dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19
  1. #1
    STAŁY BYWALEC (min. 300)
    Rodmano

    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Skąd
    Trójmiasto
    Posty
    323

    Domyślnie Rekuperacja w spiżarni-czy robić ?

    Witam,

    Robią u mnie w tej chwili system wentylacji mechanicznej,zastanawiam się czy robić wyciąg(wywiew) w pomieszczeniu spiżarni,które jest przy kuchni na parterze ?

    Jakie macie przemyślenia na ten temat ?

    Czekam na rady.

    pozdrawiam

  2. #2

    Domyślnie

    Jeśli spiżarnia ma służyć jako spiżarnia to tylko wentylacja naturalna, a pomieszczenie termicznie i szczelnie oddzielone od części ogrzewanej, podłoga nieocieplona.

    Jak zrobisz wyciąg to musisz zrobić otwory w drzwiach i temperatura w spiżarni będzie bliska 20stopni. A to chyba za ciepło. Jeśli zrobisz wyciąg i nawiew to będzie ciut niższa temperatura ale wciąż za wysoka jak na spiżarnię. Jeśli zrobisz tylko nawiew to "zapachy" zostaną wypchnięte do kuchni czyli lipa.

    Takie moje przemyślenia bo spiżarni nie mam.

  3. #3
    STAŁY BYWALEC (min. 300)
    lesz

    Zarejestrowany
    Jan 2010
    Skąd
    poznan
    Posty
    363
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    1

    Domyślnie

    no w sumie sam nie wiem mialem z tym problem i ostatecznie jest puszczony 1 kanal na skrzynkach mam zostawione miejsca, wiec moge pozniej wybrac czy to bedzie wywiew czy nawiew (teoretycznie nawet da sie puscic 2 nitke i zrobic to i to). sprawdze pewnie jesienia i zima co jest lepsze

    gdzies juz byla o tym rozmowa, ale nie pamietam w ktorym watku, z tego co gdzies tam dzwoni:
    minusy tylko wyciagu - zaciaganie wilg. i cieplego pow. z kuchni, np. po gotowaniu
    minusy braku went. - zaduch
    najmniej problematyczne (najmniej negatywnych komentarzy) bylo nawiewanie, albo naw+wyc ustawione na minimum anemostatami.

    pytanie dobre, z checia poslucham wiecej opinii
    Nie mam polskich znakow, przepraszam, ale pisze bez ogonkow

  4. #4
    Banned
    Tomasz Brzęczkowski

    Zarejestrowany
    Jul 2011
    Skąd
    Warszawa
    Kod pocztowy
    00-716
    Posty
    12.238

    Domyślnie

    Cytat Napisał Crisiano Zobacz post
    Jeśli spiżarnia ma służyć jako spiżarnia to tylko wentylacja naturalna, a pomieszczenie termicznie i szczelnie oddzielone od części ogrzewanej, podłoga nieocieplona.

    Jak zrobisz wyciąg to musisz zrobić otwory w drzwiach i temperatura w spiżarni będzie bliska 20stopni. A to chyba za ciepło. Jeśli zrobisz wyciąg i nawiew to będzie ciut niższa temperatura ale wciąż za wysoka jak na spiżarnię. Jeśli zrobisz tylko nawiew to "zapachy" zostaną wypchnięte do kuchni czyli lipa.

    Takie moje przemyślenia bo spiżarni nie mam.
    Spiżarnia jest pomieszczeniem czystym i suchym. robi się tam nawiew . Przy wywiewie wszystko by zgniło. Co do wentylacji naturalnej... wyklucza się łączenie takiej z mechaniczną.

  5. #5

    Domyślnie

    wyklucz jeszcze garaz,

  6. #6
    STAŁY BYWALEC (min. 300)
    Rodmano

    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Skąd
    Trójmiasto
    Posty
    323

    Domyślnie

    U mnie spiżarnia jest osobnym pomieszczeniem,oddzielonym drzwiami od kuchni. Dlaczego więc nie mogę robić tam wentylacji za pomocą okna czy kanałów ?

  7. #7
    Banned
    Tomasz Brzęczkowski

    Zarejestrowany
    Jul 2011
    Skąd
    Warszawa
    Kod pocztowy
    00-716
    Posty
    12.238

    Domyślnie

    Cytat Napisał Rodmano Zobacz post
    U mnie spiżarnia jest osobnym pomieszczeniem,oddzielonym drzwiami od kuchni. Dlaczego więc nie mogę robić tam wentylacji za pomocą okna czy kanałów ?
    A to czemu? Nawiew - warto zrobić.

  8. #8

    Domyślnie

    ze spiżarni to chyba wywiew

  9. #9
    STAŁY BYWALEC (min. 300)
    Rodmano

    Zarejestrowany
    Sep 2012
    Skąd
    Trójmiasto
    Posty
    323

    Domyślnie

    Cytat Napisał syberia Zobacz post
    ze spiżarni to chyba wywiew
    No własnie... ile użytkowników,tyle opinii. Jedni,że nawiew,inni,że wywiew... Chyba po prostu będę sobie okno otwierał jak będzie potrzeba.

  10. #10
    Lider FORUM (min. 2800) Avatar gentoonx
    Zarejestrowany
    Mar 2010
    Skąd
    Warszawa ale uciekam na wieś
    Posty
    4.061

    Domyślnie

    Cytat Napisał Rodmano Zobacz post
    No własnie... ile użytkowników,tyle opinii. Jedni,że nawiew,inni,że wywiew... Chyba po prostu będę sobie okno otwierał jak będzie potrzeba.
    to zrób nawiew i wywiew i będzie OK

    co bedziesz chciał to zakręcisz i wszyscy, łącznie z tymi na forum, będą zadowoleni

  11. #11
    Banned
    Tomasz Brzęczkowski

    Zarejestrowany
    Jul 2011
    Skąd
    Warszawa
    Kod pocztowy
    00-716
    Posty
    12.238

    Domyślnie

    Cytat Napisał Rodmano Zobacz post
    No własnie... ile użytkowników,tyle opinii. Jedni,że nawiew,inni,że wywiew... Chyba po prostu będę sobie okno otwierał jak będzie potrzeba.
    Robi się tylko nawiew . Nawet jak drzwi są szczelne. Chodzi o to, że spiżarnia nie musi być wentylowana ciągle, nie ma tam ludzi. Ważne jest ,by było sucho, by wilgotne powietrze z kuchni + zapachy nie przechodziło przez chłodniejszą spiżarnię.
    Gdy będzie tam nawiew, to zapewni on lekkie nadciśnienie i wentylację gdy otworzymy drzwi.
    ze spiżarni to chyba wywiew
    Wywiewy robi się z pomieszczeń mokrych i "brudnych" spiżarka do takich nie należy. Przy wywiewie wszystko by gniło.

  12. #12
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!)
    perm

    Zarejestrowany
    Apr 2009
    Skąd
    Szczecin
    Dzielnica
    prawobrzeże, na wylocie
    Posty
    11.769

    Domyślnie

    Cytat Napisał Tomasz Brzęczkowski Zobacz post
    Robi się tylko nawiew . Nawet jak drzwi są szczelne. Chodzi o to, że spiżarnia nie musi być wentylowana ciągle, nie ma tam ludzi. Ważne jest ,by było sucho, by wilgotne powietrze z kuchni + zapachy nie przechodziło przez chłodniejszą spiżarnię.
    Gdy będzie tam nawiew, to zapewni on lekkie nadciśnienie i wentylację gdy otworzymy drzwi.
    Wywiewy robi się z pomieszczeń mokrych i "brudnych" spiżarka do takich nie należy. Przy wywiewie wszystko by gniło.
    Robi się nawiew by zapach z przechowywanej tam marchewki, ziemniaków czy cebuli mógł rozejść się po całym domu. Tworzy on, tak pożądaną przez wszystkich sielską atmosferę. Brzęczkowski wie co pisze. (ewentualnie pisze co wie, a, że wie niewiele to...).
    Andrzej Friszke:
    Tyle historia. Warto się ku niej zwracać, by wyciągać wnioski. Na przykład gdy jedna partia jest ważniejsza od instytucji państwa, a stanowisko partyjne jest ważniejsze niż stanowiska państwowe. Wódz partii może wszystko, a partia zrobi wszystko, żeby on był zadowolony. Można mieć wolną ekonomię, a w kategoriach narracji o tym, kto zasługuje na miano obywatela i prawdziwego Polaka, cofnąć się w przeszłość.

  13. #13

    Domyślnie

    Witam.Podciągam temat sprzed 3 lat Jestem w trakcie budowy domu:dom w idaredach (A).Planuję rekuperację.W garażu będzie grawitacyjna i właśnie mam dylemat ze spiżarką.Komin wentylacyjny,który zostawiamy dla garażu i wyrzutni znajduje się w spiżarce.Czy zrobić grawitacyjną w tej spiżarni czy reku?

  14. #14
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) Avatar Kaizen
    Zarejestrowany
    Jun 2014
    Kod pocztowy
    05-540
    Posty
    16.440
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    132

    Domyślnie

    Cytat Napisał mindi Zobacz post
    Czy zrobić grawitacyjną w tej spiżarni czy reku?
    A jak zamierzasz doprowadzić powietrze, żeby zastąpić to wyssane ze spiżarki świeżym? Pomieszczenia z wentylacją mechaniczną muszą być szczelnie oddzielone od tych z grawitacyjną. Zrobisz dziurę w ścianie?

    Nie widzę żadnego argumentu za wentylacją grawitacyjną w ogrzewanym pomieszczeniu (poza sytuacjami, gdy przepisy wymuszają).

  15. #15

    Domyślnie

    Witam,

    Przy zastosowaniu instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperatorem należy zadbać o odpowiednią szczelność przegród zewnętrznych oraz wewnętrznych. W przypadku wydzielenia oddzielnej strefy jak spiżarnia lub inne pomieszczenie, w którym nie będzie wentylacji mechanicznej, należy się liczyć z niekontrolowanym przepływem powietrza przez nieszczelności pomiędzy drzwiami lub poprzez wchodzenie i wychodzenie z pomieszczenia. Do takiego pomieszczenia należy również zastosować oddzielny układ wentylacji grawitacyjnej w postaci kanału wentylacyjnego. Lepiej do spiżarni podłączyć również wentylację mechaniczną o minimalnym strumieniu nawiewnym.
    Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
    Pozdrawiam,
    ________________________________
    Konsultant marki Buderus

  16. #16

    Domyślnie

    Cytat Napisał Konsultant marki Buderus Zobacz post
    Witam,

    Przy zastosowaniu instalacji wentylacji mechanicznej z rekuperatorem należy zadbać o odpowiednią szczelność przegród zewnętrznych oraz wewnętrznych. W przypadku wydzielenia oddzielnej strefy jak spiżarnia lub inne pomieszczenie, w którym nie będzie wentylacji mechanicznej, należy się liczyć z niekontrolowanym przepływem powietrza przez nieszczelności pomiędzy drzwiami lub poprzez wchodzenie i wychodzenie z pomieszczenia.

    Jaki wplyw ma szczelnosc budynku na prace wentylacji mechanicznej. Jakie sa minusy? Czy jest to szkodliwe, niebezpieczne?

  17. #17
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... NAJLEPSZY DORADCA OD ENERGOOSZCZĘDZANIAFORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar coulignon
    Zarejestrowany
    Sep 2007
    Posty
    6.180
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    26

    Domyślnie

    spiżarnia nawiew powietrza. Brzęczkowski ma akurat tutaj ma rację. A że ma ją rzadko więc cieszmy się chwilą.
    Nasz Dziennik

    "Z logiką jest tak, że gdy ktoś jej nie rozumie, to zwykle też nie rozumie że jej nie rozumie"

  18. #18

    Domyślnie

    Wieść niesie że niektórych tak ponosi że w spiżarenkach GWC urządzają!! Tym sposobem mają tam temperaturę gruntu, kosztem zasilania wentylatora. Taka ziemianka w chałupie

  19. #19

    Domyślnie

    Witam,

    Szczelność bryły budynku ma bardzo istotny wpływ na pracę rekuperatora. Nieszczelność występuje zazwyczaj w miejscach połączeń pomiędzy konstrukcją budynku, a stolarką okienną, drzwiami lub na poddaszu. Napływające powietrze zewnętrzne w sposób niekontrolowany zakłóca pracę rekuperatora oraz obniża sprawność odzysku ciepła. Dodatkowo uzyskujemy nieustalony przepływ powietrza dostarczanego, jeżeli duża część powietrza będzie przepływać przez budynek przez nieszczelności w sposób zupełnie niekontrolowany.
    Chętnie odpowiem na ewentualne pytania.
    Pozdrawiam,
    ________________________________
    Konsultant marki Buderus

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony