dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Strona 20 z 33
Pokaż wyniki od 381 do 400 z 646
  1. #381
    ELITA FORUM (min. 1000)
    pati25

    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Posty
    1.633
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    12

    Domyślnie

    ja tez jutro pieke magpie101.dam znac jak wyjda A moze ktos ma sprawdzony sposób na jakis dobry lukier

  2. #382
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... SPOSTRZEGAWCZY DUCH FORUMFORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar magpie101
    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    dolnośląskie
    Posty
    6.126
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    322

    Domyślnie

    Ja w tym roku pierwszy raz nie bede robic z lukrem, ktory po jakims czasie peka. Zrobie z polewa biala i czekoladowa, jadlam ostatnio u kogos z mojego przepisu pierniki z polewami i bardzo mi smakowaly. Polewy kupie gotowe takie do podgrzania w cieplej wodzie.

  3. #383
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar Zochna
    Zarejestrowany
    Sep 2004
    Skąd
    3miasto
    Posty
    5.879

    Domyślnie

    Cytat Napisał magpie101
    Cytat Napisał galka
    Zochna czy wyszło Ci też tyle blach
    U mnie cała kuchnia była zastawiona ,aż sie mąż pytał czy z synową zapisałyśmy się do koła gospodyń wiejskich
    mi wychodzi 100 sztuk z jednej porcji ciasta, na ktore proporcje podawalam.
    Pewnie więcej niż 100
    Ale ja pierwszą połowę cienko wałkowałam - także z 5 blach spokojnie,
    a tych grubszych - tak ze 3 blachy
    Rodzinie część rozdałam - Ich podziw i wdzięczność - bezcenne
    Wegetarianie nie jedzą wprawdzie zwierząt, ale zjadają im pożywienie ...

  4. #384
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar Zochna
    Zarejestrowany
    Sep 2004
    Skąd
    3miasto
    Posty
    5.879

    Domyślnie

    Cytat Napisał magpie101
    Ja w tym roku pierwszy raz nie bede robic z lukrem, ktory po jakims czasie peka. Zrobie z polewa biala i czekoladowa, jadlam ostatnio u kogos z mojego przepisu pierniki z polewami i bardzo mi smakowaly. Polewy kupie gotowe takie do podgrzania w cieplej wodzie.
    magpie - a mój lukier nie pęka. znaczy nie zauważyłam
    ja robię z samej cytryny i cukru pudru - a na koniec ucierania dodaje jeszcze trochę miekkiego masła. Z masłem jest taki gładki i fajnie się błyszczy
    No i ma dodatkowy milion kalorii
    Wegetarianie nie jedzą wprawdzie zwierząt, ale zjadają im pożywienie ...

  5. #385
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... SPOSTRZEGAWCZY DUCH FORUMFORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar magpie101
    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    dolnośląskie
    Posty
    6.126
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    322

    Domyślnie

    Cytat Napisał Zochna
    Cytat Napisał magpie101
    Ja w tym roku pierwszy raz nie bede robic z lukrem, ktory po jakims czasie peka. Zrobie z polewa biala i czekoladowa, jadlam ostatnio u kogos z mojego przepisu pierniki z polewami i bardzo mi smakowaly. Polewy kupie gotowe takie do podgrzania w cieplej wodzie.
    magpie - a mój lukier nie pęka. znaczy nie zauważyłam
    ja robię z samej cytryny i cukru pudru - a na koniec ucierania dodaje jeszcze trochę miekkiego masła. Z masłem jest taki gładki i fajnie się błyszczy
    No i ma dodatkowy milion kalorii
    A ja robie z wody i cukru pudru i pewnie dlatego peka.
    Jak dajesz cytryne to wody juz nie dodajesz?

  6. #386
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar Zochna
    Zarejestrowany
    Sep 2004
    Skąd
    3miasto
    Posty
    5.879

    Domyślnie

    Nie - sam sok z cytryny .
    Lukier jest taki kwaskowaty - dobrze się komponuje ze słodkimi ciastkami
    Wegetarianie nie jedzą wprawdzie zwierząt, ale zjadają im pożywienie ...

  7. #387
    ELITA FORUM (min. 1000)
    pati25

    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Posty
    1.633
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    12

    Domyślnie

    Aby lukier nie pekał podobno troszeczkę oliwy trzeba dodac :0Sprawdzał ktos?

  8. #388
    ELITA FORUM (min. 1000)
    pati25

    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Posty
    1.633
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    12

    Domyślnie

    Aby lukier nie pekał podobno troszeczkę oliwy trzeba dodac :0Sprawdzał ktos?

  9. #389
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar Zochna
    Zarejestrowany
    Sep 2004
    Skąd
    3miasto
    Posty
    5.879

    Domyślnie

    masło , masło ...
    Wegetarianie nie jedzą wprawdzie zwierząt, ale zjadają im pożywienie ...

  10. #390
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... ŻĄDŁO FORUM Avatar JoShi
    Zarejestrowany
    Mar 2004
    Skąd
    mazowieckie
    Posty
    9.894
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    184

    Domyślnie

    Cytat Napisał pati25
    Aby lukier nie pekał podobno troszeczkę oliwy trzeba dodac :0Sprawdzał ktos?
    Ja nie dodaję oliwy. Robię z soku z cytryny i cukru pudru i nie pęka. Ja więc widać daje się zrobić bez oliwy.
    Na świecie nie ma innych zjawisk, poza zjawiskami fizycznymi...
    Dziennik na forum :: Dziennik ze zdjęciami :: blog

  11. #391
    ELITA FORUM (min. 1000)
    pati25

    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Posty
    1.633
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    12

    Domyślnie

    magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota.


  12. #392
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... SPOSTRZEGAWCZY DUCH FORUMFORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar magpie101
    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    dolnośląskie
    Posty
    6.126
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    322

    Domyślnie

    Cytat Napisał pati25
    magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota.

    , a jak robilas w koncu lukier?

  13. #393
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) DOBRY DUSZEK FORUM...NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!FORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar Żelka
    Zarejestrowany
    Mar 2005
    Posty
    16.874

    Domyślnie

    Cytat Napisał pati25
    magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota.
    Ktore to, ktore, ja tez chce?
    Te?

    Pierniki:

    -1 kg maki
    -2 jaja
    -4 lyzeczki sody
    -1/2 szklanki mleka
    -20 dkg cukru
    -50 dkg miodu plynnego
    -1 kostka masla prawdziwego
    -30 g przyprawy do piernika
    -1 plaska lyzka kakao

    Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.
    Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc).
    Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie.
    Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly).

  14. #394
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... SPOSTRZEGAWCZY DUCH FORUMFORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar magpie101
    Zarejestrowany
    Nov 2005
    Skąd
    dolnośląskie
    Posty
    6.126
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    322

    Domyślnie

    Cytat Napisał Żelka
    Cytat Napisał pati25
    magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota.
    Ktore to, ktore, ja tez chce?
    Te?

    Pierniki:

    -1 kg maki
    -2 jaja
    -4 lyzeczki sody
    -1/2 szklanki mleka
    -20 dkg cukru
    -50 dkg miodu plynnego
    -1 kostka masla prawdziwego
    -30 g przyprawy do piernika
    -1 plaska lyzka kakao

    Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.
    Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc).
    Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie.
    Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly).
    Tak

  15. #395
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) DOBRY DUSZEK FORUM...NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!FORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar Żelka
    Zarejestrowany
    Mar 2005
    Posty
    16.874

    Domyślnie

    Dzieki Mag!

  16. #396
    ELITA FORUM (min. 1000)
    pati25

    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Posty
    1.633
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    12

    Domyślnie

    Cytat Napisał magpie101
    Cytat Napisał pati25
    magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota.

    , a jak robilas w koncu lukier?
    Witaj ,Nie robiłam kupiłam gotowy .Coś 1,5zł za 1 opakowanie lukru

  17. #397
    ELITA FORUM (min. 1000)
    pati25

    Zarejestrowany
    Nov 2006
    Posty
    1.633
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    12

    Domyślnie

    Cytat Napisał magpie101
    Cytat Napisał Żelka
    Cytat Napisał pati25
    magpie101 ciasteczka z twojego przepisu sa super...jezzuuuuu ale pychota.
    Ktore to, ktore, ja tez chce?
    Te?

    Pierniki:

    -1 kg maki
    -2 jaja
    -4 lyzeczki sody
    -1/2 szklanki mleka
    -20 dkg cukru
    -50 dkg miodu plynnego
    -1 kostka masla prawdziwego
    -30 g przyprawy do piernika
    -1 plaska lyzka kakao

    Do miski wkladamy wszystko procz masla. Maslo topimy i wlewamy, a sode rozpuszczamy w mleku i dopiero dolewamy do reszty skladnikow.
    Zarabiamy ciasto i odstawiamy w chlodne miejsce najlepiej na kilka tygodni (jak sie ktos spozni to kilka dni tez moze byc).
    Walkujemy ciasto ale nie za cienko i pieczemy na 170 stopni po 10 minut. Nie pieke na srodkowym ruszcie tylko o jednen wyzej na pergaminie.
    Przestudzone ozdabiamy i chowamy (ja chowam w plastikowych pojemnikach ze szczelna pokrywka zeby nie wyschly).
    Tak
    Dokładnie te fajne bede co roku robic

  18. #398
    Lider FORUM (min. 2800) Avatar nastka79
    Zarejestrowany
    Jul 2007
    Posty
    3.023
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    89

    Domyślnie

    Śledź w pomidorach

    Matjasy zamaczamy w wodzie żeby wypłukać z nich trochę soli na około 2-3 godziny. Na patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka na dużej ilości oleju. Po zeszkleniu cebuli dodajemy przecier pomidorowy ( ja na 3-4 cebule daję ok. 2 łyżki). Dorzucamy namoczone wcześniej rodzynki (na tę ilość niecała paczka, z reguły daję te duże rodzynki). Wszystko mieszamy żeby się ładnie połączyło, zostawiamy do ostygnięcia. Po wystudzeniu układamy w miscze warstwę śledzi pokrojonych w małe paseczki, i na to warstwa sosu, znów śledzie i znów sos... I tak aż do wyczerpania składników. Zostawiamy do przegryzienia. U nas jest to hit już od kilku ładnych lat.

  19. #399

    Domyślnie

    W związku z jutrzejszą imprezą rodzinną ( urodziny mojej córeczki ) zrobiłam dziś dwie sałatki. Może ktoś skorzysta z przepisu.
    1. Sałatka z makaronem, szynka, serem, kukurydzą i groszkiem. Wszystko wymieszane z majonezem i przyprawami.

    2. Sałatka z jajkami, marynowanymi pieczarkami i ogórkiem konserwowym, wszystko wymieszane z majonezem i przyprawami.
    Życie jest zbyt poważne, by o nim poważnie mówić.

  20. #400
    Banned FORUMOWICZ WIELKI SERCEM
    gawel

    Zarejestrowany
    Feb 2003
    Posty
    10.268

    Domyślnie

    Mam pytanie czy ktoś ma jakiś ciekawy przepis na rybę do podania na wigilię i nie koniecznie karpia.

Strona 20 z 33

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony