Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychFajne. Problem jak to uzyskać. Tu sposób, stary dosyć pokazany przez Paula wcześniej jest chyba najlepszy. Z doświadczenia wiem, że licząc tylko czas można przesadzić w jedną lub w drugą stronę. Trochę grubszy kawałek, trochę bardziej zwarte mięso, trochę inna temperatura i już wychodzi inaczej. I tak, zanim nie spróbujemy, do końca nie będzie wiadomo na pewno jak wyjdzie.
Andrzej Friszke:
Tyle historia. Warto się ku niej zwracać, by wyciągać wnioski. Na przykład gdy jedna partia jest ważniejsza od instytucji państwa, a stanowisko partyjne jest ważniejsze niż stanowiska państwowe. Wódz partii może wszystko, a partia zrobi wszystko, żeby on był zadowolony. Można mieć wolną ekonomię, a w kategoriach narracji o tym, kto zasługuje na miano obywatela i prawdziwego Polaka, cofnąć się w przeszłość.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychAndrzej Friszke:
Tyle historia. Warto się ku niej zwracać, by wyciągać wnioski. Na przykład gdy jedna partia jest ważniejsza od instytucji państwa, a stanowisko partyjne jest ważniejsze niż stanowiska państwowe. Wódz partii może wszystko, a partia zrobi wszystko, żeby on był zadowolony. Można mieć wolną ekonomię, a w kategoriach narracji o tym, kto zasługuje na miano obywatela i prawdziwego Polaka, cofnąć się w przeszłość.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychnowa dostawa ... dostarczono NY strip - trochę mało "marmurkowate", więc zmiana technologii obróbki termicznej (może być dla kogoś przydatna w takich przypadkach) dziś zrobiłem więc steak w grubo mielonym pieprzu "pepper crust" z piekarnika
NY strip (nazywany również Delmonico) ... ten był dość spory - prawie 1 kg, o grubości około 3,5 cm
... nagrzewamy patelnię do bardzo wysokiej temperatury, mięso smarujemy delikatnie oliwą z obu stron, solimy i obsypujemy grubo mielonym pieprzem ziołowym (dociskając pieprz do mięsa), steak podpiekamy na patelni z obu stron przez około minutę (tylko tak by zamknąć białko na powierzchni a mięso w środku pozostawić surowe) ...
... natychmiast wstawiamy patelnię do piekarnika nagrzanego ... uwaga: tylko 130*C i dopiekamy przez około 10 - 12 minut
... i to wszystko (prócz buteleczki wina naturalnie) ... nóż i widelec i kielich w dłonie
ps do mierzenia wew temperatury potraw możemy używać specjalnych termometrów (cała gama dostępna na rynku)
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychAndrzej Friszke:
Tyle historia. Warto się ku niej zwracać, by wyciągać wnioski. Na przykład gdy jedna partia jest ważniejsza od instytucji państwa, a stanowisko partyjne jest ważniejsze niż stanowiska państwowe. Wódz partii może wszystko, a partia zrobi wszystko, żeby on był zadowolony. Można mieć wolną ekonomię, a w kategoriach narracji o tym, kto zasługuje na miano obywatela i prawdziwego Polaka, cofnąć się w przeszłość.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychAndrzej Friszke:
Tyle historia. Warto się ku niej zwracać, by wyciągać wnioski. Na przykład gdy jedna partia jest ważniejsza od instytucji państwa, a stanowisko partyjne jest ważniejsze niż stanowiska państwowe. Wódz partii może wszystko, a partia zrobi wszystko, żeby on był zadowolony. Można mieć wolną ekonomię, a w kategoriach narracji o tym, kto zasługuje na miano obywatela i prawdziwego Polaka, cofnąć się w przeszłość.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychAndrzej Friszke:
Tyle historia. Warto się ku niej zwracać, by wyciągać wnioski. Na przykład gdy jedna partia jest ważniejsza od instytucji państwa, a stanowisko partyjne jest ważniejsze niż stanowiska państwowe. Wódz partii może wszystko, a partia zrobi wszystko, żeby on był zadowolony. Można mieć wolną ekonomię, a w kategoriach narracji o tym, kto zasługuje na miano obywatela i prawdziwego Polaka, cofnąć się w przeszłość.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychnie wiem nigdy nie próbowałem robić steaków ze świeżej wołowiny (dość często robię tym sposobem - tzn najpierw na patelni a później w piekarniku - grube kawałki ryb morskich)
świeżą wołowinę do pieczenia w całości najpierw marynuję i czy to pieczoną czy duszoną czesto podlewam winem (kwasy zawarte w winie zwiększają kruchość mięsa)
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychŚwieże : solę, pieprzę, czasem zalewam dobrą, włoską oliwą i dodaję czerwone, wytrawne wino (i czasami rozmaryn albo jałowiec). Latem, do grillowania, najlepsze do zalewy jest Beaujolais nouveau, kupione w poprzednim roku. Straszny sikacz zazwyczaj
Dziennik
Kołmentarze,
Nalewki - nowe hobby
Suma inteligencji na świecie jest stała, ale liczba ludności ciągle rośnie.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychMój "patent" na przygotowanie świeżego mięsa, który podpatrzyłem u czeczeńskich budowlańców grillujących szaszłyki.
Sól, cebula, kilka godzin/doba w lodówce, kilka razy przewrócić.
Na fotce wersja letnia, ze szczypiorkiem i lubczykiem.
I z normalną cebulą, zastosowana do skrzydła z indyka pieczonego w piekarniku. Cebuli powinno być stosunkowo dużo.
IMHO oliwa to kiepski tłuszcz do smażenia w wysokiej temperaturze. Ja stosuję zwykły, sklepowy smalec, ale sklarowany- zagotowuję, żeby go odwodnić.
Dobry tłuszcz nie dymi i nie pali się. Pozostałość po usmażeniu mięsa to rarytas- smalczyk palce lizać- podczas gdy oliwę z patelni można spuścić w kanał . Smalec nie wsiąka w potrawę i nie zmienia jej smaku- dla porównania pączek i postny placek.
Steka tak nie robiłem, ale sposób polecam. Przepis na pieczone mięso, marynowane w cebuli, podałem w innym temacie.
http://forum.muratordom.pl/showthrea...=1#post5974887
Żeby nie wyglądało, że teoretyzuję- to samo, ale na "oliwa extra virgine"- PORAŻKA
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych1. Pokazałem pewien sposób na przygotowanie mięsa. Inny niż powszechnie znane.
2. Jaki tłuszcz do smażenia? O tym nikt nie napisał, a to podstawa dobrego przygotowania potrawy.
3. Wypowiedź kierowałem do osób zainteresowanych kulinariami i eksperymentowaniem, a nie sekundo-gramo-stopnio-kucharzy-techników
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych