dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+

Zobacz wyniki ankiety: Czy zrobiłbyś ponownie kominek w domu

Głosujących
294. Nie możesz głosować w tej sondzie
  • Nie róbcie kominków w domu!

    86 29,25%
  • Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!

    166 56,46%
  • Mam mieszane uczucia

    42 14,29%
Strona 646 z 652
Pokaż wyniki od 12.901 do 12.920 z 13036
  1. #12901
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... Avatar Myjk
    Zarejestrowany
    Aug 2013
    Skąd
    WAW
    Posty
    5.064

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kaizen Zobacz post
    Ale tak:



    ani tak:



    nie potrafi.
    Boooorze, w takim syfie jedzenie robić...

    Cytat Napisał Kaizen Zobacz post
    Uprzedzając argument - nie, piekarnik elektryczny też tak nie potrafi.
    Oczywiście że potrafi: https://youtu.be/G-jPoROGHGE?t=1032
    Nie chwaląc się, też mi taka wychodzi.
    Dziennik Budowy
    *Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla -20@22oC | 10MWh/rok
    *PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
    *Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
    *Stan: Basen ogrodowy w wykończeniu

  2. #12902
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... Avatar Myjk
    Zarejestrowany
    Aug 2013
    Skąd
    WAW
    Posty
    5.064

    Domyślnie

    Cytat Napisał fotohobby Zobacz post
    Ze starych lat pamiętam kafloki w domach, mieszkaniach rodziny i ich ulgę, kiedy montowali CO
    Nie widzę, żeby ktoś tęsknił za kominkiem
    Moja ciotka nadal ma kafloka i nawet na nim jeszcze wodę gotuje i jedzenie robi. Oczywiście ja muszę tym syfem z kafloka (opalanego także wunglem) oddychać.
    Dziennik Budowy
    *Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla -20@22oC | 10MWh/rok
    *PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
    *Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
    *Stan: Basen ogrodowy w wykończeniu

  3. #12903
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... Avatar Myjk
    Zarejestrowany
    Aug 2013
    Skąd
    WAW
    Posty
    5.064

    Domyślnie

    Cytat Napisał Janekk1234 Zobacz post
    serio trzeba to tłumaczyć ?
    widziałeś kiedyś ognisko, siedziałeś przy nim ?
    Ciepło w mordę zimno w tyłek i śmierdzi się potem wędzonką. Super sprawa.
    Dziennik Budowy
    *Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla -20@22oC | 10MWh/rok
    *PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
    *Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
    *Stan: Basen ogrodowy w wykończeniu

  4. #12904

    Domyślnie

    Cytat Napisał fotohobby Zobacz post
    Wymysł ? Mierzyłem kiedyś stężenie PM10 w domu, gdzie odpalony był kominek, z którego po otwarciu i dołożeniu każdorazowo czuć było palonym drewnem.

    Wskaźnik pokazał około 200ppm, po czym z upĺywem czasu spadał do około 50, po czym znów następowało dołoźenie polan 1 znów 200ppm.
    Oczywiście, nie każdy wkład tak sie zachowuje, ale tam było to notoryczne
    Zastawiam się jak ta ludzkość przeżyła od czasów Neandertalczyków do teraz, przy tym stężeniu PM 10. Chyba wyginęła, co?
    navigare necesse est, vivere non est necesse

  5. #12905
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Avatar Kaizen
    Zarejestrowany
    Jun 2014
    Kod pocztowy
    05-540
    Posty
    24.535
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    155

    Domyślnie

    Cytat Napisał Myjk Zobacz post
    Boooorze, w takim syfie jedzenie robić...
    Od wieków ludzie tak piekli pieczywo. Dezynfekcja wzorowa. Brud też wypalony lepiej, niż w piekarniku katalitycznym (tak czysty od spodu kamień miałem jak był nowy - za każdym razem odwracam teraz).



    Cytat Napisał Myjk Zobacz post
    Oczywiście że potrafi: https://youtu.be/G-jPoROGHGE?t=1032
    Nie chwaląc się, też mi taka wychodzi.
    Od wielu, wielu lat piekłem pizzę w piekarniku. Maks 275*C - do pięt nie dorasta pizzy pieczonej w 350*+. Akurat ostatnio przerabiam wg wymogów WVPN (to na fotce). Ani na raz, ani na dwa razy pieczona nie umywa się do tej z kominka. Smakuje jak w dobrej pizzerii (Otto Pompieri dla przykładu polecam).

  6. #12906
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... Avatar Myjk
    Zarejestrowany
    Aug 2013
    Skąd
    WAW
    Posty
    5.064

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kaizen Zobacz post
    Od wieków ludzie tak piekli pieczywo. Dezynfekcja wzorowa. Brud też wypalony lepiej, niż w piekarniku katalitycznym (tak czysty od spodu kamień miałem jak był nowy - za każdym razem odwracam teraz).
    hihihi tak, tak -- i ciepło cieplejsze.

    Cytat Napisał Kaizen Zobacz post
    Od wielu, wielu lat piekłem pizzę w piekarniku. Maks 275*C - do pięt nie dorasta pizzy pieczonej w 350*+. Akurat ostatnio przerabiam wg wymogów WVPN (to na fotce). Ani na raz, ani na dwa razy pieczona nie umywa się do tej z kominka. Smakuje jak w dobrej pizzerii (Otto Pompieri dla przykładu polecam).
    Ponieważ w piekarniku, zgodnie z tym co pokazuje Vito, trzeba piec z kamieniem (potężnym, mój się grzeje 2h) i wychodzi równie dobra co z pieca, zresztą są dedykowane piecyki do chleba i pizzy osiągające wyższe temperatury -- nie trzeba, by zjeść, sąsiadów wędzić. Generalnie i tak w pizzy najważniejsze jest ciasto.
    Dziennik Budowy
    *Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla -20@22oC | 10MWh/rok
    *PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
    *Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
    *Stan: Basen ogrodowy w wykończeniu

  7. #12907
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Avatar Kaizen
    Zarejestrowany
    Jun 2014
    Kod pocztowy
    05-540
    Posty
    24.535
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    155

    Domyślnie

    Cytat Napisał Myjk Zobacz post
    Ponieważ w piekarniku, zgodnie z tym co pokazuje Vito, trzeba piec z kamieniem (potężnym, mój się grzeje 2h) i wychodzi równie dobra co z pieca, zresztą są dedykowane piecyki do chleba i pizzy osiągające wyższe temperatury -- nie trzeba, by zjeść, sąsiadów wędzić. Generalnie i tak w pizzy najważniejsze jest ciasto.
    Gdzie znalazłeś "potężny" kamień z kordierytu? Czy zachwycasz się szamotem?

    Sąsiadów do wędzę jak sobie wędzę. Jak piekę to nie wędzę.

    Jakoś zdecydowanie bardziej smakuje mi pizza z pizzerii reklamujących się, że pizzę pieką w piecu opalanym drewnem niż "naszym sekretem jest ciasto".
    Z dokładnie tak samo zrobionym ciastem z tej samej mąki zdecydowanie lepiej smakuje pizza z kominka.

  8. #12908
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Avatar fotohobby
    Zarejestrowany
    Aug 2011
    Skąd
    Rybnik
    Posty
    18.667
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    4

    Domyślnie

    Cytat Napisał wykrot Zobacz post
    Zastawiam się jak ta ludzkość przeżyła od czasów Neandertalczyków do teraz, przy tym stężeniu PM 10. Chyba wyginęła, co?
    Przeżyć przeżyje, bo statystycznie każdy, zanim ten poziom PM10 skróci mu życie, zdąży spłodzić potomka.

  9. #12909
    Lider FORUM (min. 2800) Avatar Remiks
    Zarejestrowany
    Dec 2011
    Kod pocztowy
    58-560
    Posty
    4.687
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    16

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kaizen Zobacz post
    Gdzie znalazłeś "potężny" kamień z kordierytu? Czy zachwycasz się szamotem?

    Sąsiadów do wędzę jak sobie wędzę. Jak piekę to nie wędzę.

    Jakoś zdecydowanie bardziej smakuje mi pizza z pizzerii reklamujących się, że pizzę pieką w piecu opalanym drewnem niż "naszym sekretem jest ciasto".
    Z dokładnie tak samo zrobionym ciastem z tej samej mąki zdecydowanie lepiej smakuje pizza z kominka.
    Jestem pod wrażeniem że Tobie się chce do tego ten kordieryt. Ciasto na chlebek było raczej przegarowane
    Aby być mądrym, nie wystarczy mieć wiele ksiąg: osioł dźwigający na grzbiecie wiele książek nie jest przez to mądrzejszy.
    Mark Twain "Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem... "

  10. #12910
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... Avatar Myjk
    Zarejestrowany
    Aug 2013
    Skąd
    WAW
    Posty
    5.064

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kaizen Zobacz post
    Gdzie znalazłeś "potężny" kamień z kordierytu? Czy zachwycasz się szamotem?
    Widzisz, zadaniem kamienia jest podgrzać ciasto od dołu, ale przede wszystkim oddać szybko ciepło po otwarciu piekarnika celem włożenia/wyjęcia pizzy. Taki hint, możesz dać dwa kamienie w piekarniku, będą dwa razy potężniejsze niż jeden.

    Cytat Napisał Kaizen Zobacz post
    Jakoś zdecydowanie bardziej smakuje mi pizza z pizzerii reklamujących się, że pizzę pieką w piecu opalanym drewnem niż "naszym sekretem jest ciasto".
    Z dokładnie tak samo zrobionym ciastem z tej samej mąki zdecydowanie lepiej smakuje pizza z kominka.
    Ale że smakuje bo się reklamują? Ja wiem że reklama dźwignią handlu, no ale bez przesady. Wiadomo że pieca dżewnianego pizza wali wędzonką, ale czy odrazu taka lepsza? Nie dla mnie. Z grilla ludzie też wolą znad węgla, mnie bardziej smakuje z elektrycznego/gazowego bo właśnie czuję smak potrawy a nie zabijające większość aromatów potrawy posmak drewnianej wędzonki.
    Ostatnio edytowane przez Myjk ; 19-11-2021 o 19:13
    Dziennik Budowy
    *Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla -20@22oC | 10MWh/rok
    *PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
    *Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
    *Stan: Basen ogrodowy w wykończeniu

  11. #12911
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Avatar d7d
    Zarejestrowany
    Sep 2014
    Skąd
    Poznań
    Posty
    10.995

    Domyślnie

    Cytat Napisał wykrot Zobacz post
    Zastawiam się jak ta ludzkość przeżyła od czasów Neandertalczyków do teraz, przy tym stężeniu PM 10. Chyba wyginęła, co?
    Zastanów się mocniej to może się dowiesz
    Ewentualnie poczytaj i też możesz dowiedzieć się.
    Jest to podstawowa wiedza.
    My zostajemy w UE !!
    #StopRussia !!

  12. #12912
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Avatar d7d
    Zarejestrowany
    Sep 2014
    Skąd
    Poznań
    Posty
    10.995

    Domyślnie

    Cytat Napisał Kaizen Zobacz post
    Od wieków ludzie tak piekli pieczywo. Dezynfekcja wzorowa. Brud też wypalony lepiej, niż w piekarniku katalitycznym (tak czysty od spodu kamień miałem jak był nowy - za każdym razem odwracam teraz).
    ...
    Od wielu, wielu lat piekłem pizzę w piekarniku. Maks 275*C - do pięt nie dorasta pizzy pieczonej w 350*+. Akurat ostatnio przerabiam wg wymogów WVPN (to na fotce). Ani na raz, ani na dwa razy pieczona nie umywa się do tej z kominka. Smakuje jak w dobrej pizzerii (Otto Pompieri dla przykładu polecam).
    Może ten ekstra smak wynika nie z temperatury 350 oC a z dodatków aromatyzujących znajdujących się w dymie spalanego drewna ...
    Koza nigdy nie będzie piecem do pizzy..

    Co znajduje się w dymie ze spalania drewna?
    Dym ze spalania drewna ma dla wielu osób przyjemny zapach, budzi też miłe skojarzenia. W przeciwieństwie do węgla, drewno jest często uważane za opał „ekologiczny”. Jednak dym powstający przy spalaniu biomasy zawiera wiele substancji szkodliwych dla zdrowia. Wśród nich najważniejszy jest pył zawieszony.
    W dymie ze spalanego drewna znajdziemy też między innymi tlenek węgla, benzen, toluen, styren, formaldehyd czy akroleinę. A także rakotwórcze i mutagenne wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), w tym benzo[a]piren oraz wiele innych związków chemicznych.
    Wśród produktów spalania drewna znajdziemy nawet bardzo szkodliwe dioksyny.

    https://airly.org/pl/co-znajduje-sie...alania-drewna/
    My zostajemy w UE !!
    #StopRussia !!

  13. #12913
    Lider FORUM (min. 2800) Avatar Remiks
    Zarejestrowany
    Dec 2011
    Kod pocztowy
    58-560
    Posty
    4.687
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    16

    Domyślnie

    A coś bliżej o np. akroleinie?
    Aby być mądrym, nie wystarczy mieć wiele ksiąg: osioł dźwigający na grzbiecie wiele książek nie jest przez to mądrzejszy.
    Mark Twain "Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem... "

  14. #12914
    Banned NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!NAJPOŻYTECZNIEJSZY FORUMOWICZ od ZAWSZE
    adam_mk

    Zarejestrowany
    Jan 2005
    Skąd
    pustynia
    Kod pocztowy
    32-310
    Posty
    22.229

    Domyślnie

    Pamietam smak ziemniaków pieczonych w popiele...
    Chyba sobie coś takiego zrobię, bo mnie podkusiliscie!

    Adam M.

  15. #12915

    Domyślnie

    a
    Cytat Napisał d7d Zobacz post
    Zastanów się mocniej to może się dowiesz
    Ewentualnie poczytaj i też możesz dowiedzieć się.
    Jest to podstawowa wiedza.
    Ech, gdyby ludzie (Ty też) czytali chociaż 10% tego co ja...
    navigare necesse est, vivere non est necesse

  16. #12916

    Domyślnie

    Cytat Napisał adam_mk Zobacz post
    Pamietam smak ziemniaków pieczonych w popiele...
    Chyba sobie coś takiego zrobię, bo mnie podkusiliscie! .
    Adasiu, a masz sadło do ziemniaków? Wieprzowe, bo za własnym paskiem spodni to wiem, że nie masz.
    navigare necesse est, vivere non est necesse

  17. #12917
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!! Avatar d7d
    Zarejestrowany
    Sep 2014
    Skąd
    Poznań
    Posty
    10.995

    Domyślnie

    Cytat Napisał wykrot Zobacz post
    a

    Ech, gdyby ludzie (Ty też) czytali chociaż 10% tego co ja...
    Doczytałeś już na temat PM10 "od czasów Neandertalczyków do teraz" ??
    My zostajemy w UE !!
    #StopRussia !!

  18. #12918
    Lider FORUM (min. 2800) Avatar Remiks
    Zarejestrowany
    Dec 2011
    Kod pocztowy
    58-560
    Posty
    4.687
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    16

    Domyślnie

    E tam PM-y dawaj o akroleinie.
    Aby być mądrym, nie wystarczy mieć wiele ksiąg: osioł dźwigający na grzbiecie wiele książek nie jest przez to mądrzejszy.
    Mark Twain "Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem... "

  19. #12919
    Banned NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!NAJPOŻYTECZNIEJSZY FORUMOWICZ od ZAWSZE
    adam_mk

    Zarejestrowany
    Jan 2005
    Skąd
    pustynia
    Kod pocztowy
    32-310
    Posty
    22.229

    Domyślnie

    Cytat Napisał wykrot Zobacz post
    Adasiu, a masz sadło do ziemniaków? Wieprzowe, bo za własnym paskiem spodni to wiem, że nie masz.
    MIAŁEM!
    Wywaliłem z diety piwo i węgloodany...
    Portki mi teraz z du.. spadają...

    Zaczeło się od wyjazdu służbowego i noclegu w hotelu...
    I tam mieli lustro po drodze do prysznica ustawione PO LEWEJ!
    Chciał nie chciał to się obejrzałem z boku...
    Paskudne miejsce... Chociaż karmią dobrze!
    Więcej tam nie zanocuję!

    Adam M.

  20. #12920

    Domyślnie

    O kurna, a mnie przybyło. Teraz byś mnie chyba nie poznał.
    navigare necesse est, vivere non est necesse

Strona 646 z 652

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony