Ostatnio edytowane przez niktspecjalny ; 15-06-2019 o 06:36
Dostępne w wersji mobilnej
To jest super wędzarnia do ogrodu.Polecam.Moje oczko w główce.
Wędzarnie Weber do domu i ogrodu
Nasz sklep internetowy to nie tylko grille ogrodowe, dzięki którym możesz przygotowywać zdrowe i pyszne dania. To również wędzarnie ogrodowe. Razem z nimi możesz tworzyć dania na bazie idealnie uwędzonych:
- ryb,
- mięsa.
Wędzarnia ogrodowa – stwórz swoją własną wędlinę
Nie od dzisiaj wiadomo, że wędliny dostępne w sklepach spożywczych nie prezentują najwyższej jakości. Ilość chemii, jaka jest do nich dodawana, może przyprawić o zawrót głowy. Właśnie dlatego dobrym pomysłem są nasze wędzarnie ogrodowe, które pozwolą Ci na przygotowanie wędlin w tradycyjny sposób z mięsa, które sam wybierzesz.
Wędzarnie ogrodowe, czyli czas na zdrowie
Uniezależnij się od niezdrowego jedzenia ze sklepów i podaruj swojej rodzinie i przyjaciołom zdrowe oraz pyszne potrawy. Gwarantujemy, że będą zachwyceni delikatnością potraw, jakie pomoże Ci przygotować nasza wędzarnia ogrodowa. Sprawdź naszą ofertę wędzarni i przekonaj się, jak proste może być stworzenie własnej wędliny. Przygotowaliśmy dla Ciebie również grille elektryczne, grille gazowe, grille ogrodowe i grille węglowe.
Jeżeli nie wiesz, która wędzarnia jest odpowiednia, skontaktuj się z nami. Z przyjemnością pomożemy Ci wybrać produkt, który spełni Twoje oczekiwania.
Fajne proste ,tanie ustrojstwo.
Ale bajer.Klasa I .
Ostatnio edytowane przez Greengaz ; 15-06-2019 o 08:53
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
* podkreślenie moje
Zdaję sobie sprawę, że "nie rozumiesz"nie pierwszy raz i zapewne nie ostatni
![]()
Przybliżę więc Tobie bardziej zrozumiale![]()
Nie chodzi tutaj o ""powtarzalność potraw" a o "deklarację"
W ostatnim okresie publikujesz w swych postach (praktycznie codziennie) ogórki
Deklarowałeś również "napisanie książki" (będzie około 2 lata temu), deklarowałeś zakupy w sklepie "eko" (około 6 miesięcy temu)itd, itp, ...
![]()
Zastanów się przed zakupem jakiegokolwiek sprzętu typu "kamodo"choć wymyślono to setki lat temu, dla Twego kolegi jest to "wynalazek" który nie ma nic wspólnego z jego sposobami wędzenia. Kup beczkę 200-tu litrową w "CPN-ie" i kolega będzie zadowolony, że za nim podążasz
Co też Tobie do głowy przychodzi z tym "kamodo" czy podobnymi ustrojstwami ?
... beczka, beczka i wyłącznie beczka
... i pamiętaj, ma "wisieć" inaczej gówno nie wędzonka
By uniknąć przepłacania zerknij na sprzęt i porównaj ceny![]()
https://www.foodfirefriends.com/best-kamado-grill-reviews/
Twoje komentarze na posty WP i moje absolutnie temu zaprzeczają
... więc nie "nadążam" za tego typu odpowiedzią![]()
Poproś więc kolegów milionerów (dolarowych) by zaprosili Ciebie do jakiejś restauracji " z wyższej półki"być może wtedy dowiesz się za co przyznają "gwiazdki"
ps - @"wg" uważaj by Cię NS nie porównał![]()
Ostatnio edytowane przez Chef Paul ; 15-06-2019 o 16:39 Powód: ps
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
p.s
Zapomniałem o opisie.Jest trochę skomplikowany ale za to oddaje to potem w rzeczywistości.
Wyżej marynowane mięso po 48 h peklowania w soli peklowej z saletrą ( bardzo krótko) , mięso nie było słone i w tak krótkim czasie prawie całe się zaróżowiło. Szaszłyki , 1/2 na grill , a 1/2 do zamrażarki .Będą lepsze jak skruszeją (sprawdziłem) .Polecam wyżej wymieniony roztwór do peklowania.Super.
Surówka w nieco okrojonym składzie i w sosie nieco innym smakowo,Ogórek małosolny już 3 dniowy ,lodowa rwana, bez oliwek ale z pomidorkiem koktajlowym i rukolą. Na sos przepis wkleję.
Ziemniaki młode polskie. Dlaczego je podkreślam.Kupując je na targu dowiedziałem się ,że część handlarzy wprowadzała w błąd kupującego że polskie wcale nie były z Polski.Mają obowiązek oznakowania , by klient widział autentyczność w/w. Zrobiłem je tak.Do roztworu wody (znowu 1 litr) ,z solą i cukrem (1 łyżka soli i 1 łyżka cukru) , dodałem liść ,ziele (3 ziarenka) , pogniecioną łyżeczkę kuminy rzymskiego. Zagotowałem.Ziemniaki delikatnie umyłem by w czasie płukania nie zedrzeć tej cieniutkiej skórki.Ugotowałem je na al dente .Wystudziłem i jak frytkę przed podaniem usmażyłem w maśle klarowanym.Z dużą ilością koperku smakują wyśmienicie.Dopełnieniem był kompot z rabarbaru. Choć go nie lubię ale dla zdrowotności , wypiłem.
Ostatnio edytowane przez niktspecjalny ; 17-06-2019 o 04:50
Dostępne w wersji mobilnej
Nietypowa pizza. Dlaczego. Więcej drożdży o 1 dkg.Surowe pieczarki i młoda cebula, dostałem sos zrobiony na bazie cukinii i odrobiny pomidorów , bardziej dla koloru.Przepis wkleję.Rewelacja jak na domowy sos i to z cukinii.1/2 mozzarelli i 1/2 sera salami. Krakowska parzona cienkie plastry nawet bardzo cienkie. 220 stC piekarnik ,siatka do pizzy i 15 min.Pyszna domowa pizza.Ciasto moje może konkurować z oryginałem.
![]()
Dostępne w wersji mobilnej
oj.... wygląda lekko niestrawnie... Nie moja bajka.
Nasz Dziennik
"Z logiką jest tak, że gdy ktoś jej nie rozumie, to zwykle też nie rozumie że jej nie rozumie"
Dostępne w wersji mobilnej
Zawsze ciekawią mnie odpowiedzi czerpane czyli smaki z fotki.Co tu jest niestrawnego? Pozostawię autorowi odpowiedzi.Cóż rzecz gustu i praktyki. Moja praktyka to własnie wypróbowana , mąka, dodatki czy surowe , czy lekko podsmażone , ilość drożdży i ich rodzaj , farsz zgodny ze smakami domowymi.Sos na placku wypróbowany fajny.![]()
Dostępne w wersji mobilnej
tona zapieczonego prawie na węgiel sera. Coś co odbiera temu daniu lekkość i finezję. Coś co nie pozwala zasmakować ciasta bo wszytko pływa w roztopionym serze. Po co pytam?
Nasz Dziennik
"Z logiką jest tak, że gdy ktoś jej nie rozumie, to zwykle też nie rozumie że jej nie rozumie"
Dostępne w wersji mobilnej
Dlaczego je podkreślasz? (dokładniej to robisz SIZE=4).
Dostałeś certyfikat autentyczności pochodzenia?
Widziałeś oznakowanie?
Może ten handlarz też wprowadza w błąd.
Na drugim zdjęciu od góry - szaszłyki - ta cebulka lokalnie "zeszkliła się" na węgiel na grillu węglowym czy na gazowym?
okrojony smak "z czego" ? bo po zdjęciu nie poznać.Surówka w nieco okrojonym składzie i w sosie nieco innym smakowo,
My zostajemy w UE !!
#StopRussia !!
Dostępne w wersji mobilnej
Można konkretnie bo pizzy się nie robi , można. Proszę zobacz ten śmieszny kwiz .
https://samequizy.pl/pytania-z-cyklu-co-wolisz-dla-wielbicieli-pizzy/
Gdybym pod koniec pieczenia posypał co ostatnio czynie rukolą i dodał pokrojone czarne oliwki nawet byś tego nie zauważył i nie miał powodu do krytyki ,ze sera jest aż tona.86%głosów: 19
pizze z dużą ilością sera
14%głosów: 3
pizza z dużą ilością sosu
Dla porównania.
http://wroclawskiejedzenie.pl/2016/12/03/8-miejsc-ktorych-zjesz-najlepsza-pizze-we-wroclawiu/
http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/najlepsza-pizza-w-warszawie-2019-wybraliscie,3716352,artgal,t,id,tm.html
Coś Ci pokażę.Dobrze się przyjrzyj.
W moim przepisie jest 15 - 20 dkg sera w tym niżej aż 0,5 kg.
https://www.doradcasmaku.pl/przepis-pizza-z-duza-iloscia-sera-309298
Gdy zamawiam pizzę to zawsze z podwójnym serem.Kto bogatemu zabroni.Taka czy inna pizzeria jest dziś właściwie na każdym osiedlu, a kiedy pracujemy, uczymy się, siedzimy przed komputerem czy oglądamy film po ciężkim dniu, to zwykle właśnie pizza pierwsza przychodzi nam na myśl, gdy uświadamiamy sobie, że może zjedlibyśmy coś ciepłego. Dlaczego właśnie pizza tak doskonale przyjęła się w Polsce? Jak to możliwe, że jest jej wszędzie tak dużo, a my z takim zapałem ją pałaszujemy? To proste – jesteśmy kanapkowcami, a pizza jest właśnie taką większą kanapką podaną na ciepło, dużą grzanką z serem, wielką zapiekanką z pieczarkami. Jest duża, tania i szybko zaspokaja głód. Porażka dietetyczna.
Dobra, lekka, cienka pizza z prawdziwą szynką parmeńską, świeżą rukolą, pyszną mozzarellą i pachnącym pomidorami sosem to prawdziwy rarytas.
Ser nie jest zwęglony jest mocno przypieczony.Powiem szczerze , że chciałbym zobaczyć Twoją.Wiesz łatwo jest krytykować i czepiać się szczegółów.Pokaż swoja to i ja ją ocenię.Nie nudzi Cie wieczna krytyka?
Ostatnio edytowane przez niktspecjalny ; 18-06-2019 o 04:08
Dostępne w wersji mobilnej
No to Barburka:- rosół ze spaloną na węgiel cebulą
- kapuśniak czarny od skwarek
- kaszankowe kotlety z czarnej soczewicy z kluskami śląskimi i modro kapustą
- czekoladowe ciasto z pióropuszem z bitej śmietany
A na śniadanie czerstwy chleb ze smalcem i ogórek kiszony.
A do kotleta zagra...
.
No niestety też taką przypaloną daje do rosołu.
Na szaszłyku tak i do rosołu.PALONA CEBULA – DLACZEGO WARTO JĄ STOSOWAĆ?
Palenie cebuli to prosty trik, który ma nadać lepszy smak naszemu wywarowi. Niezależnie od tego, czy gotujesz klasyczny rosół z kurczaka, czy wegetariański bulion na warzywach, palona cebula nada mu koloru i aromatu. Jak to możliwe? Podczas palenia z cebuli wydobywa się sok, który następnie łatwo przedostanie się do naszego wywaru.. Nieznajomość takiej kombinacji mówi wszystko.
JAK TO ZROBIĆ?
Na początek odetnij korzonek i obierz cebulę. Zapal ogień na najmniejszym krążku na kuchence i umieść na nim nasze warzywo. Opalaj ją tak długo, aż zrobi się czarna, po czym obróć, aby powtórzyć zabieg na każdej stronie. Najłatwiej będzie Ci ją obrócić za pomocą szczypców, ale równie dobrze poradzisz sobie używając np. dwóch widelców. Podczas palenia cebuli powinieneś widzieć jak z obciętego korzonka wydobywa się sok. Może troszkę strzelać i pryskać, co widać po stanie kuchenki na załączonym filmiku… Gdy już cebula będzie w większości czarna wrzuć ją bezpośrednio do rosołu. Niech Cię ręka boska broni przed oczyszczaniem jej ze spalenizny!
Jeśli się okaże, że męczy Cię opalanie cebuli pojedynczo, rozejrzyj się po sklepach. Dostępne są patelnie, które przypominają połączenie woka z durszlakiem. Stworzono je właśnie z myślą o opalaniu warzyw. Kto wie, może ta inwestycja okaże się strzałem w dziesiątkę?
Dostępne w wersji mobilnej
sałatka grecka rodem z Grecji
dlaczego okrojony.Oko nawet laika kulinarnego zauważy ,że nie ma wszystkich składników , a niektóre są wręcz zmniejszone i zastąpione zamiennikiem.To trzeba czuć.
I ta moja w wersji uboższej.
Przepis na sałatkę greckąSkładniki: 3-4 dojrzałe pomidory średniej wielkości, jeden długi ogórek, papryka (w sałatce greckiej przeważnie jest zielona, tym razem nigdzie nie udało nam się dostać ładnej, dodaliśmy więc czerwoną), mała cebula czerwona, kilka czarnych oliwek, suszone oregano, oliwa, ocet winny, sól, pieprz, ser feta.
Zrób tak: pomidory pokrój w ćwiartki, ogórki w grubsze plasterki (nie obieramy), cebulę w pióra, paprykę w paski. Wszystkie warzywa przełóż do miski, na nich połóż plastry sera feta – warto spróbować oryginalnego greckiego sera, który ma chronioną nazwę pochodzenia, przekonasz się, że zamienniki to jednak dalece nie to samo. Dodaj oliwki, skrop dość obficie oliwą i odrobiną octu, posyp oregano, dopraw solą i pieprzem, od razu podawaj.
Wprawne oko kulinarne wychwyci wnet ,że nie ma tu papryki , mało jest pomidora,nie ma świeżego ogórka ,którego zastąpił małosolny (nie gazujący) 3 - dniowy , nie ma czarnej oliwki.Sos jest zupełnie inny.
1.po łyżce musztardy stołowej i francuskiej
2.4 łyżki oleju
3.2 ząbki czosnku
4.pęczek koperku
5. sól plus cukier do smaku.
6. 1/2 opakowania fety (żółte op.)
Blender i sos gotowy.Żadna filozofia.
Skład mojej okrojonej.
1.1/2 sałaty lodowej rwanej nie krojonej nozem
2.ogórek małosolny
3.rukola
4.pomidorki koktajlowe
5.1/2 op. pozostałego (żółtej ) fety.
Zalewam sosem i wychodzi jak ta na fotce.Obiecałem ,że sos wkleję.To wkleiłem.Jest naprawdę sprawdzony i wyśmienity. Super.
Dostępne w wersji mobilnej