Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychMasz swoją pozycje wyjściową.Napisał sSiwy12
PROTESTUJĘ - wiem, że akurat na tym Forum to sobie mogę .............
Bez zdania racji wykreślono posty (w tym moje) o tematyce ściśle kulinarnej
Nadgorliwcowi (moderatorowi) wyjaśniam, że szparag to nie jest przekleństwo, ani obrażanie, tylko roślina spożywcza na którą jest teraz sezon.
Także rozmowa. o temperaturze doskonałej dla steków, jest ściśle kulinarna i faktycznie starożytni o tym wiedzieli.
Informacja, że gotowy, dobrze przyrządzony, stek ma mniej tłuszczu niż schabowy panierowany, jest prawdziwa.
Żądam przywrócenia moich wpisów - tak żądam a nie proszę, bo to są działania (moderatora) niezgodne z Regulaminem.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychOstatnio edytowane przez niktspecjalny ; 30-04-2018 o 15:25
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychLubię szparagi z grilla. Sposób najprostszy z prostych lekko przesmarowane oliwą i posolone piekę przez kilka minut
Jeżeli w kuchni chcesz przeprowadzać jakiekolwiek eksperymenty najpierw naucz się podstaw łączenia smaków i gotowania ... jak do tej pory to te twoje "spontany" można określić jedynie jako totalną, kulinarną porażkę
To co uważasz za "przepych na talerzach" to tutaj codzienne normalne jedzenie z dostępnego całorocznie świeżego produktu, ("ekskluzywne dania" zaczynają się od dodatków prawdziwych trufli i białego kawioru)
Twoje ostatnie posty skierowane pod adresem jednego z forumowiczów to już chyba groźby karalne ?
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDom E-143, 140 m2 użytk, (210 m2 po podłodze), Porotherm 25 P+W, podłogówka 100%, kocioł Immergas Victrix X TT 12 2 ERP, kominek z PW Unico Nemo 2 TopEco, klima LG ArtCool Slim 3,5 kW (na letnie upały), podłoga 20cm EPS-100, elewacja 16cm grafit 0,033, dach 15cm styro + 10 cm wełny, okna Winergetic Premium, dachowe Velux MK10 Standard Plus.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychWróciłem z krótkich wakacji i co widzę
... i zadaję sobie pytanie: co powoduje by z taką "gnidą" i "nikim" tak wybitna osobowość znana w całym polskim kulinarnym świecie jak "" chciałby ze mną konkurować ? ... i niby kto miałby taki pojedynek oceniać ?
Moją osobę i pracę zawodową mogą oceniać ludzie którzy mają jakiekolwiek pojęcie o gotowaniu, smakosze lub zawodowi kucharze (z którymi w Polsce mam cały czas kontakt) a nie kulinarni dyletanci. Taką osobą był między innymi Maciej Kuroń z którym wspólnie niejednokrotnie gotowaliśmy ku uciesze gawiedzi.
Tak więc szanowny Miszczu, twoje miszczowskie parówki z indyka (i nie tylko) niech pozostaną nadal na najwyższym podium
... i jak tobie powiedział kiedyś twój "przyjaciel":
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDziś wczesny obiadek
Jak twierdzą znani światowi globtroterzy (znani tylko z tego forum) USA to kraj ubogi kulinarnie (pomimo, że zamieszkują go prawie wszystkie nacje świata i do tego wielonarodowościowego tygla nic nie wniosły) Amerykanie praktycznie "żrą" tylko steaki
By więc teoriom tym stało się zadość, przygotowałem sobie Spencer'a (czyli inaczej "ribeye bone-in") na sposób tradycyjny ... ale by nudne to danie jakoś urozmaicić nutką patriotyzmu, dodałem typowo polską sałatkę z pomidora i kiszonego ogórka i piwska zamiast wina.
Tak więc sezonowany wcześniej na sucho przez 60 dni (co łatwo każdy rozpozna po barwie mięsiwa - tak długie sezonowanie mięsa dodaje mu dodatkowych walorów smakowych) kawał Angus'a czarnego tylko posoliłem i dałem mu dojść to temperatury pokojowej nagrzewając w tym samym czasie grilla do bardzo wysokiej temperatury ...
... wrzuciłem mięsiwo na gorącą żeliwną płytę i po dokładnie trzech minutach przewróciłem na następne dwie minuty. Jak wszyscy wiedzą (choć może nie wszyscy) tłuszcz pomiędzy tkanką mięsną jest nośnikiem smaku i doskonale się wytopi pod wpływem wysokiej temperatury i nada mięsu więcej soczystości.
Tłuszcz z obrzeży po upieczeniu steak'a obcinamy i odrzucamy.
... po upieczeniu mięso odkładamy na półmisek i dajemy mu "odpocząć" przynajmniej przez 10 minut by należycie wchłonęło na powrót wszystkie swoje soki, przykrywając je kawałkiem aluminiowej folii by za bardzo nie wystygło.
W tak zwanym międzyczasie przystępujemy do przygotowania sałatki. Opis jej wykonywania jest chyba zbędny.
Jak już wcześniej wspomniałem, zamiast wina popijamy piwkiem
Przygotowanie takiego obiadu zabiera mniej niż pół godziny i jest jak sami widzicie niezmiernie łatwe, co dla tępych Jankesów (wg niektórych tutaj opinii) jest nad wyraz pomocne i wielkiego kunsztu kulinarnego nie wymaga ... pod warunkiem wszakże, iż posłużymy się wysokiej jakości produktem, począwszy od mięsa kończąc na cebulce
Ostatnio edytowane przez Chef Paul ; 06-05-2018 o 20:47 Powód: był
unde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychunde venis et quo tendis
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychJestem cienkim Bolkiem w klocki kulinarne.
Ale.
Ale potrafię skorzystać z rad doświadczonych kucharzy - zwłaszcza w stosunku do potraw, w pozyskaniu których konieczne było poświecenie życia.
Szanując to poświęcenie życia, staram się uszanować to życie, nie badziewiąc powstałego dania - zadowolone kubki smakowe to jest uszanowanie.
Szef podał w sposób najprostszy jak nie zbadziewić dobrego surowca - ja dziękuję za to, bo dobrych rad nigdy za wiele, zwłaszcza, że ta ma dość istotne przesłanie - temperatura głupcze (parafrazując pewnego bardzo dobrego fachowca od PCi.
Tak więc apeluję - odrzućcie małostkową zaściankowość i czerpcie ze skarbnicy wiedzy innych nacji, a także wiedzy i doświadczenia prawdziwych fachowców.
Ps. Może warto wyjść z zaklętego kręgu kotleta schabowego panierowanego ..........................
Jeśli w tym co napisałem, są jakieś błędy, to przepraszam. Nie wynikają one z chęci obrażania kogokolwiek.
Uwaga - oświadczam, że nie posiadam zgody autorów, na wklejone w tym poście cytaty i (lub) zdjęcia - tak więc moderator może usunąć ten post.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychDostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionychRaczej bez kluseczek i nie na bazie z oleju "truflowego"
Jeśli w tym co napisałem, są jakieś błędy, to przepraszam. Nie wynikają one z chęci obrażania kogokolwiek.
Uwaga - oświadczam, że nie posiadam zgody autorów, na wklejone w tym poście cytaty i (lub) zdjęcia - tak więc moderator może usunąć ten post.
Dostępne w wersji mobilnej
Odpowiedź z Cytatem Poleć znajomemu Dodaj do kontaktów Dodaj do ulubionych