjny (gotowanie na parze, rozmrażanie, podgrzewanie i odkamienianie) piekarnik parowy Miele DG3460 to już kwota w granicach 4400 zł.
W kategorii piekarników wielofunkcyjnych bardzo dobrą propozycję cenową stanowi Amica EBI Integra 71123 steam. Dwunastofunkcyjny piekarnik o rozmiarach standardowych i bardzo dużej, 60-liltowej pojemności, a także 34. programami automatycznymi, trzyszybowymi drzwiczkami i termosondą, która umożliwia kontrolę temperatury wewnątrz przygotowywanej potrawy (sprawdza się zwłaszcza w przypadku pieczenia dużych porcji mięsa), kosztuje w granicach 2200 zł.
Electrolux EOB8751 AOX o jeszcze większej pojemności, wynoszącej 72 l, wyposażony w 13 funkcji, wentylator chłodzący oraz – jak opisywana Amica – termosondę, to kwota około 2900 zł.
Rozbieżności cenowe wśród przedstawionych urządzeń są bardzo duże. W znacznym stopniu wynikają z parametrów technicznych i posiadanych funkcji. Wpływ na ceny ma również marka producenta oraz stylistyka urządzenia, która, co prawda, nie wpływa na jakość przygotowywanych potraw, ale przy wyborze piekarnika brana jest pod uwagę w nie mniejszym stopniu niż kwestie techniczne."
Źródło: http://agdlab.pl/porady/Jak.wybrac.p...ik.parowy,2259
Dostępne w wersji mobilnej
Rozmawiałem kiedyś z szefem kuchni, który też zajmował się sprzedażą sprzętu dla gastronomii, mówił właśnie coś o tych piekarnikach parowych tylko one jakoś tam się profesjonalnie nazywały, podobno szybciej się w nich piecze, jedzenie jest smaczniejsze. Ale tu była mowa o tych gastronomicznych, nie wiem jak to się ma do tych domowych, kiedyś LG miało projekt piekarnika solarnego też wydawał mi się to ciekawy pomysł ale nie wiem czy w końcu trafił do sprzedaży.
Dostępne w wersji mobilnej
Jak widać rozpiętość cenowa jest duża, więc tak czy siak decydowałbym się na parowy piekarnik. Teraz popularne jest zdrowe odżywianie ze znikomą ilością tłuszczu i parowy piekarnik wpisuje się właśnie w ten trend. Nie wierzyłem, że jedzenie z takiego piekarnika może być smaczne, myślałem, że będzie suche bardzo, ale próbowałem u siostry i jest naprawdę ok.
Dostępne w wersji mobilnej
No właśnie jest dokładnie odwrotnie. Para (czyli woda) zapobiega właśnie nadmiernemu wysuszaniu mięska czy czego tam. Dzięki czemu jest ono pyszne i soczysteNiektóre firmy, np. electrolux, dają zresztą do swoich piekarników specjalne pojemniki w których przyrządzamy danie, a które zapobiega właśnie jego nadmiernemu wysuszeniu.
Dostępne w wersji mobilnej