dostępne w wersji mobilnej muratordom.pl na Facebooku muratordom.pl na Google+
Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18
  1. #1

    Domyślnie Polecam pierniki

    oto przepis:
    1/2 kg miodu; 2 szklanki cukru, 25 dkg masła, 1 kg mąki pszennej, 3
    jaja, 3 łyżki sody, 1/2 szklanki mleka, 1/2 łyżeczki soli, 2-3 torebki
    przyprawy korzennej, orzechy drobno posiekane - garść, 3 łyżki
    posiekanej skórki pomarańczowej

    miód, cukier, masło podgrzać stopniowo, prawie do zawrzenia, później
    masę schłodzić. ta masa ma wspaniały smak do ochłodzonej masy
    stopniowo dodawać wyrabiając ciasto ręką: mąkę, jaja, sodę rozpuszczona
    w zimnym mleku, sól, przyprawę, orzechy i skórkę pomarańczową.

    ciasto wyrobione uformować w kulę - ta czynność nigdy nam sie nie udała,
    zazwyczaj zostaje gęsta masa w misce, która mieści sie do lodówki.

    w lodówce ciasto zimuje ok 2- 4 tygodnie. przed świętami, około 3-4 dni
    dzielimy ciasto na części i wałkujemy na cienkie placki, dosłownie 2-3
    milimetry, albo cieńsze. wykrawamy pierniki foremkami, okładamy na dużej
    blasze i pieczemy kilka minut na zloty kolor w temperaturze ok 200.

    trzeba pilnować żeby sie nie spaliły, pieką sie błyskawicznie. po
    ostygnięciu można udekorować cukiereczkami, rodzynkami, polewami my
    zazwyczaj robimy różne ludziki, choinki i esy-floresy

    najlepiej schować je do tekturowego pudła, żeby nie wyschły, tuz po
    upieczeniu są twarde, później do świąt nabierają miękkości i są świeże
    jeszcze dłuuugo ... pychota

    smacznego!

  2. #2
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJPOŻYTECZNIEJSZY FORUMOWICZ od ZAWSZE
    rrmi

    Zarejestrowany
    Apr 2005
    Posty
    18.490

    Domyślnie

    Mam podoby chyba przepis na pierniczki .
    Czytalam , ze sa bardzo dobre.
    Bede piekla w poniedzialek.


    Poprosze o przepis na makowiec i barszcz czerwony.
    Najlepiej jakis latwy przepis
    Z gory dziekuje,zeby pozniej nie zasmiecac wewatka

  3. #3

    Domyślnie

    barszcz czerwony to ja robię zawsze z koncentratu Krakus w butelce. do tego bulion i przyprawy:cytryna, sol, pieprz moim zdaniem nic prostszego, a smakuje git tylko koniecznie krakus - jest mocno buraczany

  4. #4
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) FORUMOWY MISTRZ PIÓRAFORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar Agduś
    Zarejestrowany
    Dec 2004
    Posty
    20.349
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    249

    Domyślnie

    Cytat Napisał LuiLin
    barszcz czerwony to ja robię zawsze z koncentratu Krakus w butelce. do tego bulion i przyprawy:cytryna, sol, pieprz moim zdaniem nic prostszego, a smakuje git tylko koniecznie krakus - jest mocno buraczany
    Ja też. Tylko nie z kostką, a na wywarze. I TYLKO Krakus!
    mój dziennik
    komentarze
    nowy dziennik
    agdusiowe wojaże

    Praca uszlachetnia, lenistwo uszczęśliwia!

  5. #5

    Domyślnie

    JA juz dzisiaj upieklam pierniczki zapakowalam do pudelka i schowalam zeby moj M nie wypatrzyl i nie zjadl. ))
    przed samymi swietami udekoruje je lukrami

    a barszczgotuje z burakow dodaje warzyw :marchewka pietruszka cebula (koniecznie) zabek czosnku .. warzywko do smaku i lyzeczke octu albo kwasku cytrynowego (czasami jak sa buraki nie zbyt dobre to 2 lyzki koncentratu buraczanego) liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i pieprzu i troche majeranku

    wychodzi naprawde wyborny i zaloze sie ze lepszy niz KRAKUS
    )

    pozdrawiam Milena

  6. #6

    Domyślnie

    nie wątpię, że lepszy i na pewno bardziej pracochłonny mnie jakoś z prawdziwych buraków to nie bardzo idzie a ten, który robią smakuje rodzince, to najważniejsze tez staram sie dobrze doprawić

  7. #7
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJPOŻYTECZNIEJSZY FORUMOWICZ od ZAWSZE
    rrmi

    Zarejestrowany
    Apr 2005
    Posty
    18.490

    Domyślnie

    Dziewczyny , gadacie jakims szyfrem
    Powiedzcie jak sie to robi , bo ,ze z koncentratu to ok , ale jak.
    Tak samo , ze buraki i warzywa i przyprawy to sie domyslam , ale jak to sie robi.
    Trzeba gotowac jak zupe ?
    Dodam , ze umiem gotowac barszcz ukrainski , czy to jakos tak podobnie?
    Wstydze sie zadawac takie pytania , ale nie chce dac plamy

  8. #8
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) DOBRY DUSZEK FORUM...NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!FORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar Żelka
    Zarejestrowany
    Mar 2005
    Posty
    16.849

    Domyślnie

    rrmi ja gotuje normalny rosol, (tylko taki troche slabszy - na samych piersiach z kurczaka, bo nie lubie tlustego) kupuje koncentrat barszczu Krakusa i wlewam do samego rosolu. (z miesa i czesci rosolu mozna zrobic galat) Dodaje do smaku majeranek. Przyprawiasz normalnie tak jak zupe aby smakowalo jak barszcz. I jest ok.
    Z burakow jeszcze nie gotowalam. Moze byc mniam, ale mi sie nie chce gotowac bo buraki dlugo sie gotuja i maja taki zapach ktory nie lubie... ale zjesc bym zjadla...

  9. #9

    Domyślnie

    ja to gotuje troche wody .... dolewam tego krakusa i doprawiam, do smaku mozna dolać bulionu zamiast wody całośc prac to ok 15 minut

  10. #10
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJLEPSZY DORADCA NA TYM FORUM!!!NAJPOŻYTECZNIEJSZY FORUMOWICZ od ZAWSZE
    sSiwy12

    Zarejestrowany
    Mar 2006
    Skąd
    vel bajbaga
    Posty
    10.842

    Domyślnie

    A może "prawdziwy" wigilijny, staropolski:
    500 ml kwasu buraczanego (własnorecznie kiszonego, lub kupionego gotowca), 500 g buraków, 50 g grzybów suszonych, 1 pietruszka, 1/2 selera, 1 cebula, 1 liść laurowy, ziele angielskie, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz, cukier - jak ktoś lubi 1 gożdzik

    Grzyby płuczemy, moczymy w wodzie, gotujemy, cedzimy wywar. Buraki i warzywa obrabiamy, płuczemy, kroimy w kostkę, zalewamy wywarem grzybowym, dodajemy pół litra wody, przyprawy i gotujemy przez godzinę. Barszcz cedzimy, dodajemy kwas buraczany, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, "prawie" zagotowujemy (nie powinien "wrzeć", bo straci klarowność).

    Kiszenie barszczu:
    Potrzeba: 1,5 kg buraków, 4-5 ząbków czosnku, 2 łyżeczki soli, ususzony koper (taki jak do goórków kiszonych), lub kminek, piętka razowca (ale takiego prawdziwego, na zakwasie) - można bez chleba, wtedy kisi sie około 9 dni. Buraki obieramy, kroimy w plastry, wkładamy do kamiennego garnka lub dużego słoika (trzeba wyparzyć), zalewamy letnią przegotowaną wodą (ok. 2 l), dodajemy soli, czosnku i piętkę chleba. Chleb na drugi dzień wyjmujemy, wywar zaś kisimy jeszcze przez cztery, pięć dni. Jeśli ma stać dłużej, trzeba przelać do butelek, dolawszy do każdej na końcu po odrobinie oleju lub oliwy - tak przygotowany kwas buraczany mozna przechowywać do 3 m-cy.
    Uwaga - ten kwas buraczany zdecydowanie łagodzi "syndrom kasku" po imprezach.
    Pozdrawiam
    Jeśli w tym co napisałem, są jakieś błędy, to przepraszam. Nie wynikają one z chęci obrażania kogokolwiek.

    Uwaga - oświadczam, że nie posiadam zgody autorów, na wklejone w tym poście cytaty i (lub) zdjęcia - tak więc moderator może usunąć ten post.

  11. #11
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) NAJPOŻYTECZNIEJSZY FORUMOWICZ od ZAWSZE
    rrmi

    Zarejestrowany
    Apr 2005
    Posty
    18.490

    Domyślnie

    Dziekuje Wam , teraz rozumiem .
    Bede probowala

  12. #12

    Domyślnie

    A ja polecam pierniczki - inne trochę, bo z drożdżami

    Mają same zalety, nie mają wad
    -są szybkie,
    -są miękkie,
    -są puszyste,
    -nie czeka się, by dojrzały,
    -są w sam raz słodkie,
    -genialne jest ciasto- jak mięciutka plastelina- znakomicie się wałkuje, nic się nie przykleja

    Przepis jest z forum cincin. Tam są pod nazwą "pierniczki, jak z Kopernika"

    2 szklanki mąki pszennej tortowej (ja musiałam dać prawie 3, ale to chyba przez to, że miodu dałam więcej i Kasię zamiast masła)
    1 jajo
    3/4 szklanki cukru pudru
    czubata łyżka miodu (chyba ze 2 u mnie wyszło)
    1,5 łyżeczki przyprawy do pierników (dałam Kotanyi prawie 2 łyżeczki, bo lubię)
    1 łyżeczka sody oczyszczonej
    2,5 dag drożdży
    1 masło

    Mąkę wymieszać z cukrem pudrem.
    Miód podgrzać do rozpuszczenia z przyprawami, na koniec wymieszać z sodą, przełożyć do mąki z cukrem, wymieszać. Dodać drożdże (bez robienia rozczynu), jajko i masło, wyrobić dokładnie.
    Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 5-10 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.

  13. #13
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar agnieszkakusi
    Zarejestrowany
    Mar 2006
    Skąd
    Toruń
    Posty
    9.025
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    77

    Domyślnie

    a ma ktoś jakiś fajny przepis na potrawę wigilijną bezrybną? Jakąś fajną sałatkę albo coś innego?

  14. #14

    Domyślnie

    Cytat Napisał agnieszkakusi
    a ma ktoś jakiś fajny przepis na potrawę wigilijną bezrybną? Jakąś fajną sałatkę albo coś innego?
    Bułka z makiem, makiełki, kutia (wszystko to jest słodkie), albo mój ulubiony dodatek do ulubionego dania wigilijnego (czyli barszczu), który fantastycznie smakuje także jako samodzielne danie: pierogi z kapustą i grzybami. Pierogi można po ugotowaniu jeszcze podsmarzyć (na maśle lub lepiej oliwie/oleju), co moim zdanim znacząco podnosi ich smak.

    PS. Skoro wspomniałem już o barszczu: najważnieszą przyprawą w barszczu jest... cukier. Bez cukru nie da się zrobić (moim zdaniem) dobrego barszczu, bo będzie, albo mdły, albo kwaśny.

  15. #15
    OLIMP FORUM - oświecona góra rankingu... FORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar agnieszkakusi
    Zarejestrowany
    Mar 2006
    Skąd
    Toruń
    Posty
    9.025
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    77

    Domyślnie

    pierogi to podstawa

  16. #16

    Domyślnie

    jeżeli jecie w wigilię mięso, to polecam sałatkę z kurczaka:
    pierś ugotowana w wegecie
    ryż ugotowany w curry
    ananas
    rodzynki
    orzechy włoskie
    majonez (lub sos majonezowo jogurtowy)

    ot i cala salatka. a jak nie jecie mięsa to jest taka salatka o wdzięcznej nazwie Paryż Dakkar (nie wiem co ma piernik do wiatraka), a sklada się:
    ser pleśniowy lazur
    ser pleśniowy camembert
    ser pleśniowy brie
    może kawalek sera miękkiego zółtego
    winogrona czerwone i zielone duże
    oliwa z oliwek i przyprawy wg uznania, cytryna, sól
    wszystko wymieszać jest inna .... ale w porządku.

  17. #17
    REKORDZISTA FORUM (10 tysięcy postów!) FORUMOWY MISTRZ PIÓRAFORUMOWICZ WIELKI SERCEM Avatar Agduś
    Zarejestrowany
    Dec 2004
    Posty
    20.349
    Wpisy w Dziennikach Budowy
    249

    Domyślnie

    Pierogi smażone:
    Robi się je zupełnie normalnie. Farsz z kapusty i grzybów, można też z samych grzybów, ale dla mnie za malo charakterny w smaku. Farsz musi być dobrze doprawiony (mocniej niż do gotowanych). Ciasto też normalne, można dodać więcej jajek, będzie bardziej kruche. Smażyć na głębokim oleju. Ot i cała filozofia!
    Robimy zazwyczaj około 1000 sztuk. Po świętach już ich nie ma. W tym roku pewnie przydalo by się ze 2000, bo będzie 15 osób na Wigilii.
    mój dziennik
    komentarze
    nowy dziennik
    agdusiowe wojaże

    Praca uszlachetnia, lenistwo uszczęśliwia!

  18. #18

    Domyślnie

    te pierogi smazone brzmią pysznie

    ja robie jeszcze coś rybnego ale naprawdę dobre, inne:

    filety z ryby co sie nie rozpada: tilapia, panga smażymy na maśle (prawdziwym), ale nie na ostrym ogniu tylko na średnim, nie może sie przypalać masło. w trakcie smażenia można zdejmować patelnię z ognia i studzić lekko. należy usmażyć z dwóch stron rybę. na suchej patelni uprażyć płatki migdałowe - lekko. później delikatnie przełożyć w naczyniu żaroodpornym rybę i te płatki migdałowe, całość posypać jeszcze migdałami. to taka lekko słodka potrawa, naprawdę smaczna.

    tylko rybę trzeba przyprawić dobrze, żeby nie było mdłe ja daję sól, pieprz i cytrynę.

Tagi dla tego tematu

Zwiń / Rozwiń Uprawnienia

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
  • BB Code jest aktywny(e)
  • Emotikonyaktywny(e)
  • [IMG] kod jest aktywny(e)
  • [VIDEO] code is aktywny(e)
  • HTML kod jest wyłączony