Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychbober
regionalnie: bóbBober .Bober po prostu oznacza zielsko, slang używany przez palaczy marihuanenNikt nie skojarzył tego z jajkami bobra ani z samym bobrem. Widać elyta ma inny bób - bober.Co to jest bober
Poniżej prezentujemy kilka najpopularniejszych definicji objaśniających co to jest bober. „Bober” to m.in.:
» Bób.
» Andrzej, dziennikarz prasowy.
» Andrzej, dziennikarz prasowy i telewizyjny.
» Motylkowate.
» Nazwa bobu.
» Andrzej, ur. 1936, dziennikarz prasowy i telewizyjny.
» Muzyk grający na altówce.
» Bóbr, rzeka w województwie dolnośląskim, lewy dopływ Odry.
» Regionalna nazwa bobu.
» Łubin.
» … ....
Chłopaki dają z nudów.O 6.00 otwierają sklepik .Ciekawym co przywiozą.Może " bób" , bo bober mi się już przejadł. Szynkę może zapekluję , z czereśni będzie deser , a z fasolki dodatek do drugiego danka.Fasolkę zrobię na pewno z bułką tartą (regionalne j/w ) ,tym razem z chlebka jogurtowego bo wysechł na pieprz.
Chciałem jeszcze napisać kilka słów do obsługujących grille na węgiel drzewny. Pamiętajcie by zawsze wykładać wcześniej sprzątnięte palenisko ,folią aluminiową.Tak pozorowana czystość.Pani Magda Gessler i w szanujących się knajpach pod palnikami gazowymi zawsze leży folia aluminiowa.Co daje natomiast grillowanie na specjalnych tackach aluminiowych.Jest to jakaś kontrola nad temp. i łatwością przekręcania mięsiwa.Wygoda i porządek.
https://krokdozdrowia.com/folia-aluminiowa-8-zastosowan/
Warto się zaznajomić.
Ostatnio edytowane przez niktspecjalny ; 14-06-2019 o 05:40
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychczy widzicie tu różnicę? Ja tam widzę.Ołtarzyk i pudełko. Jeśli używamy na bogato grill profesjonalny to niech taki będzie a nie badziew za 6000 $.Marynujmy zgodnie z przepisem mięso.
z tym kombajnem ? a to pudełko gazowe? to pudełko gazowe .Proszę mi wskazać profesjonalizm i wędzarnię w nim.Niżej jest sposób wędzenia w takim drogim pudle.
Wkładka z doborem drewienek i po kłopocie.
https://www.broilking.pl/blog/wedzenie-na-grillu-gazowym
WĘDZENIE NA GRILLU GAZOWYM
Proces wędzenia lub podwędzania jest innym sposobem nadawania smaku Twoim ulubionych potrawom na grillu gazowym. Jest to sztuka tworzenia warstw smaku, która jest niesamowicie satysfakcjonująca, można ją ciągle udoskonalać i modyfikować dodając nowe elementy.
Proces wędzenia lub podwędzania jest innym sposobem nadawania smaku Twoim ulubionych potrawom na grillu gazowym. Jest to sztuka tworzenia warstw smaku, która jest niesamowicie satysfakcjonująca, można ją ciągle udoskonalać i modyfikować dodając nowe elementy.DWIE TECHNIKI WĘDZENIA
Tradycyjne wędzenie w temperaturze poniżej 135° Celsjusza.Ta klasyczna forma wędzenia polega na wędzeniu dużych kawałków mięsa w niskich temperaturach poniżej 135° Celsjusza przez stosunkowo długi czas (ponad 4 godziny). Używając wiórek drzewnych nadasz mięsu wyjątkowego aromatu „smokey bbq” oraz uzyskasz efekt kruchości.Wędzenie w temperaturze 135° – 200° Celsjusza.Ten proces nazywany jest również grillowaniem pośrednim. Jest to przyśpieszona metoda wędzenia, wykorzystywana do przyrządzania tradycyjnych pieczeni, kurczaków oraz innych potraw przygotowywanych w piekarniku. Połączenie dymu oraz pieczenia pośredniego tworzy wyjątkowy smak oraz aromat w krótszym czasie niż tradycyjne wędzenie w niskiej temperaturze.JAK PRAWIDŁOWO USTAWIĆ GRILLA DO WĘDZENIA?
W wędzeniu na grillu gazowym wykorzystujemy metodę pośrednią, czyli takie ustawienie palników, gdzie płomień palnika bezpośrednio nie oddziaływuje na mięso. Grille gazowe Broil King nadają się do tego doskonale, ponieważ posiadają wysokie i głębokie piekarniki ze znakomitą cyrkulacją ciepła oraz posiadają precyzyjną kontrolę temperatury dzięki zaworom Linar-Flow™ oraz 180° pokrętłom Sensi-Touch™.
- Umieść brytfannę z wodą i ziołami lub sokiem bezpośrednio pod mięsem. Jeżeli kładziesz mięso na ruszt umieść ją na aromatyzerach. Jeżeli umieszczasz mięso na stojaku brytfannę możesz umieścić na ruszcie, a stojak wstawić do brytfanny. Brytfanna z płynem jest kluczowym elementem, ponieważ wytwarza bardzo ważną w wędzeniu wilgoć, ale nadaje również dodatkowego aromatu.
- Umieść skrzynkę do wędzenia na aromatyzerze nad jednym z zewnętrznych palników.
- W celu uzyskania niskiej temperatury użyj tylko zewnętrznych palników w pozycji minimalnego płomienia. Jeżeli chcesz ją podnieść zwiększ ilość gazu. Nigdy nie używaj środkowego palnika.
DOBÓR WIÓREK WĘDZARNICZYCH
Podobnie jak przyprawy różne rodzaje zrębków wędzarniczych, nadają potrawom wyjątkowy smak. Od intensywnego, ostrego aromatu jadłoszynu oraz amerykańskiego orzecha, po słodką i pachnącą nutę jabłka oraz wiśni.Wędzenie jest procesem ciągłego doskonalenia, testowania, popełniania błędów i tworzenia warstw smaku, dlatego wędząc za pierwszym razem uważaj, żeby nie przesadzić. Zacznij od użycia małej ilości, dodaj 1/2 szklanki wiórek. Nasącz je w wodzie przez 30 minut, następnie włóż do wędzarki.DOBÓR PELETÓW WĘDZARNICZYCH
Rodzaj Aromat Idealny do ostry, pikantny i wędzony wołowiny i wieprzowiny ostry i wędzony wieprzowina, baranina, wołowina pikantny i wędzony wieprzowina, drób, wołowina słodki i wędzony wieprzowina, drób słodki i wędzony wieprzowina, drób słodki i wędzony wieprzowina, drób, owoce morza i sery łagodny i wędzony baranina i wieprzowina pikantny i wędzony owoce morza i sery
Do wędzenia i podwędzania można również wykorzystać pellety. Posiadamy 3 typy pelletów, przygotowanych specjalnie do wędzenia, wykonanych w 100% z drewna i bezpiecznych dla zdrowia. Generują dużą ilość dymu i są proste w użyciu. Należy pamiętać, że nie wolno ich moczyć w wodzie.Dostępne są 2 mieszanki:PELLET DO WĘDZENIA MIESZANKA SMOKE MASTER'S 9KGPELLET DO WĘDZENIA MIESZANKA GRILLER'S SELECT 9KGoraz PELLET DO WĘDZENIA Z ORZECHA AMERYKAŃSKIEGO 9KG
Ostatnio edytowane przez niktspecjalny ; 14-06-2019 o 06:04
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychTo jest wędzarnia? Widziałeś kiedyś na własne oczy prawdziwą wędzarnię, taką opalaną polanami olchy (nie wiórkami) z drewnianymi drzwiczkami? Jak w tej metalowej skrzynce zawiesić kawał boczku lub słoniny o kiełbasie nie wspominając? A leszczyka, takiego 50 cm jak tam wkomponujesz?
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychIleż to można drwić ,szydzić, wyjeżdżać z wycieczkami wręcz chamskimi personalnymi.Pytam ileż.
Jakie jaja ,jakie bobry ? We łbach się wam poprzewracało z tego bogactwa? Nic nie można powiedzieć bo wiecie najlepiej.Ostygnijcie i opanujcie tą głupotę. Któż tego nie zmieni jak nie wy sami.Wciskacie kit ludziom i wciągacie ich w swoje gierki personalne .Miało być lepiej ,a jest ........jak widać.Prowokacja i prowokacja.Nie dziwcie się więc jak ktoś sprzeciwi się tym abstrakcyjnym rozwiązaniom .Wg pisał wyżej o co kaman ,a ten miszcz krewetkowy wędzi w takim pudełku.Żenua.Afrodyzjakiem wg wierzeń były jądra bobra
Ogon bardzo smaczny (bez działań ubocznych)
ps - może "czereśnie" to właśnie jądra młodych bobrów ? ... którz może wiedzieć co NS "miał na myśli"
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychWidzę, że nareszcie zacząłeś przyswajać podstawową wiedzę a zakresu peklowania i wędzenia. Mam również nadzieję, iż poprawiając błędy innych, sam zaczniesz pisać bez ich popełniania
ps1 - każdy może jeść to co lubi i "bogactwo" nie ma tutaj nic do tego. Osobiście nie przepadam np za parówkami (szczególnie tymi "fabrycznymi")
ps2 - co masz na myśli pisząc o "abstrakcyjnych rozwiązaniach" w kontekście "prowokacji" ? Mógłbyś to jakoś szerzej rozwinąć ?
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychKupiłem zamarynowałem i zostawiłem w odpowiednim miejscu.
Roztwór do szynki nie według przepisu Paula.Do szaszłyków.
1. litr wody
2. 2 płaskie łyżki soli peklowej
3. 1/2 torebki marynaty staropolskiej Kamis.
4. liść laurowy pokruszony na łosiem.
Nic więcej.
Zakupione do obróbki.
Śmietanowiec się robi.Inną techniką.Jak będzie dobry ,sprawdzony wkleję przepis.
za to poziomki do deseru owocowo lodowego jak najbardziej.
Ogórki małosolne.Zawsze jak sezon raz na dwa tygodnie.Do sałatki do grillowanego miecha.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychJaki wspaniały wykład naukowy "miszcza". Tak jak pisałem lata świetlne nas dzielą, nie tylko w kulinariach. Połknij cos na uspokojenie. Ty w życiu na oczy prawdziwego taniego grilla nie widziałeś.
A teraz sobie poszukaj w internecie co ma do zaoferowania pudło, które jest 12 razy droższe.
Ostatnio edytowane przez Władca Przysmaków ; 14-06-2019 o 12:05 Powód: zdjecia
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychNapisałem prawdę , za wyśmiewanie w podtekstach , drwiny i szydzenie totalny EOT. Gdybym ja popełnił taki błąd ortograficzny najpierw by mnie wyśmiał ,a potem poskarżył wiadomo komu modziowi. ulubionemu , który zrobił by z tego ubaw.Gdybym ja przeinaczył fakty zrównałby mnie z ziemią.Żenua.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychNiech podniesie klapę tego przy betonach nie tego za 600 $ ze sklepu z wystawki.popatrzymy jak wędził nogę wieprzowa i w/w polędwice ze sklepu ze schabu.jak mieszczą się tam pod tą pokrywą za 6000 $ szynki , balerony ,kiełbasy itp.No!!!!. nich wszyscy to zobaczą.Chcemy zobaczyć sposób wkładania do tego pudełka wcześniej peklowanych mięsiw. Proszę pokazać i rozwiać wszelkie nasze wątpliwości.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychTo prawda Drwię z Twoich napastliwych wypowiedzi w kwestiach o których nie masz pojęcia. Usiłujesz udawadniać swe racje w sposób nie mający podstaw zgodnych z ogólną wiedzą na damy temat.
Drwię i drwił będę z postów którymi tutaj w tym temacie czytelników raczysz ... nie z Ciebie personalnie.
Błąd może popełnić każdy (i mnie się zdarza) ... najpierw jednak gdy kogokolwiek zechcesz poprawiać, przeczytaj swoich, ostatnich 20 postów i popraw w nich błędy.
ps - stałeś się ekspertem a dziedzinie urządzeń do grillowania i wędzenia ... a jak wygląda Twój grill ? ... nigdy go jeszcze nie pokazałeś
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych