Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychOstatnio edytowane przez magpie101 ; 20-12-2010 o 14:59
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychPolecam Farsz do uszek, na wigilie i nie tylko
Trzeba opłukać grzyby i zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 godziny, a następnie gotować do miękkości w tej samej wodzie. Odcedzić grzyby i posiekać na drobne kawałki albo zmiksować mikserem. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na patelni. Dodać ją do grzybów. Kapustę ugotować w wodzie i drobno posiekać, a następnie połączyć z grzybami i cebulą. Dodać tartą bułkę i doprawić do smaku solą i pieprzem. i voila !
Składniki na farsz do uszek:
3 garście grzybów suszonych
1 kg kapusty
1 łyżka oleju
2 średnie cebule
łyżka bułki tartej
sól, pieprz do smaku
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychOstatnio edytowane przez Ew-ka ; 10-01-2011 o 19:21 Powód: zdjecie
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychEw-ka dla Ciebie ciasteczka orzechowe.
W tym roku zrobilam pierwszy raz polowe z lukrem, a druga z biala czekolada i rozeszly sie tak szybko, ze w piatek pieklam kolejne, z ktorych jest tylko kilka sztuk. Z biala czekolada sa pyszne!
Co do uszek to u nas tez obowiazkowo w srodku same grzybki z cebulka, a kapusta z grzybami w pierogach.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychCzxekolade lamie do garnuszka (ciemna tak samo), dodaje lyzke masla i kilka lyzek smietaanki slodkiej (na cala 100 g), podgrzewam mieszajac do rozpuszczenia i smaruje lub mocze ciasteczka.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychU mnie jak święta to obowiązkowo musi być makowiec (obojętnie czy to Wigilia czy Wielkanoc). Oto mój sprawdzony przepis na makowiec. Taki udało mi się zrobić w ostatnie święta:
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychMyślę, że czas powoli zacząć bożonarodzeniowe "pierniczenie".
Oto moje doświadczenia w temacie: otóż dwukrotnie robiłam pierniczki wg przepisu UKF (na pierwszej lub drugiej stronie tego wątku).
Za pierwszym razem wyszły całkiem dobre, ale drugi raz, mimo jakiegoś doświadczenia, coś poszło nie tak, bo podczas pieczenia jakby się rozpływały, mało rosły i zrobiły się takie jakieś plackowate. Rodzina mnie pocieszała i pomogła mimo to udekorować wszystkie. Wszystkie zapakowałam w metalowe pudełka, część zjedliśmy, co lepsze rozdaliśmy. Wczoraj sięgnęłam na wyższą półkę sprawdzić co tam leży w tym pudełku. Jakież było zdziwienie, kiedy stwierdziłam, że od grudnia 2011 leży tam jeszcze klika sztuk pierniczków. Spróbowałam i .... luksus! A ten zapach i smak! Nie potraficie sobie wyobrazić.
No po prostu niebo wgębie, mięciutkie, słodziutkie i aromatyczne.
Tak więc radzę jak zrobicie w tym roku pierniczki, postarajcie się zamknąć w puszce kilka sztuk i zapomieć! Niniejszym zaświadczam, że przepis podany przez UKF jest bezbłędny. Jeśli nawet coś nie wyjdzie od razu - nie przejmować się. Do przyszłego roku pierniki dojrzeją.
maja
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychJa też znalazłam niedawno w spiżarce zeszłoroczne pierniczki. Przechowały się w małej poszewce od jaśka - zawsze je tak trzymam. Najpierw robią się twarde, później miękną. Zostały "zeżarte" w ciągu kilku minut, włącznie z wylizywaniem okruchów. Mam trochę inny przepis, jeszcze po mojej babci. W tym tygodniu zaczynam z córką pieczenie, a po paru dniach będziemy je lukrować i ozdabiać. Do świąt zdążą zmięknąć, a przed samymi świętami będzie się można zająć innymi rarytasami
Uszka też robię z samymi grzybami. Robię je kilka dni wcześniej i zamrażam, a rano w Wigilię wyciągam z zamrażalnika. Niczym się nie różnią od świeżych
Carpe diem
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychJa uszka i pierogi mroze surowe na tacach, a potem chowam do woreczkow.
Za kilka dni robie ciasto na pierniki jak zwykle te same od kilku lat. Dlugo szukalam, az wreszcie ten przepis dla nas jest najlepszy, bo pierniczki sa miekkie zaraz po upieczeniu.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychtutaj przepis
http://forum.muratordom.pl/showthrea...C5%9ACI/page20
i fotki
http://forum.muratordom.pl/showthrea...C5%9ACI/page21
U mnie ciasto juz zarobione lezakuje w garazu, robilam jak zawsze z podwojnej porcji.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionycha czy to tylko wigilijne przepisy?
bo ja szukam czegoś super na andrzejki,
znalazłam ciasteczka z wróżbą - kopertki
i ciasteczka z sentencjami, które sie wkłada między krązki ciasta
może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis?
"Dom to tam, gdzie choćby pod gołym niebem ludzie są razem." Wiktor Woroszylski
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych