Napisał
KLARSAN
Cześć,
tak naprawdę wszystko zależy od Twoich indywidualnych potrzeb. Znasz dokładną twardość wody i średnie zużycie w skali miesiąca?
Jeśli woda nie jest bardzo, bardzo twarda, to smak nie będzie zmieniony, poziom sodu również nie będzie wysoki. Jednak w przypadku bardzo twardej wody poziom sodu znacznie sie podnosi i wtedy rekomenduje się zainstalowanie odwróconej osmozy pod zlewem, która usunie ten sód. W innych przypadku, opcjonalnie dla polepszenia smaku możesz zastosować np. ultrafiltrację pod zlewem. Poprawi smak, zapach, woda będzie czystsza, a pozostałe minerały nie będą usuwane z wody.
Rekomenduje sie wybór zmiękczacza ze złożem Lewatit, ponieważ jest to monosferyczne złoże wysokiej jakości.
Jeśli chodzi o zestawy dwuczęściowe, to zazwyczaj występują one w pojemnościach od 30 litrów. Zatem wybór takiego modelu także zależy od Twoich potrzeb - twardości wody, średniego zużycia.
Jak najbardziej możesz zamontować bypass przy każdym zmiękczaczu wody, jeśli widzisz taką potrzebę.