Boooorze, w takim syfie jedzenie robić...
Oczywiście że potrafi: https://youtu.be/G-jPoROGHGE?t=1032
Nie chwaląc się, też mi taka wychodzi.![]()
Nie róbcie kominków w domu!
Oczywiście zrobiłbym. Róbcie kominki!
Mam mieszane uczucia
Boooorze, w takim syfie jedzenie robić...
Oczywiście że potrafi: https://youtu.be/G-jPoROGHGE?t=1032
Nie chwaląc się, też mi taka wychodzi.![]()
Dziennik Budowy
*Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla -20@22oC | 10MWh/rok
*PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
*Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
*Stan: Basen ogrodowy w wykończeniu
Dostępne w wersji mobilnej
Dziennik Budowy
*Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla -20@22oC | 10MWh/rok
*PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
*Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
*Stan: Basen ogrodowy w wykończeniu
Dostępne w wersji mobilnej
Dziennik Budowy
*Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla -20@22oC | 10MWh/rok
*PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
*Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
*Stan: Basen ogrodowy w wykończeniu
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Od wieków ludzie tak piekli pieczywo. Dezynfekcja wzorowa. Brud też wypalony lepiej, niż w piekarniku katalitycznym (tak czysty od spodu kamień miałem jak był nowy - za każdym razem odwracam teraz).
Od wielu, wielu lat piekłem pizzę w piekarniku. Maks 275*C - do pięt nie dorasta pizzy pieczonej w 350*+. Akurat ostatnio przerabiam wg wymogów WVPN (to na fotce). Ani na raz, ani na dwa razy pieczona nie umywa się do tej z kominka. Smakuje jak w dobrej pizzerii (Otto Pompieri dla przykładu polecam).
DB
BK,Płyta czy ławy, PC, Kable, Darmowe poddasze, Bezwładność podłogówki, EU, EP, FLIRtuję, ERV, Opłacalność i regulacja WM, Covid.
Dostępne w wersji mobilnej
hihihi tak, tak -- i ciepło cieplejsze.
Ponieważ w piekarniku, zgodnie z tym co pokazuje Vito, trzeba piec z kamieniem (potężnym, mój się grzeje 2h) i wychodzi równie dobra co z pieca, zresztą są dedykowane piecyki do chleba i pizzy osiągające wyższe temperatury -- nie trzeba, by zjeść, sąsiadów wędzić. Generalnie i tak w pizzy najważniejsze jest ciasto.
Dziennik Budowy
*Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla -20@22oC | 10MWh/rok
*PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
*Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
*Stan: Basen ogrodowy w wykończeniu
Dostępne w wersji mobilnej
Gdzie znalazłeś "potężny" kamień z kordierytu? Czy zachwycasz się szamotem?
Sąsiadów do wędzę jak sobie wędzę. Jak piekę to nie wędzę.
Jakoś zdecydowanie bardziej smakuje mi pizza z pizzerii reklamujących się, że pizzę pieką w piecu opalanym drewnem niż "naszym sekretem jest ciasto".
Z dokładnie tak samo zrobionym ciastem z tej samej mąki zdecydowanie lepiej smakuje pizza z kominka.
DB
BK,Płyta czy ławy, PC, Kable, Darmowe poddasze, Bezwładność podłogówki, EU, EP, FLIRtuję, ERV, Opłacalność i regulacja WM, Covid.
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Aby być mądrym, nie wystarczy mieć wiele ksiąg: osioł dźwigający na grzbiecie wiele książek nie jest przez to mądrzejszy.
Mark Twain "Nigdy nie dyskutuj z idiotą! Najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem... "
Dostępne w wersji mobilnej
Widzisz, zadaniem kamienia jest podgrzać ciasto od dołu, ale przede wszystkim oddać szybko ciepło po otwarciu piekarnika celem włożenia/wyjęcia pizzy. Taki hint, możesz dać dwa kamienie w piekarniku, będą dwa razy potężniejsze niż jeden.
Ale że smakuje bo się reklamują? Ja wiem że reklama dźwignią handlu, no ale bez przesady.Wiadomo że pieca dżewnianego pizza wali wędzonką, ale czy odrazu taka lepsza? Nie dla mnie. Z grilla ludzie też wolą znad węgla, mnie bardziej smakuje z elektrycznego/gazowego bo właśnie czuję smak potrawy a nie zabijające większość aromatów potrawy posmak drewnianej wędzonki.
Ostatnio edytowane przez Myjk ; 19-11-2021 o 19:13
Dziennik Budowy
*Dom: 190m2 (ogrzewane) + 55m2 (garaż+pom.gosp.) OZC CO 6,5kW dla -20@22oC | 10MWh/rok
*PC G-G APIC 9kW z GWC spiralnym 500m2 PE40 5x150mb ~12kW
*Fotowoltaika 10kWp SunEarth 325Wp, 3 połacie ESW, z falownikiem Fronius 8.2 3F
*Stan: Basen ogrodowy w wykończeniu
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Może ten ekstra smak wynika nie z temperatury 350 oC a z dodatków aromatyzujących znajdujących się w dymie spalanego drewna ...
Koza nigdy nie będzie piecem do pizzy..
Co znajduje się w dymie ze spalania drewna?
Dym ze spalania drewna ma dla wielu osób przyjemny zapach, budzi też miłe skojarzenia. W przeciwieństwie do węgla, drewno jest często uważane za opał „ekologiczny”. Jednak dym powstający przy spalaniu biomasy zawiera wiele substancji szkodliwych dla zdrowia. Wśród nich najważniejszy jest pył zawieszony.
W dymie ze spalanego drewna znajdziemy też między innymi tlenek węgla, benzen, toluen, styren, formaldehyd czy akroleinę. A także rakotwórcze i mutagenne wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA), w tym benzo[a]piren oraz wiele innych związków chemicznych.
Wśród produktów spalania drewna znajdziemy nawet bardzo szkodliwe dioksyny.
https://airly.org/pl/co-znajduje-sie...alania-drewna/
My zostajemy w UE !!
#StopRussia !!
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej
MIAŁEM!
Wywaliłem z diety piwo i węgloodany...
Portki mi teraz z du.. spadają...
Zaczeło się od wyjazdu służbowego i noclegu w hotelu...
I tam mieli lustro po drodze do prysznica ustawione PO LEWEJ!
Chciał nie chciał to się obejrzałem z boku...
Paskudne miejsce... Chociaż karmią dobrze!
Więcej tam nie zanocuję!
Adam M.
Dostępne w wersji mobilnej
Dostępne w wersji mobilnej